Japánban már hódítanak az agrárrobotok, a cél a világpiac

Japánban már hódítanak az agrárrobotok, a cél a világpiac

agrarszektor.hu
Japánban egyre gyakrabban alkalmazzák a smart agriculture, vagyis az intelligens szoftvereken alapuló mezőgazdaság eszközeit, és egyre valószínűbb, hogy a termelők a súlyos munkaerőhiány enyhítése érdekében a mesterséges intelligenciára bízhatják majd a munkaigényesebb feladatokat - írja a Japan Times.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nagyüzemi üvegházi gazdálkodók járnak élen a folyamatban, akik elkezdték használni a mesterséges intelligenciával működő robotokat, és úgy tűnik, hogy ez megváltoztatja a mezőgazdasági termékek termesztésének és betakarításának jövőjét.

Eldönti, melyik az érett

Szeptemberben a Saitama prefektúrában található Hanyu gazdaságban egy négykerekű AI-robot lassan gurult végig a műanyag üvegház zöld levelei között, és csak a legérettebb uborkákat szedte össze.

Eleinte attól féltünk, hogy a robot levágja az uborka szárát, de pontosan mozog

- mondta Takeshi Yoshida, a Takamiya No Aisai nevű farm vezetője. "Sokat várunk a robottól most, hogy a munkaerő ilyen kevés."

A cég a Takamiya egyik leányvállalata, amely üvegházakat és más létesítményeket tart fenn, a robotot pedig az Agrist nevű startup cég fejlesztette ki. A gazdaság az automatizált uborkabetakarítót az Agristtól bérelte, amely 2019-es megalapítása óta betakarító robotokat fejleszt Miyazaki prefektúrában. A Takamiya No Aisai az első farm, amelyik az Agristtól bérel ilyen eszközt. A startup reméli, hogy pozitív tapasztalatok esetén más gazdaságok is átveszik az ilyen típusú rendszereket.

Már bérbe adták Hollandiának is

A Kanagawa prefektúrában, Kamakurában működő Inaho mezőgazdasági vállalkozás egy mesterséges intelligenciával felszerelt robotot adott bérbe egy hollandiai farmnak. Ez az eszköz az alkalmazott mechanizmustól függően automatikusan képes a cseresznyeparadicsomokat fürtökben vagy egyenként leszedni.

Mivel a paradicsom hajlamos a levelek és a szárak körül fürtökbe állni, a szüretelő robotok bonyolult mechanizmust igényelnek, ami költségessé teszi a teljes folyamatot elvégezni képes robotok kifejlesztését. Inaho ezért kifejlesztett egy olyan robotot, amely az érett paradicsom mintegy 40%-át éjszaka szedi le, a többit pedig nappal meghagyja az embereknek a betakarításra.

Az egész világot megcélozzák

Az Inaho az agrár-élelmiszeripari nagyhatalomnak számító Hollandiából indulva reméli, hogy az intelligens mezőgazdasági technológiáját az egész világra exportálni tudja.

"Bár több időre van szükség ahhoz, hogy a robotok minden terményt betakaríthassanak, a jelenleg rendelkezésre álló robotok elegendő támogatást nyújthatnak a munkaerőhiánnyal küzdő gazdaságoknak" - mondta Soya Oyama, az Inaho operatív igazgatója. A vállalat kifejlesztett egy robotot a spárga betakarítására is, és azt tervezi, hogy a 2025-ös pénzügyi évben, amely áprilisban kezdődik, megkezdi a gépek bérbeadását.

Az üvegházi termesztéssel kezdve, ahol a betakarító robotok könnyen mozoghatnak, valószínűleg egyre több példa lesz a szabadföldi termesztésben való bevezetésére

- mondta Takanori Fukao, a Tokiói Egyetem robotika professzora. Hozzátette: "a jövőben a robotok teljes körű kihasználása érdekében valószínűleg a gazdaságokat úgy kell majd előkészíteni, hogy a robotok használatát előre figyelembe veszik a növények elhelyezésénél" - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?