Gigaberuházás Magyarországon: hatalmas szarvasmarhatelep épült Nádudvaron

Gigaberuházás Magyarországon: hatalmas szarvasmarhatelep épült Nádudvaron

MTI
Magyarország szuverenitása szempontjából kulcsfontosságú terület az élelmiszerágazat fejlesztése - jelentette ki a pénzügyminiszter a Nagisz-csoport új, Európa egyik legmodernebb, ötmilliárd forintos beruházással elkészült szarvasmarhatelepének átadó ünnepségén Nádudvaron.

Varga Mihály azt mondta, a magyar élelmiszerellátás nem függhet más országoktól vagy külföldi piaci szereplőktől, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai, versenyképes élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére. A miniszter felhívta a figyelmet: a háború és a szankciók nyomában elszabadult infláció legsúlyosabban az élelmiszerágazatban jelentkezett, ezért Magyarország önellátóképességét az élelmiszergyártás terén is meg kell erősíteni. Varga Mihály kitért a nagyvállalati beruházási programra, amelyet azért hoztak létre, hogy azok a hazai nagyvállalatok is kapjanak támogatást, amelyek nem férnek hozzá uniós forrásokhoz. Felidézte, hogy a nádudvari Nagisz már korábban is kapott e program keretében fejlesztési forrásokat. A pénzügyminiszter kijelentette, a nagyvállalati beruházási programot, ha más szerkezetben is, de folytatni kell.

Az OTP Bankhoz tartozó, 70 telephelyen 1400 munkavállalót foglalkoztató Nagisz-csoport meghatározó hazai cég, a mostani beruházás a versenyképességet és a hatékonyságot növeli - mondta Varga Mihály utalva azokra a több évtizedes helyi gazdálkodási hagyományokra, amelyek eredményeként Nádudvar a hazai agrárium egyik fellegvára lett.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője utalt arra, hogy az utóbbi években Kelet-Magyarországon komoly gazdasági fordulat indult el: olyan mértékű iparosítás, amely kihívást jelent a munkaerőpiacnak és az agráriumi cégeknek is. Benedek Fülöp, a Nagisz felügyelő bizottságának elnöke jelezte: amikor 2020-ban a Nagisz az OTP-hez került, egyedülálló, 30 milliárd forintos fejlesztési programot dolgoztak ki. Ebből eddig 23 milliárdos fejlesztést valósítottak meg egyebek között pulyka- és sertéstelepek korszerűsítésével, takarmányozási és élelmiszeripari beruházásokkal. Pókos Gergely, a Nagisz igazgatósági elnöke azt mondta, a fenntartható gazdálkodás jegyében folytatják a jövőben is a jelentős állattenyésztési és élelmiszeripari fejlesztéseket.

A telep átadása kapcsán elhangzott: a Nagisz-csoporthoz tartozó Nagisz-Tej Kft. a vidékfejlesztési program által nyújtott forrás felhasználásával, sikeres pályázata révén a Nádudvar külterületén elhelyezkedő BÜTE-ben épített új szarvasmarha-telepet.  A mintegy ötmilliárd forintos költséggel megvalósuló beruházás eredményeként egy modern, megközelítőleg ezer tehén befogadására képes, fejőrobotos technológiát használó, két termelőistállóból, ellető istállóból és az ezeket kiszolgáló épületekből és berendezésekből álló komplexum jött létre. A 16 céget tömörítő Nagisz-cégcsoport tavalyi árbevétele 77 milliárd forint volt, az idei tervük 88 milliárd forint - tudta meg az MTI a helyszínen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?