Gigaberuházás Magyarországon: hatalmas sertéstelep épült Békéscsabán

Gigaberuházás Magyarországon: hatalmas sertéstelep épült Békéscsabán

MTI
Csaknem hatmilliárd forintból épült sertéstelep Békéscsaba külterületén, ahol éves szinten 25 ezer vágósertés értékesítésével számolnak - közölte a beruházó Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A NAGISZ cégcsoporthoz tartozó HAGE Zrt. 5,9 milliárd forintból, 2,166 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával finanszírozta a négy állattartó épületből álló, több mint 14 ezer négyzetméteres területű, Európában is a legmodernebbek között számon tartott sertéstelepet. A kivitelező a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. volt. A telepre a NAGISZ cégcsoport nádudvari sertéstenyészetéből érkezik 9 hetente 64 tenyészkocasüldő, amelyek 116 napos nevelési idő alatt érik el értékesítési súlyukat, a körülbelül 115 kilogrammot. A tervek szerint éves szinten 2900 tonna sertést értékesítenek az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezetnek; ahonnan az állatok 80-85 százaléka a belpiacokra kerül - mondta az MTI-nek Lapos László telepvezető.

A négyből három épületben már vannak állatok, a negyedikbe két héten belül érkeznek. A telepen automatizált szellőztetési és takarmányozási rendszert alakítottak ki, a központi légbeeresztőkön keresztül a friss, de mind télen, mind nyáron temperált levegő a padozat alatti légcsatornákba kerül, ahonnan légbevezető oszlopokon keresztül szabályozott mennyiségben és sebességgel jut az állatok tartásterébe. Az elhasznált levegőt elszívó ventilátorok távolítják el a tartásterekből. Ezzel biztosítható, hogy az állatok étvágya a nyári nagy melegben is megmaradjon - magyarázta Lapos László. A cégcsoportnál ez az első, kötetlen tartásmóddal kialakított nagyüzemi fiaztatói férőhely, amely szintén az állatjóléti szempontok biztosítását segíti.

A takarmány a NAGISZ központi telepéről érkezik, Békéscsabán tárolókapacitás épült ki, és létesült egy úgynevezett főkonyha, ahol a hígtakarmányt állítják elő a hízlaldába, ahol naponta négyszer kapnak enni az állatok. Az átlagos fajlagos takarmányfelhasználás 2,6 kilogramm. Mintegy 20 ezer köbméternyi trágyatároló kapacitásuk van - 8 ezernyit az épületek alatti lagúnaterekben tudnak tárolni -, ami fedezi az éves kibocsátott mennyiséget - mondta Lapos László.

A NAGISZ cégcsoportnak Békés vármegyében a békéscsabai sertéstelep az egyetlen tulajdona. A beruházással a cégcsoport sertésállománya éves szinten 13 ezer egyedre nő; 2024-től háromszázezer vágósertést kívánnak értékesíteni. A cégcsoport 2020 végén - amikor több mint 90 százalékos tulajdonrésze az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alaphoz került - határozott egy 30 milliárd forintos fejlesztéssorozatról, amelyből 21,4 milliárdnyi már megvalósult. A legnagyobb volumenű beruházás a békéscsabai volt.

Nádudvaron 1500 kocaférőhelyes sertésszaporító telep; Hajdúszoboszlón hízó- és malacnevelő férőhelyek létesültek. Nádudvaron 1,24 milliárd forintból pulykanevelő telepet  és 1100 férőhelyes, fejőrobotos szarvasmarha telepet építettek, ugyanitt a tápgyártó-kapacitást is bővítették 1,4 milliárd forintból; Tarnaleleszen pedig bővítették a pulykatelepet - sorolta az MTI-nek Tóth Sándor, a NAGISZ gazdasági igazgatója. Hozzátette, a sertés- és a takarmányágazatot szeretnék a továbbiakban tovább erősíteni, a fejlesztési koncepciók jelenleg tervezési fázisban vannak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?