Óriási beruházás Dombegyházán: milliárdokból fejlesztett a magyar tejes cég

Óriási beruházás Dombegyházán: milliárdokból fejlesztett a magyar tejes cég

MTI
A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. mintegy 10 százalékkal növeli termelését az idén, az év végére hatmillió liter tej előállítását tervezi. A Békés vármegyei családi vállalkozás addigra a jelenlegi 530-ról 800-ra növeli tehénállományát - mondta a társaság ügyvezetője az MTI-nek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Dorcsinecz Balázs emlékeztetett, az ősszel adták át a 2,8 milliárd forintból megvalósított új, csaknem tízezer négyzetméteres istállót. A beruházáshoz az összeg felét a Vidékfejlesztési program keretéből nyerték el, a másik felét önerőből biztosították. Akkor vállalták, hogy a 350-es szarvasmarha létszámot 800-ra emelik. Vásároltak 130 vemhes üszőt, ettől kezdve saját szaporulatból bővítik az állományt. Most 530 tehenük van, de a nyárra várhatóan 620-ra nő a számuk.

Jelenleg napi 15 ezer liter tejet fejnek le, az év közepére reményeik szerint elérik a 20 ezer litert, így az éves tejtermelésük 5,5 millióról 6 millióra nőhet. (2018-ban még hárommillió liter volt.) Az új 560 férőhelyes istálló korszerű, az állatok komfortérzetének növelését egyebek között elektromos patamosók, elektromos hátvakarók szolgálják, valamint az állatok alatt, a pihenő boxban elhelyezett hűtött vízágyak. A fejőrobotokat a tehenek saját szükségletük szerint kereshetik fel. Dorcsinecz Balázs elmondta: azt remélik, hogy a nyári hőstresszt az állatok már nem fogják megérezni, ami reményeik szerint 10-15%-os tejhozam-növekményt, emellett a szaporulatszám-emelkedését és a tej előállítási költségének csökkenését eredményezi majd.

A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. 1993-ban alakult. Állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, mezőgazdasági szolgáltatással foglalkoznak. Éves átlagos alkalmazotti létszámuk 100 fő körüli. A szántóföldi növénytermesztést 1124 hektáron végzik, a szarvasmarháknak a takarmányt 90%-ban saját maguk termelik meg. Állattenyésztési tevékenységüket 1995-ben kezdték, a tejhasznú szarvasmarhatartással 2008 óta foglalkoznak. A tejet az Alföldi Tej Kft. részére értékesítik. A termelői csoportosulásnak kis hányadban ők is résztulajdonosai.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság nettó árbevétele teljes egészében hazai értékesítésből származott 2021-ben, és meghaladta a 4 milliárd forintot, ami 700 millió forintos emelkedés a megelőző évhez képest. Adózott eredménye a 2020-as 496 millió forintról egy év alatt 527 millióra nőtt. Dorcsinecz Balázs előzetes kalkulációi szerint 2022-ben az árbevétel némiképp emelkedett. Békés vármegyében 2022-ben 66 ezer szarvasmarhát tartottak a gazdák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?