Fontos dolog derült ki a 2024-es támogatásokról: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos dolog derült ki a 2024-es támogatásokról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A magyar kormány elismeri a hazai agrárium jelentőségét: idén is biztosítottak az agrártámogatások, amelyek jelentős lendületet adnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésének Csongrád-Csanád vármegyében is - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Gazdanapi fórumán, szombaton.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Farkas Sándor kiemelte, hogy „2023-ban új rekordot könyvelhettünk el”, tavaly a sikeresen igényelt és kifizetett agrártámogatások mértéke ugyanis meghaladta az 1300 milliárd forintot. Csongrád-Csanád vármegyére vonatkozóan a kötelezettségvállalások összértéke a vidékfejlesztési programban meghirdetett felhívások tekintetében megközelítette a 190 milliárd forintot, a támogatott kérelmekre kifizetett összeg pedig meghaladta a 108 milliárd forintot - tette hozzá.

A miniszterhelyettes meghatározónak tartja a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatását, hiszen szerinte reagálni kell az ukrán mezőgazdasági termékek okozta új kihívásokra. Az agrártámogatások területén a vidékfejlesztési programot felváltja a KAP Stratégiai Terv. Hazai forráskerete 5393 milliárd forint, amelyből a vidékfejlesztés, azaz a KAP II. pillére 2895 milliárd forintnyit tesz ki. Ennek a forrásnak az ésszerű felhasználásától 2027-ig a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további fejlődését várják. „A csaknem 2900 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési forrásból 600 milliárdnyit biztosít az unió, a többi hazai pénz” - emlékeztetett, majd ismertette, hogy a vidékfejlesztési források 52%-a, vagyis közel 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra.

A pályázati felhívásokról elmondta, hogy tavasszal várható a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első csomagja, ugyancsak tavaszra tervezik azokat az ökológiai szempontból fontos földhasználat-váltást segítő támogatásainkat elindítani, amelyekhez később többéves fenntartási támogatás igénybevételének lehetősége is megnyílik. A nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhíváscsomag, míg az őszre várhatók a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. Mindezek mellett az év végére egy újabb beruházási pályázati csomag meghirdetését időzítjük, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás, -szárítás technológiai megújulását segíti - sorolta.

Farkas Sándor megemlítette, hogy Csongrád-Csanád vármegye zászlóshajója a hajtatott zöldségtermesztésnek. A vármegye részesedése az országos termésmennyiséghez viszonyítva padlizsánból 39,5%, sárgarépából 38,9%, zöldpaprikából 26,7%, paradicsomból 25,5%, uborkából pedig 24,5% volt 2022-ben. Országos viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű még a burgonya, amelyet 1782 hektáron 1144 gazdálkodó termelt.

Címlapkép: Fekete István

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?