Lehullt a lepel a magyar mezőgazdaságról: fontos számok láttak napvilágot

Lehullt a lepel a magyar mezőgazdaságról: fontos számok láttak napvilágot

MTI
A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése az elmúlt év azonos időszakához képest.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az 1,9%-os negyedévi növekedésen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,5%-kal nőtt, míg a gép- és berendezésberuházásoké 2%-kal csökkent. Éves összehasonlításban az építési beruházások 10,5%-kal, a gép- és berendezésberuházások 3,3%-kal emelkedtek. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene bővült, míg a belföldi gyártásúaké csökkent. Az élénkülést a háztartások, illetve a vállalkozások dinamikus aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés fejlesztései csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat - jegyezte meg a KSH.

A beruházási teljesítmény 56%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene számottevően, 10,3%-kal gyarapodott, amiben jelentős szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11%-át realizáló költségvetési szerveknél a teljesítmény 10,5%-kal esett vissza. Miközben a központi közigazgatási szervek beruházásai jelentősen csökkentek, az önkormányzatok enyhén növelték tárgyieszköz-beszerzéseiket. Az egyéb kategóriába tartozó (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) beruházások volumene 9,5%-kal emelkedett.

A nemzetgazdasági beruházások 30%-át képviselő feldolgozóipar fejlesztései a harmadik negyedévben nagymértékben 30,6%-kal nőttek, így ez a terület jelentősen, 7,6 százalékponttal segítette a beruházások volumennövekedését. A növekedés elsősorban a villamosberendezések gyártásában a korábban elkezdett nagyszabású projekteknek köszönhető, de a növekedésben szerepet játszott a járműgyártás beruházásainak újbóli élénkülése is. A harmadik meghatározó súlyú alág, az élelmiszeripar fejlesztései is jelentősen meghaladták az egy évvel korábbit.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek ötödét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 16,9%-kal bővült, elsősorban a lakásépítések, illetve ingatlanfelújítások nagyarányú növekedésének köszönhetően. A szállítás, raktározás beruházásaiban 7,2%-os ütemben folytatódott az előző negyedévre is jellemző csökkenés, amely mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt. A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős emelkedése után 5,7%-kal csökkent az egyébként magas bázishoz képest. Az energiaiparban jelentősen, 44,8%-kal emelkedett a beruházási teljesítmény, elsődlegesen az állami invesztíciók magasabb ráfordításai miatt.

A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá. Az ingatlanügyletek 3,2, az energiaipar 1,2 százalékponttal, míg a kereskedelem beruházási teljesítménye 0,2 százalékponttal támogatta, míg a szállítás, raktározás 1,1, a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése 0,3 százalékponttal visszafogta a növekedést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?