2023. október 5. csütörtök Aurél
Lehullt a lepel a magyar mezőgazdaságról: fontos számok láttak napvilágot

Lehullt a lepel a magyar mezőgazdaságról: fontos számok láttak napvilágot

MTI
A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése az elmúlt év azonos időszakához képest.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az 1,9%-os negyedévi növekedésen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,5%-kal nőtt, míg a gép- és berendezésberuházásoké 2%-kal csökkent. Éves összehasonlításban az építési beruházások 10,5%-kal, a gép- és berendezésberuházások 3,3%-kal emelkedtek. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene bővült, míg a belföldi gyártásúaké csökkent. Az élénkülést a háztartások, illetve a vállalkozások dinamikus aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés fejlesztései csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat - jegyezte meg a KSH.

A beruházási teljesítmény 56%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene számottevően, 10,3%-kal gyarapodott, amiben jelentős szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11%-át realizáló költségvetési szerveknél a teljesítmény 10,5%-kal esett vissza. Miközben a központi közigazgatási szervek beruházásai jelentősen csökkentek, az önkormányzatok enyhén növelték tárgyieszköz-beszerzéseiket. Az egyéb kategóriába tartozó (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) beruházások volumene 9,5%-kal emelkedett.

A nemzetgazdasági beruházások 30%-át képviselő feldolgozóipar fejlesztései a harmadik negyedévben nagymértékben 30,6%-kal nőttek, így ez a terület jelentősen, 7,6 százalékponttal segítette a beruházások volumennövekedését. A növekedés elsősorban a villamosberendezések gyártásában a korábban elkezdett nagyszabású projekteknek köszönhető, de a növekedésben szerepet játszott a járműgyártás beruházásainak újbóli élénkülése is. A harmadik meghatározó súlyú alág, az élelmiszeripar fejlesztései is jelentősen meghaladták az egy évvel korábbit.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek ötödét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 16,9%-kal bővült, elsősorban a lakásépítések, illetve ingatlanfelújítások nagyarányú növekedésének köszönhetően. A szállítás, raktározás beruházásaiban 7,2%-os ütemben folytatódott az előző negyedévre is jellemző csökkenés, amely mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt. A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős emelkedése után 5,7%-kal csökkent az egyébként magas bázishoz képest. Az energiaiparban jelentősen, 44,8%-kal emelkedett a beruházási teljesítmény, elsődlegesen az állami invesztíciók magasabb ráfordításai miatt.

A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá. Az ingatlanügyletek 3,2, az energiaipar 1,2 százalékponttal, míg a kereskedelem beruházási teljesítménye 0,2 százalékponttal támogatta, míg a szállítás, raktározás 1,1, a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése 0,3 százalékponttal visszafogta a növekedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?