Fontos bejelentést tett Nagy István a támogatásokról: ez rengeteg gazdát érint

Fontos bejelentést tett Nagy István a támogatásokról: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
2023-ban egymás mellett fut a Vidékfejlesztési program (VP) és a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai terve, bár az új felhívások megjelenésére az év második feléig várniuk kell a magyar gazdáknak. Akik azonban mégis beruházásokat terveznek, nem maradnak pályázható forrás nélkül: a VP egyes intézkedései ugyanis, például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás, még jövőre is pályázhatók lesznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az év második feléig még biztosan várniuk kell az új Közös agrárpolitika vidékfejlesztési pályázataira a gazdálkodóknak. Nagy István agrárminiszter a parlamentben egy képviselői kérdésre adott válaszában jelezte: az új programhoz kapcsolódóan pontos pályázati menetrend még nem készült, a tárca legkorábban 2023 második felében tervezi meghirdetni az első felhívásokat. Ám az agrárium és az élelmiszeripar szereplőinek ez idő alatt sem kell nélkülözniük a beruházási forrásokat - írta meg a Magyar Nemzet.

Ahogyan arról a tárcavezető beszámolt, 2023 és 2025 között három olyan év lesz, amikor a korábbi Vidékfejlesztési program és a KAP stratégiai terv (KAP ST) párhuzamosan fut majd. Az európai uniós szabályok szerint ugyanakkor a KAP stratégiai terv keretében kiírandó új vidékfejlesztési intézkedésekben támogatást nyert projektekhez kapcsolódóan csak akkor kaphatnak támogatást a kedvezményezettek, ha a VP-ben meglévő, ugyanarra a célra irányuló intézkedést pénzügyi szempontból is lezárták. A miniszter szerint a következő időszakban valamennyi támogatási forma esetében külön-külön meg kell vizsgálni, hogy mikor indulhatnak az újabb felhívások az új programon belül. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a VP egyes intézkedései - például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás - még jövőre is pályázhatók lesznek.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy a kormány döntésének köszönhetően a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozása 80%-ra emelkedett, a szóban forgó összeget pedig már 2021-ben az ágazat rendelkezésére bocsátották. Így a Vidékfejlesztési program kerete 1529 milliárd forinttal egészült ki. 2021-ben a VP-ben tíz agrárberuházási pályázatot hirdetett meg a tárca. Az agrárminiszter kiemelte, hogy a kiírások végrehajtásának sikerét jól mutatja, hogy azokon keresztül hétszázmilliárd forintot meghaladó támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek. Így többek között ültetvénytelepítésre, szárítók létesítésére, állattartó telepek felújítására, kertészeti és feldolgozóüzemek létesítésére és korszerűsítésre nyerhettek forrást a gazdálkodók - emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a nyertesek a jelentős külső nehezítő körülményekkel megküzdve mindent megtesznek annak érdekében, hogy projektjeiket végrehajtsák, a támogatott fejlesztések döntő része jelenleg a megvalósítási időszakban van.

Az új Közös agrárpolitika keretében jelentős forrás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési célokra. Bár a területalapú támogatásokhoz hason­lóan itt is nagyobb hangsúlyt kapnak a zöldcélok, a kormány elvárásai­nak eleget téve a stratégiai terv központjában a gazdaságfejlesztés lesz. Ez utóbbi célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el az agrártárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázatot írnak ki ezen a területen. Új elemként jelennek meg a generációváltást segítő felhívások, valamint a díszkertészek is számíthatnak az ágazatnak célzott pályázat meghirdetésére. Az úgynevezett zöldintézkedésekre mintegy ezermilliárd forint fordítható a következő években. A tervek szerint ezen a területen összesen 22 pályázat jelenik majd meg, számos erdészeti, állatjóléti, valamint környezet- és klímavédelmi felhívás készül. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztést 285 milliárd forint szolgálja, összesen 17 intézkedéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06