Az Agrárminisztérium terveiről vallott Nagy István: ez vár a magyar gazdákra

Az Agrárminisztérium terveiről vallott Nagy István: ez vár a magyar gazdákra

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium már elkezdte az új támogatási rendszerre való felkészülést, azt követően, hogy 2022 novemberében az Európai Bizottság elfogadta Magyarország új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó stratégiai tervét - mondtal el Nagy István agrárminiszter a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, amely idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre. Kiemelte többek között azt is, hogy külön a zöldberuházások is szerepelnek a stratégiai tervben, amely kapcsán cél az agrárvállkozások energiafüggőségének csökkentése, illetve a megújuló energiaforrások támogatása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azon dolgozunk, hogy a gazdák precíz, pontos gépekhez jussanak, és profitábilisabban műveljék meg a földeket. Ma már egyre több berendezésbe van beépítve elektronika, a legújabb mezőgazdasági gépek, valamint az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak. Ugyanakkor hozzáértő emberek, és agrárgépészek nélkül ezek mit sem érnek, a cél tehát az, hogy minél több szakember képezzünk Magyarországon

- hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke az AGROmashEXPO-n. Kiemelte, az utánpótlás-nevelés kérdését továbbra is napirenden kell tartani, a szakok anyagi és tárgyi feltételeit a jövőben is meg kell teremteni. 

Az elmúlt időszakban történelmi nehézségekkel és kihívásokkal kellett szembenéznünk, ebben a helyzetben kellett megtalálnunk azokat a megoldásokat, amelyeket a jövő elé tudunk tárni. Ha a hazai mezőgazdaságra és élelmiszeriparra most 2023 elején ránézünk, látjuk, hogy jelentős fejlődésen mentek keresztül 2010 óta.  A területi termelékenység 2010 és 2021 között több mint 2,5-szeresére növedekett, ami Írország után a második legnagybb eremény az Európai Unióban

- tájékoztatott Nagy István. Hozzátette, a kiemelkedő eredmények mellett azt is látni kell, hogy a magyar mezőgazdaságban még most is komoly tartalékok vannak, amiket a következő időszakban kell kiaknáznunk. 

A technológiai modernizáció folyamatosan zajlik a magyar mezőgazdaságban, mindezt a gépértékesítés is mutatja, ami Magyarországon évek óta növekszik, és a hazai géppark egyre korszerűbb. Érdemes kiemelni, hogy egyre többen vesznek precíziós eszközöket, gépeket Magyarországon, ezek beszerzése pedig hosszú időre befolyásolhatja egy-egy gazdaság jövőjét - mutatott rá az agrárminiszter.

Kivételes lehetőség van most arra, hogy új lendületet kapjon az egész ágazat fejlődése, mindezt segíti az is, hogy az Európai Bizottság 2022 novemberében elfogadta Magyarország új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó stratégiai tervét, ami történelmi lehetőség a magyar vidék és az egész agrárium számára. Meghatározó lesz a jövőben többek között a digitális technológiákra való átálllás ösztönzése, a beruházások támogatása, valamint külön a zöldberuházások is szerepelnek a stratégiai tervben. Az egyik célunk az agrárvállalkozások energiafüggőségének csökkentése, valamint a megújuló energiaforrások támogatása. Az Agrárminisztéium már elkezdte az új támogatási rendszerre való felkészülést

- közölte Nagy István agrárminiszter.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02