Új intézkedésekről döntött a kormány: ez minden gazdát érinteni fog

Új intézkedésekről döntött a kormány: ez minden gazdát érinteni fog

agrarszektor.hu
Az európai agráriumban kialakult helyzetről beszélt Nagy István agrárminiszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol bejelentette, hogy 5 pontos intézkedéscsomagról döntött a kormány a magyar termelők megsegítése érdekében. Többek között döntöttek arról, hogy a Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Emellett megemelik a gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét. Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a gazdálkodók április 10. és június 10. között 44 közvetlen támogatás és vidékfejlesztési jogcímre nyújthatják be a kérelmüket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Soha ilyen mértékű zöld nyomás nem érte még az agráriumot, mint az elmúlt időszakban. A Green Deal diktátum volt az európai gazdálkodók részére. Emiatt a gazdák elveszítették versenyképességüket és jövőképüket

- mondta Nagy István a Kormányinfón. Hozzátette, jelenleg a magyar és az európai uniós belpiacot túlkínálat jellemzi. A tavaly elindult új uniós támogatási ciklusban több adminisztratív teher hárul a termelőkre és a közigazgatásra egyaránt. Többek között ezeket miatt is a kormány egy 5 pontos intézkedéscsomagról döntött:

  • Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett újabb importot érintő intézkedést hozott. Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány, származzon bármely országból.
  • A Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Eddig 470 milliárd forintot fizetett ki az állam 156 ezer gazdának. Ezt gyorsítják, 265 milliárd forint kerül így a gazdákhoz május végéit.
  • Agrár Széchenyi konstrukciók: a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a programhoz. 5%-os kamatszinten igénybevehető a konstrukció, jelentős az igény erre.
  • Gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét emeli a kormány. Ez egymilliárd forint éves többlettámogatást jelent.
  • Meghirdetésre kerülnek az uniós fejlesztési pályázatok az élelmiszeriparban. Összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz, a napokban.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?