Új intézkedésekről döntött a kormány: ez minden gazdát érinteni fog

Új intézkedésekről döntött a kormány: ez minden gazdát érinteni fog

agrarszektor.hu
Az európai agráriumban kialakult helyzetről beszélt Nagy István agrárminiszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol bejelentette, hogy 5 pontos intézkedéscsomagról döntött a kormány a magyar termelők megsegítése érdekében. Többek között döntöttek arról, hogy a Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Emellett megemelik a gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét. Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a gazdálkodók április 10. és június 10. között 44 közvetlen támogatás és vidékfejlesztési jogcímre nyújthatják be a kérelmüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Soha ilyen mértékű zöld nyomás nem érte még az agráriumot, mint az elmúlt időszakban. A Green Deal diktátum volt az európai gazdálkodók részére. Emiatt a gazdák elveszítették versenyképességüket és jövőképüket

- mondta Nagy István a Kormányinfón. Hozzátette, jelenleg a magyar és az európai uniós belpiacot túlkínálat jellemzi. A tavaly elindult új uniós támogatási ciklusban több adminisztratív teher hárul a termelőkre és a közigazgatásra egyaránt. Többek között ezeket miatt is a kormány egy 5 pontos intézkedéscsomagról döntött:

  • Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett újabb importot érintő intézkedést hozott. Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány, származzon bármely országból.
  • A Magyar Államkincstár május 30-ig teljesítse a 2023. évi terület és állat alapú támogatások kifizetését. Eddig 470 milliárd forintot fizetett ki az állam 156 ezer gazdának. Ezt gyorsítják, 265 milliárd forint kerül így a gazdákhoz május végéit.
  • Agrár Széchenyi konstrukciók: a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a programhoz. 5%-os kamatszinten igénybevehető a konstrukció, jelentős az igény erre.
  • Gázolaj után évente hektáronként visszaigényelhető adó mértékét emeli a kormány. Ez egymilliárd forint éves többlettámogatást jelent.
  • Meghirdetésre kerülnek az uniós fejlesztési pályázatok az élelmiszeriparban. Összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz, a napokban.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06