Ebbe megéri belevágni: nagyot kaszálhat az a magyar gazda, aki ezt meglépi

Ebbe megéri belevágni: nagyot kaszálhat az a magyar gazda, aki ezt meglépi

agrarszektor.hu
A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása a mezőgazdaságban kulcskérdéssé vált az elmúlt időszakban, amely tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért ennek támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az I. Precíziós Szárítás Konferencián, Kecskeméten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt beszédében kiemelte, az elmúlt években a Vidékfejlesztési Program keretében széleskörű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozó üzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére, 20 pályázati felhívás keretében összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani. Az államtitkár kifejtette, hogy az elmúlt két évben kiemelt céljuk volt, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani. Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra történő előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll - emelte ki az államtitkár.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a 2023-2027-ig tartó időszakban 1500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, ez a vidékfejlesztési források több mint felét teszi ki, amelyben központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének. A pályázati kiírásokban fontos szerepet kap majd a mezőgazdaság energiahatékonyságának és minőségének növelése, illetve a megújuló energia is. Ebben az időszakban előnyben fogjuk részesíteni a fokozott energia megtakarítást eredményező fejlesztéseket - tette hozzá az államtitkár.

Napjainkban a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9%-a az energiához kapcsolódik - emlékeztetett Feldman Zsolt, majd kiemelte: az anyagköltségek tekintetében ez meghaladja a 16%-ot, amely alapján elmondható, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldal tudatos menedzselése kulcskérdés az agráriumban. Minden technológiai optimalizálás tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért feladatunk az energetikai típusú fejlesztések, illetve a kapacitás korszerűsítések támogatása - fűzte hozzá az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?