Ezt tervezik a magyar tejipari cégek: meglepő adatok láttak napvilágot

Ezt tervezik a magyar tejipari cégek: meglepő adatok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A tejtermelők és feldolgozók mintegy kétharmada tervez beruházásokat a következő 2-3 évben, a fókuszban a technológiai fejlesztések és az energiahatékonyság áll - derül ki a  Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a magyarországi tejszektor helyzetét vizsgáló kutatásából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MTI-nek elküldött elemzésben a tejipari ellátási lánc működését, a benne működő cégek együttműködését, valamint a szektort érintő kihívásokat vizsgálták. A több mint félszáz tejtermelő és feldolgozó cég bevonásával készült felmérés szerint az ágazati szereplők számára a szakképzett munkaerő hiánya és a magas működési költségek okozzák a legnagyobb kihívást, valamint az ellátási láncban, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között tapasztalható egyenlőtlenségek.

Tízből 8 vállalat jelentős problémának látja az energiaárak emelkedését és 60% szerint a munkaerőhiány jelentős vagy nagymértékben befolyásolja a tejtermék előállítást. A Századvég elemzői közölték: ezek a kihívások megnehezítik a növekedéshez és a hatékonyabb termelési, illetve feldolgozási eljárásokhoz szükséges fejlesztések megvalósítását.

Kedvezően árnyalja a képet, hogy a megkérdezett cégek kétharmada tervez valamilyen fejlesztést a következő 2-3 évben; míg a termelői szektorban az infrastrukturális és energiahatékonysági beruházások jelentik a legnagyobb prioritást, addig a feldolgozói szektor képviselői a technológiai fejlesztéseket említették a legnagyobb arányban - írták.

A beruházásokat állami és uniós pályázati források mellett önerőből és hitelből finanszíroznák. Az ellátási láncok működésében az abban szereplő cégek aszimmetrikus viszonyrendszerről számoltak be. A termelők a feldolgozók felé, utóbbiak a kiskereskedelmi szereplők irányában érzik kiszolgáltatva magukat, ami az árak meghatározását illetti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?