Rázógép

A rázógép a különféle gyümölcsök gépesített betakarítására szolgáló gép. Célja a gyümölcsök lerázása a fáról, hogy a betakarítás már a földről történjen.

A rázógépeket a különféle gyümölcsök gépesített betakarítására használják az ültetvényeken. A gép a fákról szó szerint lerázza a gyümölcsöket, amelyeket ezek után már csak fel kell szedni a földről. A rázógép használata nem minden gyümölcstípus és felhasználási cél esetében célszerű. Ugyanakkor az ipari felhasználásra szánt gyümölcsöknél ez a megközelítés jóval hatékonyabbá teheti a gyümölcsök szüretelését. Ezeket a gépeket használják például a cseresznye, meggy, szilva és ipari alma betakarítása során, a csonthéjas termények esetében pedig a lehető legjobb megoldást jelentik a termés hatékony és gyors betakarítására. A ponyvás gyümölcsrázó gépek alkalmazásánál egy kifeszíthető ponyva segíti a lerázott gyümölcsök összegyűjtését, illetve tisztán tartását. Léteznek függesztett és vontatott kivitelű gyümölcsrázó berendezések is, közös pontot jelent ugyanakkor, hogy alkalmazásuk egyaránt traktor segítségével történhet.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.