Kihívások és lehetőségek árnyékában: mit hoz a jövő a magyar élelmiszeriparban?

Kihívások és lehetőségek árnyékában: mit hoz a jövő a magyar élelmiszeriparban?

agrarszektor.hu
Az élelmiszeripar területén, szemben a Közös Agrárpolitikával, a következő évekre vonatkozóan nem fogalmazott meg számszerűsített célkitűzéseket az Európai Bizottság, és egyelőre hiányzik a keretrendszer, amely alapján számon lehetne kérni a vállalkozásokat - mondta a Portfolio Agrár Klubon dr. Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár és Uniós Kapcsolatok Ügyvezető igazgatója. Hozzátette, jól látszik, hogy a Bizottság jelenleg azt a "taktikát" alkalmazza, hogy egyszerre fékez és ösztönöz, hiszen például különböző indirekt szabályozók révén próbál szabályozni, amelyek ha nem működnek jogszabályi előírások bevezetésére kerülhet sor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az európai szemlélet, szemben az amerikaival, kicsit más a Green Deal kapcsán, hiszen habár bőven vannak beruházási lehetőségek itt is, korlátozások is megjelennek - hangsúlyozta dr. Mezei Dávid a Portfolio Agrár Klubon. Hozzátette, azt lehet látni, hogy a Bizottság egyszerre fékez és ösztönöz, véleményük szerint ugyanis a közösségi beruházások növelése mellett fokozott erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a magántőkét is az éghajlat- és környezetvédelmi fellépések felé tereljük. 

A mezőgazdaságról és az élelmiszeriparról egy dokumentum, a "Termőföldtől az asztalig stratégia" beszél, ugyanakkor ez utóbbi területén szemben a Közös Agrárpolitikával, nincsenek számszerűsített célkitűzések a következő évekre, és egyelőre hiányzik a keretrendszer, amely alapján számon lehetne kérni a vállalkozásokat. Kivétel képez ez alól az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentése 55 százalékkal 2030-ig (1990-es "kiotói" bázishoz képest) - közölte a szakember. Kiemelte, indirekt szabályozók révén ugyanakkor próbálja szabályozni az élelmiszeripart a Bizottság, amelyek ha nem működnek, és a cégek nem vállalnak különböző kötelezettségeket, akkor jogszabályi előírások bevezetésére kerülhet sor. 

Az élelmiszercsomagolások és a címkézések kapcsán is ösztönözni akarja a vállalkozásokat a Bizottság, hogy minél innovatívabbak legyenek, ez utóbbi kapcsán azonban több változtatást is terveznek. Ilyen például, hogy a csomagolás elülső felületén kötelezően feltüntetendő legyen a teljeskörű tápértékjelölés, de egy úgynevezett uniós fenntarthatósági címke bevezetése is szóba került. Emellett nagy hangsúly van a fenntarthatósági elvek érvényesítésén a közbeszerzésben, illetve Mezei Dávid szerint érdekes kérdés lehet a különböző adókedvezmények bevezetése is, mint például speciális ÁFA-kulcsok például bio zöldségek és gyümölcsök esetében.

Komplex ("Nagy") ÉLIP tervezete
  • Pályázatok beadási időszaka: 2021 szeptember
  • Maximális tám. összeg: 5 mrd Ft
  • Jogosultak: közép- és nagyvállalatok
  • Tevékenység: - input: Annex I. termék
               - output: Annex I. és non-Annex termék
  • Támogatási intenzitás: - Annex I.: VP (50%, Pest megye: 40%)
     - Non-Annex: regionális támogatási térkép

A különböző élelmiszeripari beruházások és fejlesztések tehát elengedhetetlen a következő években Magyarországon, mindezeket segítheti a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással megnövelt forrású vidékfejlesztési program, illetve az NHP, vagyis a 10évre szóló fix kamatozású hitelek - mondta Mezei Dávid, aki arról is beszélt, hogy a korszerűsítések egyik célja a magasabb hozzáadott értékű, feldolgozott termékek részarányának növelése. Emellett fontos célkitűzés a munkaerőhatékonyság növelése (robotizáció), az erőforrások hatékonyságának növelése (digitalizáció, erengiahatékonysűg, körforgásos gazdaság), a vertikális, teljes termelési láncot magába foglaló integráció, valamint a "minőségi" termelés irányába való elmozdulás, vagyis a marketing fejlesztése is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?