Leáldozóban a traktornak és a kombájnak? Új gépek hódíthatják meg a földeket

Leáldozóban a traktornak és a kombájnak? Új gépek hódíthatják meg a földeket

Évről évre egyre többet hallani a mezőgazdaságban egyre égetőbb problémává váló munkaerőhiányról. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy mennyi munkát tudnak elvégezni a gazdálkodók a földjeiken, és hogy milyen bevételekkel számolhatnak tevékenységük során. A munkaerőhiány enyhítését célzó egyik irány a mezőgazdaság robotizációja, az emberi munkát megkönnyítendő, illetve - ahol lehet - kiváltandó. Az utóbbi években egyre többet lehetett hallani a mezőgazdasági robotokról, amelyeket egy, esetleg több feladat minél tökéletesebb és önállóbb elvégzésére fejlesztettek ki. De mit is kell tudni ezekről a gépekről valójában, milyen feladatokra milyen változatai léteznek már, vagy vannak fejlesztés alatt? Mikorra várható, hogy meghódítsák a földeket?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A robot, mint fogalom, nem ismeretlen a mezőgazdaság számára. A középkorban így nevezték a jobbágyok (és később a zsellérek) a földesúr részére történő ingyenes munkavégzését, míg később, a második világháború után a szovjetek által kényszermunkára elhurcolakkal történtek elnevezése, a malenkij robot miatt emlékezhetünk erre a szóra. A 20. század második felében, és főleg a 21. században viszont az ipar gépesítésének továbbfejlődése kapcsán szoktak előkerülni a robotok, mint az önálló munkavégzésre - és olykor döntéshozatalra is - képes gépek koncepciói. Mostanra már a robotok jó néhány területen túlléptek a koncepció szintjén, és ténylegesen elérhető, megvásárolható eszközöket jelentenek az ágazat szereplői számára.

Nincs ez másképp a mezőgazdaságban se, ahol a robotokat jellemzően a munkaerőhiány okozta nehézségek enyhítésére - vagy egyenesen kiváltására - alkalmaznák, illetve arra, hogy a nehéz, időigényes és monoton munkafolyamatokat ne az emberi munkaerőnek kelljen elvégeznie. Az elmúlt évek során számos új vállalkozás alakult világszerte mezőgazdasági robotok kifejlesztése és megalkotása céljából, de egyébként mással foglalkozó gyártók is előszeretettel beszállnak ilyen projektekbe. A mezőgazdasági robotok egyik, nagy érdeklődés övezte csoportját a robottraktorok alkotják, amelyekről korábban itt írtunk, de ide vehetőek az újabb generációs drónok is, amelyek az előre beléjük programozott paraméterek mentén képesek emberi felügyelet nélkül is elvégezni a munkájukat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ilyen gépeket kifejlesztése azonban lassú, időigényes folyamat, ami számos ponton elcsúszhat, vagy megakadhat, és ekkor az ilyen projektek tőkeigényéről még nem is szóltunk. Ebből kifolyólag gyakran előfordul, hogy a működő és bizonyítottan élesben is bevethető prototípusok bemutatása után éveket kell várni a kész, kereskedelmi forgalomban is kapható termékekre. Előállhat olyan helyzet is, hogy a gyártó nem elégedett a prototípussal, és további fejlesztéseket akar végrehajtani rajta, vagy úgy dönt, hogy a kész gépet nem hozza kereskedelmi forgalomba, csak egyedi megrendeléseket teljesít egy specifikus vevőkörnek, vagy hogy a kész robotot csak bizonyos országokban, régiókban, kontinenseken teszi elérhetővé. De melyek azok a mezőgazdasági robotok, amelyek már többek egy puszta prototípusnál, és az elmúlt években nagy szenzációt keltettek a bemutatókon és a földeken? Melyek érhetőek már el az ágazat szereplői számára? És melyekre kell még várnia a magyar és külföldi gazdáknak?

A francia AgreenCulture cég 2019-ben mutatta be a CEOL névre keresztelt robotját, amely a közlemény szerint egymaga képes ellátni a 3 robot feladatait. A robot az RTK-rendszerrel megtámogatott műholdas navigációnak köszönhetően 1 centiméteres pontossággal képes dolgozni. Emellett gyárilag rendelkezik egy tartállyal, amit igény és szükség szerint fel lehet tölteni vízzel, permetszerrel vagy vetőmaggal, és amelyet képes nagy precizitással adagolni. És ha ez nem lenne elég, a CEOL arra is alkalmas, hogy a gyomnövények, illetve a kártevők és kórokozók jelenlétét azonosítsa. A rossz hír azonban az, hogy nem tudni, hol tart most a robot fejlesztése, a gyártó honlapján nincs hír a gép elérhetőségéről, de az áráról sem.

2019 őszén mutatták be a Readingi Egyetem kutatói az eyeSpot névre keresztelt gyomirtó robotot, amely megalkotói szerint képes arra, hogy a zöldségek között felismerje a gyomnövényeket, egyesével célba vegye őket és fúvókájával pontosan annyi gyomirtót juttasson ki a levelekre, amennyi szükséges. Az első tesztek eredményei azt mutatták, hogy a robot a gyomirtó cseppenkénti kijuttatásával a káposztánál 95%-kal, a póréhagyma esetében pedig 74%-kal kevesebb gyomirtót használt fel, mint amennyit a hagyományos permetezés során szoktak. A robot további fejlesztéséhez új partnerek is csatlakoztak, ám azóta nincs semmi hír arról, mikorra fog elkészülni a végleges, kereskedelmi forgalomba is hozható robot, ahogy arról se, mennyibe kerülhet majd.

Ugyanabban az évben két ausztrál cég, a SwarmFarm Robotics és a Roesner Pty Ltd. is bejelentette, hogy közösen fejlesztenek ki egy műtrágyaszóró robotot, amely az egyik első gép lehet ebben a kategóriában. A cél az, hogy a gép ne csak a precíziós kijuttatásra legyen képes, de működése közben minél több adatot is gyűjtsön a földekről. A projekt sikeresnek mondható, a gyártó robotjai már lízingelhetőek Ausztráliában: a SwarmFarm Robotics évi 23 millió forintnak megfelelő összegért 3 évre a megrendelők rendelkezésére bocsátja a robotjait. A gyártó szolgáltatásai azonban egyelőre csak Ausztráliában elérhetőek, így ezzel a géppel a közeljövőben aligha találkozhatunk Európában.

A 2019-es év végén mutatta be a kínai XAG az R80 Agricultural Utility Vehicle névre keresztelt automata, multifunkcionális mezőgazdasági robottal, amelyre más gyártók által tervezett eszközök is felszerelhetőek. A robot alapvetően permetezési munkák elvégzésére szolgál, de mezőgazdasági felszereléseket, eszközöket és anyagokat lehet vele kiszállítani, valamint a gyártó XioT terepfigyelő rendszerének hordozójaként is szolgálhat, amely rendszer a növények, az időjárási körülmények, a talajhőmérséklet, a nedvesség és még sok más változó mérésére és naplózására szolgál. A robot 2020-ban lett híres, amikor a koronavírus-járvány kitörése után Kínában a legfertőzöttebb területeken bevetették fertőtlenítési munkákra. Sajnos azonban a pandémia az R80-as elterjedésére és kereskedelmi forgalomba kerülésére is rossz hatással volt. A XAG 2021-ben dobta piacra a permetezőrobot új modelljét, az R150-est.

Nagyot robbantott 2020-ban az angol Small Robot Company, akik az év első hónapjaiban rögtön két robotot is bemutattak, illetve piacra dobtak: a békésebb, Tom névre keresztelt egység feladata a növényállományok monitorozása és a szenzoros adatgyűjtés, ezzel szemben Dick, az agresszívabb gép elektromos árammal süti meg a gyomnövényeket a földeken. A gyártó a robotok által nyújtott szolgáltatást megfizethető áron kínálja a brit gazdáknak, ám arról nincs hír, hogy Európába mikor érkezhetnek meg ezek a gépek. A Small Robot Company az év során betársult egy projektbe is, amelynek célja annak kiderítésére, hogy a robotok bevetése a növénybetegségek észlelésében hogyan tudja egyszerre javítani és csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását.

Új-Zélandon mindeközben a gyümölcsösökben bevethető, önjáró puttonyozó robotokkal kísérleteztek. A YieldTec nevű start-up által tervezett robotok a tervek szerint véget vethetnek a gyümölcságazatban tapasztalható munkaerőhiánynak, és komoly kiadásokat takaríthatnának meg a termelőknek. A technológia lényege, hogy a munkások “okoszsákokba" szedik a gyümölcsöket, amelyek automatikus üzenetet küldenek a puttonyozó robotoknak, amint megteltek. A robot ezután odagördül a munkáshoz, aki kiürítheti a zsákját a tárolóegységbe, majd folytathatja a gyümölcsszedést. Azt azonban nem tudni, hol tart most ezen gépek kifejlesztése.

És ha a 2020-as év nem lett volna elég furcsa önmagában: bizarr, félig szöcske, félig drón növényvédő robotokat hozott létre egy angol cég. A HayBeeSee Ltd. gépei a quadrocopterek rotorjainak és egy zseniálisan újszerű ugró-mechanizmusnak köszönhetően képes nagy gyorsasággal bárhová eljutni a földeken, és több munkát elvégezni, mint bármi más drón vagy robot. A CropHopper névre keresztelt szolgáltatásai (monitoring és károsítóirtás) hektáronként 15 euróba kerülnek, arról azonban nem tudni, tervez-e a cég az európai piacokon is megjelenni a robotjával.

Egy amerikai mezőgazdasági-technológiai vállalat, Cornell AgriTech szakemberei rájöttek, hogy egyszerű UV-lámpákkal és éjszakai kezelésekkel is hatékonyan fel lehet venni a küzdelmet a szőlő - és más növények - gombabetegségei ellen. A Cornell AgriTech összeállt a norvég Saga Robotics csapatával, hogy kifejlesszenek egy olyan, kereskedelmi forgalomba hozható robotot, ami képes éjszakánként a szőlészetekben mozogni, és minimális energiabefektetéssel alacsony szintű UV-fényes kezelést alkalmazni a növényeken. Az idei januári hírek szerint a robot tesztjei a célegyenesben vannak, a gyártó azonban nem a robotot, hanem a szolgáltatást kínálja eladásra. A hírek szerint azonban a Saga Robotics szabott árakkal fog dolgozni, mindenkitől ugyanannyit fognak elkérni hektáronként.

2020-ban dobta piacra a Naio Technologies a Ted nevű, szőlészetek számára kifejlesztett robotjának új verzióját. A robot külseje is megváltozott, de számos techológiai és mechanikai változtatásra is sor került a szőlősgazdák visszajelzései alapján. A robot végleges változatában már helyet kapott egy szerszámtartó is a robot középső részén, amely egy párhuzamos emelőn található. Mechanikai szerszámok széles választéka, egyszerre akár két eszköz is csatlakoztatható egy többfunkciós rúdra. A Naio elmondta, hogy a masszív váznak, a megnövelt motorteljesítménynek és az akár 4,5 km/h-s sebességnek köszönhetően nagyot nőtt a robot vontatási kapacitása a lejtősebb területeken. A robot 2021-től kapható kereskedelmi forgalomban, az eredeti tervek szerint 175 ezer euróba (közel 69 millió forintba) került, de ez azóta változhatott. 2021-ben Olaszországban is elérhető lett a francia vállalat precíziós robotgyomlálója, a "Dino", ami kifejezetten zöldségföldek nagy volumenű gyomlálására lett kifejlesztve.

Precíziós permetező robotot fejlesztett a brazil Jacto mezőgazdasági gépgyártó cég. Az Arbus 4000 JAV egy meglehetősen egyedi permetező technológiával lett felszerelve: a gép lézerszkennerrel felméri a növények méretét és arányait, ezen információ alapján pedig egy optimalizált elemzést készít a környezetéről. A permetező rendszer számos egyedi szeleppel rendelkezik, amelyekhez több, külön villanymotorral rendelkező ventilátor is tartozik. Ez a rendszer szabályozza a ventilátorok sebességét az adott növény méretétől függően. Az intelligens rendszer gondoskodik róla, hogy a növényekre a megfelelő mennyiségű növényvédő szer kerüljön, a megfelelő helyekre, a megfelelő sebességgel. A gyártó első körben csak Brazíliában forgalmazza a robotot, ám a hírek szerint később más országokban is kapható lesz majd.

Megdöbbentően olcsó, alig 7 ezer fontba (2020-as árfolyamon 2,8 millió forintba) kerülő robotot hozott létre egy brit start-up. A Robotiks által létrehozott platform, a Robotiks Traction Unit (RTU) szinte bármilyen eszközzel felszerelhető: ezek lehetnek olyan megszokott elemek, mint például a vonóhorog, a talicska vagy a fűnyíró, de a talajszondákat, betakarító robotkarokat, vagy a környezetet felmérni képes sztereó képalkotó kamerarendszert is csatlakoztatni lehet a géphez. A gyártó remélte, hogy 2021-ben már kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz a robot, ez azonban még nem valósult meg. Kérdés azonban, hogy ha végül mégis megvásárolhatóvá válik az RTU, mennyibe fog kerülni.

A spanyolok sem maradtak ki a robotfejlesztésből: a Valenciai Politechnikum létrehozott egy olyan robotot, amely képes lesz önállóan ellenőrizni a szőlőbirtokokat. A VineScout névre keresztelt megalkotói szerint arra is alkalmas lesz, hogy folyamatosan rögzítse a legfontosabb termelési paramétereket, mint például a növények vízellátottságát és egészségét. Az Európai Unió által finanszírozott projekt még nem zárult le, de az eddigi eredmények határozottan ígéretesnek bizonyultak.

A fenntartható mezőgazdasági robotokkal foglalkozó amerikai Farm Acres nevű startup 2021-ben egy önálló, mezőgazdasági betakarítást segítő elekromos robotot fejlesztett ki, amelyet Carry névre kereszteltek el. A robotot azért hozták létre, hogy segítsen a gazdáknak a kézzel betakarított növények gyorsabb betakarításában, és hogy ez a munka kevesebb fizikai megerőltetéssel járjon. A gyártó számításai szerint a robot akár 30%-kal is megnövelheti a hatékonyságot, ami azt jelenti, hogy alig 80 nap alatt be tudja hozni az árát. A cég első körben az Egyesült Államok kis- és közepes méretű gazdaságaiban tervezi népszerűvé tenni a robotját, annak más piacokra való bevezetéséről egyelőre nincsenek információk.

2021-ben a holland Cerescon BV sem henyélt: hatra növelték az üzembe helyezett spárgabetakarító robotjaik számát. Ezek közül három Hollandiában dolgozott, egy Németországban, a maradék kettőből egy bérbe vehető lett, egy pedig népszerűsítő turnén vett részt. A Cerescon szerint az újabb Sparter robotok munkába állítása egy új korszak kezdetét jelezték a spárgatermesztésben és -betakarításban. A robot ugyanis a betakarítás során szelektál a már érett és még éretlen növények között, és közben szenzoraival méri a talajnedvességet, és rengeteg olyan adatot gyűjt, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak például a termelésről és a minőségről parcellánként és fajtánként.

Ebben az évben mutatta be az amerikai Carbon Robotics az Autonomous Weeder (szó szerint Autonóm Gyomirtó) nevű mezőgazdasági robotja legújabb, harmadik generációs változatát. Az okos mezőgazdasági robot képes felismerni és azonosítani a különféle gyomnövényeket, és nagy teljesítményű lézereivel elpusztítani azokat. A robot ára több százezer dollár, és a számítások szerint 2-3 év alatt tudja behozni az árát. Mivel számos gazdának már a megfizethetetlen árkategóriát jelentené, vannak és lesznek opciók a robot bérlésére is. Arra nézve nincs semmi információ, hogy a gyártó tervezi-e Európában is forgalmazni a robotját.

Uborkalevél-vágó robotot fejlesztett ki egy holland együttműködés 2021-ben. Az új robot az úgynevezett magasra felfuttatott termesztési technológiát alkalmazó uborkatermelők számára lehet különösen hasznos, ugyanis megszabadítja őket a levelek levagdosásának idő- és munkaigényes feladatától. A VDL Group és az Aalsmeer-i Bosman Van Zaal közösen dobták piacra az innovatív CropTeq levélvágó robotot, amely a közeljövőben fog elérhetővé válni a holland gazdák számára.

Idén februárban érkezett a hír, hogy közép-kelet-európai piacok, így Magyarország számára is elérhetővé vált a dán AgroIntelli mezőgazdasági robotja, a Robotti. A forgalmazásért egy 2022. január 1-jén létrehozott új cég, az evofarming Kft. lesz majd felelős, amely a magyar, a román és a szerb gazdák számára fogja biztosítani a mezőgazdasági robotokat, valamint más, precíziós eszközöket.

Egy új robottal automatizálnák a saláta betakarítását a britek. A projekt résztvevői - a Grimme mezőgazdasági gépgyár, az Agri-EPI Center (Edinburgh), a Harper Adams Egyetem (Newport), valamint a Nyugat-Anglia Egyetem bristoli Machine Vision Központja szakértői - egy, már meglevő póréhagyma betakarító gépet úgy alakítottak át, hogy az képesek legyen kiemelni a salátát a talajból, és befogni azt a szorítószalagok közé. A gép saláta külső, vagy "takaró" leveleit mechanikusan eltávolítja, hogy feltárja a szárat. A projekt során gépi látást és mesterséges intelligenciát fognak alkalmazni arra, hogy beazonosítják azt a vágási pontot, amellyel aztán szépen elválaszthatják a saláta fejét a szártól.

Idén váratlan lépésre szánták el magukat a német mező- és munkagépgyártók is: A Lemken és a Krone a Combined Power névre keresztelt együttműködési projektnek köszönhetően egy olyan jármű kifejlesztésére vállalkozott, amely kezelő nélkül, teljesen önállóan is képes munkát végezni a terepen, akár 24 órán keresztül is. A Krone és Lemken mérnökeiből álló projektcsapat hivatalosan 2017-ben kezdte meg a munkát, a legnagyobb titoktartás mellett. A csapat 20 főből áll, és jelenleg gyártók két koncepciómodellel rendelkeznek. A projekt célja szerint a végleges VTE robotnak olyan feladatokat kellene önállóan elvégeznie, mint például a kaszálás, a gereblyézés, a tarlóhántás, a szántás, a forgóboronálás vagy a vetés.

A brit szupermarketekben idén már kaphatóak voltak azok a málnák, amelyeket a világ talán első, kereskedelmi forgalomban is kapható betakarító robotjai szedtek le. A Plymouth Egyetemhez tartozó Fieldwork Robotics gépei első pillantásra egy polip és egy tárolószekrény keresztezésének tűnhetnek, amelyre kerekeket szereltek, de már most közel olyan jól dolgoznak, mint egy emberi munkás, és a gyártó szerint ezen még lehet javítani.

Óriási sikert aratott 2022 júniusában az amszterdami GreenTech - kertészeti csúcstechnológiákat felsorakoztató - kiállításon az intelligens robotrendszerek fejlesztésében és gyártásában úttörő izraeli MetoMotion, valamint a kertészeti technológiák globális vezetőjének számító, és kiterjedt szolgáltatási hálózattal rendelkező, holland Ridder vállalat paradicsomszedő robotja, a GRoW. A robot vezetői rendszere fejlett LiDAR biztonsági szenzorokkal (lézeres távérzékelővel) van ellátva és képes precízen, a termelő igénye szerinti érettségi fokra beállítva szüretelni a fürtöket. Mesterséges intelligencián nyugvó szoftvere képes önmagát is tanítani, hogy a szüretelés közben folyamatosan fejlődve, egyre nagyobb hatékonyságot tudjon elérni fürtről-fürtre, ezzel végső soron pedig pénzt és időt megtakarítva a termelőnek.

A mezőgazdasági robotok fejlesztése és fejlődése még nem lefutott meccs, látható, hogy sok potenciál és potenciális irány van még ezen a téren. Az azonban bizonyos, hogy a következő időszakban egyre több ilyen önálló, emberi beavatkozást és felügyeletet nem igénylő gép fog megjelenni a mezőgazdaságban, ám nem azért, hogy elvegye az emberek munkáját, sokkal inkább azért, hogy elvégezze mindazokat a munkafolyamatokat, amelyekre egyre kevesebb a jelentkező.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02