Ez minden gyümölcstermelő rémálma: itt a megoldás a pusztító betegségek ellen

Ez minden gyümölcstermelő rémálma: itt a megoldás a pusztító betegségek ellen

agrarszektor.hu
A célegyenesben vannak a Thorwald mezőgazdasági robot terepi tesztjei. Mint ismeretes, ez a gép UV-C fényt használ a gyümölcstermesztők életét megkeserítő kórokozó, a lisztharmat ellen. A norvég Saga Robotics által kifejlesztett önjáró platformot idén Nagy-Britanniában két magaságyásos szamócatermesztő gazdaságban is tesztelték, és az eredmények azt mutatják, a robot tökéletesen kordában tudta tartani a veszedelmes gombabetegséget.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Thorwald egy autonóm robotplatform, amelynek célja a lisztharmat UV-C fénnyel történő elpusztítása a gyümölcsállományokban. A norvég gyártó, a Saga Robotics közlése szerint a robotnak az idei brit szamócaszezonban - azaz márciustól októberig - sikerült teljesen visszaszorítania a kórokozót mindkét, a tesztelésben részt vevő, magaságyásos gyümölcstermesztő gazdaságban - olvasható a Future Farming oldalán. A Thorwald Kent megyében a Clock House Ltd. vállalkozás 10,6 hektárnyi, valamint a Hugh Lowe Farm Ltd. cég 2 hektáros szamócatermesztő területén bizonyított az év során.

A lisztharmat minden gyümölcstermesztő rémálma: ez a gomba ugyanis együtt fejlődött az általa megtámadott növényekkel, és gyorsan ellenállóvá tud válni a vegyszeres kezelésekkel szemben. Az evolúció során azonban kialakult egy komoly gyengesége is, mert alkalmazkodott a nappal és az éjszaka természetes ciklusaihoz. A Thorwald névre keresztelt robot ezt használja ki azzal, hogy éjszakánként UV-fénynek teszi ki a növényeket, amikor a kórokozók számára nincs elegendő kék fény ahhoz, hogy a védekező mechanizmusaik aktiválódjanak, amint arról az Agrárszektor korábban már beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy-Britanniában már 2019 óta zajlik a robot tesztelése, de a Saga Robotics szerint a 2021-es év vízválasztónak bizonyult, idén ugyanis a lisztharmatnak a mintákon nyomát se lehetett felfedezni. A gazdaságokban semmiféle permetszert nem vetettek be a kórokozó ellen, sem kémiai, sem mechanikai védekezéssel nem éltek. Ahogy Pål Johan, a Saga Robotics vezérigazgatója elmondta, a szezon során a robotjaik egyenes vonalban számolva mintegy 7300 kilométernyi szamócát kezeltek UV-fénnyel. A robotok eljárása 100%-ban megbízható és hibátlan volt.

A Saga Robotics által kifejlesztett robotplatform, és így az UV-C kezelés is elérhető már kereskedelmi forgalomban. A gyártó egyelőre még nem tud az összes megrendelésnek eleget tenni, de már dolgoznak azon, hogy a hozzájuk forduló termelőknek ne kelljen sokáig várakoznia a legújabb generációs növényvédelmi eljárásra. A cég kiemelte, hogy nem a robotot kínálják fel a gazdáknak, hanem a munkát, amit elvégez. A Saga Robotics szabott árral dolgozik hektáranként ugyanannyit kérnek el mindenkitől. Az árban már benne van a robot üzemeltetése is. A termelőknek a tranzakció után csak annyi a dolguk, hogy megmutassák, mely növényeknek van szükségük a kezelésre, a többit a robot már elvégzi magától.

(A cikkben felhasznált képek a Saga Robotics tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 17. 13:27