Ilyen könnyű a rettegett növénybetegség elleni védekezés: ez a trükk működik

Ilyen könnyű a rettegett növénybetegség elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Antobot és a CleanLight a kertészeti ágazatban alkalmazott robotika támogatása érdekében. A CleanLight UV-technológiája az Antobot autonóm robotplatformjával együtt lehetővé teszi, hogy a termelők egyszerűen, hetente többször is alkalmazzanak a növényekre UV-C kezelést, amivel hatékonyan megelőzhető a lisztharmat kialakulása a kertészetekben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lisztharmat olyan gombabetegség, amely a termesztés minden fázisában veszélyes lehet növényekre, de különösen a fóliasátorban termesztett gyümölcsökre. A fertőzés a széllel szállított spórák révén terjed, ami a növényen fehér, porszerű bevonatot és jelentős terméskiesést eredményez. A lisztharmat elleni védekezés általában gombaölő szerek használatával érhető el, de a növekvő rezisztencia, a magas költségek, valamint a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásuk miatt ez egyre kevésbé használható - olvasható a Future Farming oldalán.

2005-ben a holland CleanLight cég kifejlesztett egy UV-fényen alapuló alternatívát ezekkel a gombaölő szerekkel szemben. Ma, 2023-ban 40 országban több mint 5 ezer termelő használja már a CleanLightot, hogy ezzel a fenntartható technológiával védje terményeit. 2019-ben az Egyesült Királyságban működő Antobot autonóm robotplatformok és a támogató infrastruktúra kifejlesztésébe kezdett, hogy agrártechnológiai megoldásokat kínáljon a gazdaságokban felmerülő problémákra. A platformokat az egyedülálló "robotagy", az univerzális robotvezérlő egység irányítja. Erre azért volt szükség, hogy az intelligencia, a megfizethetőség és a rugalmasság továbbra is a technológia középpontjában maradjon.

Együtt még hatékonyabbak

A CleanLight UV-technológiájának és az Antobot autonóm robotplatformjának párosítása lehetővé teszi, hogy a termelők egyszerűen, hetente többször is alkalmazhassák az UV-C-fényes kezelést a növényeken a betegség hatékony megelőzése érdekében. Az UV-fény pontos dózisa gondosan ki van számítva, hogy a megfelelő mennyiséget a megfelelő időben alkalmazza, és így megszüntesse a gombaölő szerek szükségességét. Az UV-robot teljesen autonóm, és úgy épült, hogy elsősorban fóliasátrakban és a szabadföldi területeken működjön, anélkül, hogy az üvegházakban megszokott csősínes rendszerben kellene közlekednie. Az óránként mintegy 2 km-es kezelési sebességgel működő robot a gyors akkumulátor cserét lehetővé tevő technológiával körülbelül 4 hektárnyi termőterületen képes kordában tartani a betegséget.

Az UV-robotot a gyártók szolgáltatásként árulják, hogy a termelőknek ne legyenek tőke- vagy karbantartási költségeik, így a jelenlegi lisztharmat elleni, gombaölő szeres permetezéssel történő megelőzéshez képest versenyképes áron lehet hozzájutni. A termelők az Antobot más alkalmazásaihoz is hozzáférhetnek, beleértve a szántóföldi logisztikai robotokat és az AI termésbecslő rendszer tökéletes kombinációját az UV-kezeléssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?