Itt az ausztrálok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

Itt az ausztrálok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

agrarszektor.hu
Folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot épített két ausztál mérnök. A robot különlegessége, hogy 3D-nyomással készített alkatrészekből állítható össze. A szakemberek szerint a gép több szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Outback Robotics nevű céget két Perthben dolgozó ausztrál mérnök alapította meg: a vállalkozás első innovációja egy szamócaszedő robot, amelyet a szektorban lassan de biztosan eluralkodó munkaerőhiány ihletett - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A készülék több újdonsággal hívja fel magára a figyelmet: az egyik, hogy gyakorlatilag a hét összes napján 24 órán át folyamatosan képes dolgozni, ezért például igen nehéz volt meghatározni, hogy pontosan hány szedő kiváltására alkalmas. Az egyik mérnök, Mark Brims szerint ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős sokkal lassabban jár ugyan, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest. Mint fogalmazott, egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is. A mérnökök becslései szerint a látszólag ólomlassúsággal dolgozó robot körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

A robot emellett beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, melynek segítségével képes megállapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni az érett szemeket, majd beépített GPS-ének köszönhetően a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani. A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el. Ezen felül a gépet olyan UV-C fényforrással szerelték fel, amelyet az Egyesült Államokban már hatékonyan használtak lisztharmat ellen, így csökkenthető a felhasznált fungicidek mennyisége is.

Annak ellenére, hogy az élő munkaerő kiváltására komoly potenciállal rendelkezik, a helyi termelők egyelőre igencsak vonakodnak attól, hogy kipróbálják. Egyelőre még senki sem bízik abban, hogy éles körülmények között is hatékonyan működhet a készülék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?