Itt az ausztrálok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

agrarszektor.hu
Folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot épített két ausztál mérnök. A robot különlegessége, hogy 3D-nyomással készített alkatrészekből állítható össze. A szakemberek szerint a gép több szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Outback Robotics nevű céget két Perthben dolgozó ausztrál mérnök alapította meg: a vállalkozás első innovációja egy szamócaszedő robot, amelyet a szektorban lassan de biztosan eluralkodó munkaerőhiány ihletett - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A készülék több újdonsággal hívja fel magára a figyelmet: az egyik, hogy gyakorlatilag a hét összes napján 24 órán át folyamatosan képes dolgozni, ezért például igen nehéz volt meghatározni, hogy pontosan hány szedő kiváltására alkalmas. Az egyik mérnök, Mark Brims szerint ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős sokkal lassabban jár ugyan, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest. Mint fogalmazott, egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is. A mérnökök becslései szerint a látszólag ólomlassúsággal dolgozó robot körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

A robot emellett beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, melynek segítségével képes megállapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni az érett szemeket, majd beépített GPS-ének köszönhetően a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani. A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el. Ezen felül a gépet olyan UV-C fényforrással szerelték fel, amelyet az Egyesült Államokban már hatékonyan használtak lisztharmat ellen, így csökkenthető a felhasznált fungicidek mennyisége is.

Annak ellenére, hogy az élő munkaerő kiváltására komoly potenciállal rendelkezik, a helyi termelők egyelőre igencsak vonakodnak attól, hogy kipróbálják. Egyelőre még senki sem bízik abban, hogy éles körülmények között is hatékonyan működhet a készülék.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?