Itt az ausztrálok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

Itt az ausztrálok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

agrarszektor.hu
Folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot épített két ausztál mérnök. A robot különlegessége, hogy 3D-nyomással készített alkatrészekből állítható össze. A szakemberek szerint a gép több szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Outback Robotics nevű céget két Perthben dolgozó ausztrál mérnök alapította meg: a vállalkozás első innovációja egy szamócaszedő robot, amelyet a szektorban lassan de biztosan eluralkodó munkaerőhiány ihletett - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A készülék több újdonsággal hívja fel magára a figyelmet: az egyik, hogy gyakorlatilag a hét összes napján 24 órán át folyamatosan képes dolgozni, ezért például igen nehéz volt meghatározni, hogy pontosan hány szedő kiváltására alkalmas. Az egyik mérnök, Mark Brims szerint ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős sokkal lassabban jár ugyan, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest. Mint fogalmazott, egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is. A mérnökök becslései szerint a látszólag ólomlassúsággal dolgozó robot körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

A robot emellett beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, melynek segítségével képes megállapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni az érett szemeket, majd beépített GPS-ének köszönhetően a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani. A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el. Ezen felül a gépet olyan UV-C fényforrással szerelték fel, amelyet az Egyesült Államokban már hatékonyan használtak lisztharmat ellen, így csökkenthető a felhasznált fungicidek mennyisége is.

Annak ellenére, hogy az élő munkaerő kiváltására komoly potenciállal rendelkezik, a helyi termelők egyelőre igencsak vonakodnak attól, hogy kipróbálják. Egyelőre még senki sem bízik abban, hogy éles körülmények között is hatékonyan működhet a készülék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31