Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a szamócát a magyar piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a szamócát a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Rengetegen várták idén is az eperszezont: nem csak finom, de egészséges is a magyar kertek piros gyümölcse. Hogy idén milyen árakra kell számítani? Hol vásárolhatjuk meg olcsóbban: a boltokban vagy a piacokon? Mindez kiderül az alábbi cikkből. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mi, magyarok mondhatni, hogy imádjuk a szamócát, ugyanakkor a legtöbb vásárló számára még mindig az ár az, ami a legbefolyásolóbb tényező, hiszen, sokan azért mondanak le manapság a zöldségek, gyümölcsök vásárlásáról, mert a magas infláció miatt ezek a termékek még drágábbak lettek - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

Miközben egyes út menti árusoknál akár kirívóan magas, akár 6500-7000 forintos árakkal is találkozhattunk, a termelők jó része ennél jóval alacsonyabb áron kezdte meg a fóliás termelésből származó gyümölcs értékesítését. Jó hír lehet, hogy az idény szépen indult, a tavalyi szezonnal ellentétben az idén nem szenvedtek fagykárt a növények, az elmúlt hetekben pedig az érés is beindult, így az albertirsai farmon folyamatosan szedik a gyümölcsöt - írja a Magyar Nemzet.

Lássuk, hogyan alakulnak az árak az áruházakban:

  • a Spar online webshopja szerint itt vehetünk dobozos 500 grammos kiszerelést 999 forintért, fagyasztott 250 grammos, dobozos földiepret 729 forintért, vagy akár konzerv szamócát is, 410 grammosat 849 forintért.
  • A Tesco online kínálata alapján itt vehetünk dobozos, 500 grammos kiszerelést 1099 forintos áron, vagy gyorsfagyasztott, 1000 grammos földiepret 1149 forintos áron, 450 grammosat pedig 1019 forintért.
  • Az Auchan online polcain találunk 300 grammos fagyasztott szamócát 999 forintért, 450 grammost 1529 forintért, illetve 500 grammos firss, csomagolt szamócát 799 forintos áron.
  • A LIDL akciós újságjában találunk földiepret, akcióban, 499 Ft/kg áron, illetve fagyasztott, 450 grammos szamócát 1199 forintért.
EZ IS ÉRDEKELHET

A külföldről behozott eper ára egyébként jóval kedvezőbb, ami a hazai termés piacát is tönkre teszi. Ennek pedig az az oka, hogy sokan vásárolják az olcsóbb, de kényszerérett szamócát, így a kereslet sem olyan, mint az elmúlt években. A termelők ugyanakkor bíznak abban, hogy az emberek a friss és édes magyar szamócát választják majd.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint

  • a vidéki fogyasztói piacokon a görög import eper ára 1500-3200 Ft/kg ár között mozog.
  • A vidéki nagybani piacokon a szintén görög import eper ára 1400-1500 Ft/kg között van.

Az AKI PÁIR adatai alapján a magyar termelők kínálata az alábbiak szerint alakul:

  • a belföldi szamóca ára most 4000 Ft/kg a vidéki fogyasztói piacokon.
  • A vidéki nagybani piacokon legutóbbi adata pedig 3000 Ft/kg-ot mutat.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28