
Ezen múlik a gazdák pénze: nem mindegy, mit mutat a műszer
A gabonanedvesség-mérők használata során a legfontosabb a kalibráció, valamint az ellenőrzés.
A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. A világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye, ami világszerte ismert és kedvelt.
A banán jellemzői és felhasználása
A fatermetű növény 3-10 méter magas törzse valójában áltörzs, ami a felállva egymásra boruló, egymást spirálisan követő levelek kemény hüvelyeiből alakul ki. A szabadban levéllemezei többnyire tagoltak, mivel erősebb szél hatására a levélerek között a levél felhasadozik. Gyökérzete a föld alatti gyöktörzsből ágazik szét. A 2 m hosszt is elérő, lecsüngő, összetett fürtvirágzata hosszú virágtengelyen, a csőszerű áltörzsön áttörve nő ki annak közepéből. A gazdagon elágazó, egylaki virágzatban fölül nőnek a porzós, alul a termős virágok - a virágzat alsó 1-12, spirálisan elhelyezkedő ágán többnyire 14-18, párosával növő virággal. Minden részvirágzatot egy-egy lila murvalevél ölel körül. Termése bogyótermés, ami tulajdonképpen áltermés. A többnyire 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletű, tompa végű, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el.
A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne. A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben. Emellett magas a kálium, ellenben alacsony a nátriumtartalma, így a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segít fenntartani.
Banán a kertben
A banán tele van tápanyagokkal, arra azonban sokan nem gondolnak, hogy a héja is nagyon gazdag a vitaminokban. Akinek van kertje, annak érdemes összegyűjteni a héjat, hiszen nemcsak káliumban, de magnéziumban és nátriumban is gazdag, ezek az elemek pedig nélkülözhetetlenek a növények számára. Nem mindenki tudja, de a banánhéjból műtrágyát is készíthetünk, ráadásul pofonegyszerűen.
Hagyjuk elszáradni a banánhéjat, és használjuk talajtakaróként a növények köré. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a talaj tetejét befedni kiszáradt banánhéjjal. A héj segít növelni a talaj vízmegtartó képességét, így a legnagyobb melegben sem kell majd sokat öntöznünk, a bomlással pedig tápanyagokat biztosít majd a növények számára. Banánhéjból permetszert is készíthetünk az alábbiak szerint: tegyünk néhány banánhéjat egy vödörbe, és öntsünk hozzá meleg vizet. Hagyjuk két hétig állni ezt az elegyet, ennyi idő alatt ugyanis erjedésnek indul majd a banánhéj. Ha letelt ez a néhány nap, szűrjük le az oldatot, és permetezzük a növények leveleire, vagy öntsük közvetlenül a talajra.
A gabonanedvesség-mérők használata során a legfontosabb a kalibráció, valamint az ellenőrzés.
A meggyet is utolérte a drágulás, de Szedd Magad akciók keretein belül még pár helyen olcsóbban hozzá lehet jutni.
A díjakra az agrárium bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető összesen 10 kategóriában 2025. szeptember 15-ig.
A véletlenek összjátékával újabb egzotikus betegségek jelenhetnek meg Magyarországon.
Egyre több fogyasztói igényt kell kielégítenie a gyártóknak, közben pedig a környezetvédelemre is egyre jobban kell odafigyelniük.
Az utóbbi évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy véget értek azok a boldog évek, mikor a kukorica növényvédelmét letudtuk egy gyomirtással.
Hatékony megoldás a napraforgó tányérvédelmére: Picasso® Active
A talaj szervesanyag tartalma és a kapcsolódó talajfunkciók javításáért már az aratási szezonban sokat tehetünk!