Banán

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. A világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye, ami világszerte ismert és kedvelt.

A banán jellemzői és felhasználása

A fatermetű növény 3-10 méter magas törzse valójában áltörzs, ami a felállva egymásra boruló, egymást spirálisan követő levelek kemény hüvelyeiből alakul ki. A szabadban levéllemezei többnyire tagoltak, mivel erősebb szél hatására a levélerek között a levél felhasadozik. Gyökérzete a föld alatti gyöktörzsből ágazik szét. A 2 m hosszt is elérő, lecsüngő, összetett fürtvirágzata hosszú virágtengelyen, a csőszerű áltörzsön áttörve nő ki annak közepéből. A gazdagon elágazó, egylaki virágzatban fölül nőnek a porzós, alul a termős virágok - a virágzat alsó 1-12, spirálisan elhelyezkedő ágán többnyire 14-18, párosával növő virággal. Minden részvirágzatot egy-egy lila murvalevél ölel körül. Termése bogyótermés, ami tulajdonképpen áltermés. A többnyire 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletű, tompa végű, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. 

A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne. A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben. Emellett magas a kálium, ellenben alacsony a nátriumtartalma, így a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segít fenntartani.

Banán a kertben

A banán tele van tápanyagokkal, arra azonban sokan nem gondolnak, hogy a héja is nagyon gazdag a vitaminokban. Akinek van kertje, annak érdemes összegyűjteni a héjat, hiszen nemcsak káliumban, de magnéziumban és nátriumban is gazdag, ezek az elemek pedig nélkülözhetetlenek a növények számára. Nem mindenki tudja, de a banánhéjból műtrágyát is készíthetünk, ráadásul pofonegyszerűen.

Hagyjuk elszáradni a banánhéjat, és használjuk talajtakaróként a növények köré. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a talaj tetejét befedni kiszáradt banánhéjjal. A héj segít növelni a talaj vízmegtartó képességét, így a legnagyobb melegben sem kell majd sokat öntöznünk, a bomlással pedig tápanyagokat biztosít majd a növények számára. Banánhéjból permetszert is készíthetünk az alábbiak szerint: tegyünk néhány banánhéjat egy vödörbe, és öntsünk hozzá meleg vizet. Hagyjuk két hétig állni ezt az elegyet, ennyi idő alatt ugyanis erjedésnek indul majd a banánhéj. Ha letelt ez a néhány nap, szűrjük le az oldatot, és permetezzük a növények leveleire, vagy öntsük közvetlenül a talajra.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.