Meglepő, ami a szamócával történik: mi lesz így az idei terméssel?

Meglepő, ami a szamócával történik: mi lesz így az idei terméssel?

agrarszektor.hu
Több északi országban megkezdődött a tavasz beköszöntével a szamócaszezon. Ugyanakkor a Földközi-tenger medencéjét uraló hideg időjárás miatt a mediterrán országokban terméskiesés, a szokásosnál alacsonyabb hozamok várhatók. Eközben Kínában meglódult az export, és új rózsaszín valamint fehér fajták kerültek a piacokra. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az északi félteke országaiban a tavasz beköszöntével megkezdődött a szamócaszezon. Hollandiában a hazai termelés felfutásával fokozatosan a belföldi termékekre váltanak a spanyol áruról. Németország még főleg Dél-Európából importál, de már bőven szedik az üvegházi szamócát is, és jó árakra számítanak. Franciaországban az olcsóbb marokkói és a spanyol áru helyez nyomást a hazai termelőkre. Olaszországban a szokásosnál hidegebb időjárás van hatással a szamóca érésére, és a gazdák azért aggódnak, hogy több fajtánál is a vártnál alacsonyabb hozamokkal kell számolni. Eközben Kínában meglódult az export, és új rózsaszín valamint fehér fajták kerültek a piacokra, bár az árak jelentősen elmaradnak a tavalyiaktól. Észak-Amerikában késik a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt csúszik a kaliforniai termelés, ezért a kínálat egyelőre relatíve szűkös, ami magas árakat eredményez - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia - hazai termésű szamócára váltanak az üzletek

A holland szamócapiacon most zajlik a spanyol áruról a hazai termékekre való átállás. A tartósan hideg időszakot követő hirtelen felmelegedés nem tett jót a spanyol áru minőségének. A holland termelés most fut fel igazán: a korai Sonsation és Malling fajták után megjelent a piacokon az Elsanta is. A Húsvét előtti héten kifejezetten erős volt a kereslet, ami jó árakkal párosul - a 10×500 grammos ládák 35 euró környéki árakon cseréltek gazdát. Azóta apró lépésekben, de folyamatosan esik az ár, ám nem zárható ki egy drágulás sem, ha a kiskereskedelem valóban nagy mennyiségben kezdi el felvenni a hazai árut. A következő hetekben már jobb idő is várható, ami jellemzően keresletnövelő hatású.

Belgium: a jövő héten indul a hazai szamóca szezonja

Bár néhány holland és belga termelő már a piacon van az áruval, Belgiumban a hideg telet követően a következő hétre várják a szezon igazi kezdetét. Mivel túl hideg volt a szamóca termesztéséhez, az árak még mindig rekordközeli szinten vannak, ami a növekvő kínálattal nyilván csökkenni fog, de a termelők szerint jó szinten stabilizálódik majd az árszint. A piacon bővel lesz helye a hazai árunak, mivel a spanyol szamóca jelenleg alig jelent konkurenciát, ráadásul a minősége is kérdéses. Ez azt is jelenti, hogy a belga termelőknek bőven lesz idejük piacra vinni a terméket, a hosszabban beérő belga szamóca íze ezért minden bizonnyal kiváló lesz.

Németország: jó árakat várnak az üvegházi szamócáért

A belföldi betakarítási időszak hivatalos kezdetéig a német kereskedők főleg Dél-Európából importálnak árut, ennek gerincét pedig a spanyol szamóca jelenti, de korántsem annyira domináns módon, mint az előző években: némi növekedést mutat a görög és olasz áru aránya. A kínálatot holland és belga üvegházi szamóca egészíti ki, persze jóval magasabb áron, mint a dél-európai termékek. Az első német üvegházi szamócát a 11. hét környékén kezdték el piacra vinni jó minőségben, de viszonylag kis mennyiségben. Az extrém hideg spanyolországi időjárás miatt szűkös volt a kínálat, különösen a szezon elején, így a német termelők számára is van hely a piacon, joggal számíthatnak arra, hogy jó árat kapnak termékeikért.

Franciaország: egyre növekvő konkurenciát jelent a spanyol szamóca

Bár egyes termesztőkörzetekben még csak most kezdődik meg a betakarítás (Dordogne, Rhône-Alpes), más régiókban már a csúcsra jár a Gariguette és a Cléry fajták értékesítése (Lot-et-Garonne, Bretagne vagy a délkeleti termőtájak). A szamóca Húsvét előtt is jól fogyott, a napfényes idő növelte a keresletet, ráadásul nem voltak olyan hőhullámok, mint a múlt évben, így a szezon szépen el tudott nyúlni. Húsvét után szokott egyes években visszaesni a forgalom, idén azonban ez nem következett be, továbbra is erős kereslet jellemzi a piacot. Minden szépnek és jónak tűnhetne tehát, ha nem rondítana bele a képbe a franciánál olcsóbb spanyol és marokkói áru. A derék gallok a szokásosnál nehezebben tudják csak a szupermarketek polcaira helyezni a belföldi termést, ráadásul a boltok is viszonylag későn kezdték el fogadni a francia tételeket. A spanyol termelés hamarosan eléri a csúcsot, így a következő időszak aggályosnak tűnik, mivel nagy tömegben érkezhet ibériai áru a francia boltokba.

Olaszország: hidegek hátráltatják az érést, a kereslet viszont óriási

Dél-Olaszországot az utóbbi hetekben szokatlanul hideg időjárás uralta, ezért a kínálat viszonylag szűkös volt pont akkor, amikor a legtöbb szamóca szokott fogyni a piacokon. A Basilicata régióban a termelők szerint ezért különösen limitált volt a kínálat a húsvéti időszakban, ami a korábbi években még soha sem fordult elő. A megszokottól eltérő időjárási viszonyok az eddigi teljes szezont végigkísérték, folyamatosan ugráló hőmérsékleti értékekkel. A tavalyi meleg és hosszú őszt január végétől gyakran követték kemény hidegek, ezért most az időjárás stabilizálódását követően is alacsonyabb hozamokra, terméskiesésre lehet számítani. A Gfk fogyasztói paneljének adatai szerint 17 millió olasz család vásárolt legalább egyszer szamócát a tavalyi évben, ami a családok 66%-át jelenti.

Spanyolország: a hosszabb szezonban kompenzálnák elmaradásukat a termelők

Huelvában a szamócaszezon kezdetén a termelők több szempontból is kedvezőtlen körülményekkel voltak kénytelenek megbirkózni, ennek következtében egy ideig az előző évektől legalább 30%-kal maradt el az értékesített mennyiség. Jelenleg ez a hátrány, elmaradás 15% körüli. A helyi termelők szerint még több hónap van hátra az idei szezonból, mert reményeik szerint a jobb minőségnek is kedvező időjárás miatt nyújtható lesz az idény, és majd itt lehet visszaszerezni a kora tavasszal elvesztett termésmennyiséget - ebből a szempontból május különösen fontos lesz. A Freshuelva szerint az idei szezont széles körű terméskiesés jellemezte, és a kedvezőtlen időjárás az egész Mediterrán térséget érintették, ám mégsem okozott számottevő hiányt a piacokon.

Kína: folyamatosan növekvő export

Kína a világ szamócapiacának egyik legnagyobb szereplője, a termelés elsősorban az ország keleti és déli részeire koncentrálódik: a főbb körzetek Shandong, Zhejiang, Guangdong és Fujian tartományokban találhatók, bár a legnagyobb üvegházi termesztést folytató Dandong északkeleten helyezkedik el. A kínai szamócaszezonokra általában a magas hozamok, alacsony árak és a relatíve rövid tenyészidőszak jellemzők. Míg 2011-ben 80 ezer, 2021-ben már 140 ezer hektáron termesztettek szamócát, a fő exportpiacok Oroszország és Vietnam voltak. Az utóbbi években új rózsaszín (Fendai) és fehér húsú fajták (Mengzhiying és Angel 8) jelentek meg a kínálatban, ezeket jellemzően kuriózumnak tekintik, és magasabb áron kerülnek értékesítésre. Az idei szezon kezdetén azonban ezeknek a különleges fajtáknak az ára is jelentősen csökkent, a tavalyi árnak csaknem a felére.

Egyesült Államok: jelentősen csúszik a kaliforniai szezon indulása

Az Egyesült Államokban jelenleg nagyon szűkös kínálat jellemzi a szamóca piacát. Ennek egyik oka a Florida államot sújtó tavalyi Ian hurrikán, melynek pusztítását követően a termelők jellemzően csak a legjobb földeket tartották termesztésben, a többin gyakorlatilag megsemmisültek az állományok. A termesztők reményei szerint az idei szezon a szokásosnál egy kicsit hosszabb lesz, ami azt jelenti, hogy májusig, vagy május elejéig tart majd. Ekkor szokott beindulni Kalifornia, de a szűkös kínálat másik oka, hogy áradások, özönvízszerű esőzések és a hideg időjárás miatt a termesztőkörzet több hetes késésben van, és bár hétről-hétre több termést takarítanak be, ez nem elegendő a kereslet ellátásához. Nem csoda, hogy az árak továbbra is magasak, olyannyira, hogy aggasztónak tűnik, hogy egyes fogyasztói csoportok megengedhetik-e maguknak a terméket, vagy inkább más gyümölcsöt választanak a boltok kínálatából.

Ausztrália: program robotokkal szedhető fajták termesztésére

Az ausztrál szamócaágazat egy igen izgalmas projektbe kezdett, melynek keretében olyan fajtákat fejlesztenek ki, amelyek robotokkal szedhetők. A 11,5 millió ausztrál dollár költségvetésű, 4 éves programot Queensland államban indítja a helyi agrártárca, arra válaszul, hogy a kertészeti ágazatokban rendelkezésre álló munkaerő 20%-kal csökkent az utóbbi három év során. Ennek következtében az ausztrál termelők 40%-a igen komoly beruházásokat hajtott végre gépparkjuk bővítésére. A programot irányító egyik növénynemesítő szerint az eredményes projekt számottevően csökkentené a szamóca szedéséhez és csomagolásához szükséges időráfordítást, ami nagyobb profitot eredményeznek a termelőknél. Az ausztrál szamócaágazat termelési értéke 417 millió USD volt a tavalyi évben, ami 68 ezer tonna feletti termésmennyiséget jelent -ez 12%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, annak ellenére, hogy a termőterület 9%-kal, 2279 hektárra bővült.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?