Ömlik az import szamóca a lengyelekhez: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import szamóca a lengyelekhez: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége a mezőgazdasági miniszternek írt levelében követeli, hogy állítsák le az Ukrajnából származó nagy mennyiségű, ipari felhasználásra szánt szamóca importját. A Szövetség hangsúlyozza, hogy nem engedheti megismétlődni a gabonapiacon kialakult helyzetet, amikor az ellenőrizetlen import miatt hatalmas áresést okozva összeomlott a belföldi piac.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Szövetség emellett azt is indítványozta, hogy vezessék be a Lengyelországba érkező bogyós gyümölcsök minden egyes tételének ellenőrzését, különös tekintettel a növényvédőszer-maradékokra, és ne engedélyezzék azok forgalomba hozatalát, amíg a vizsgálat eredményei meg nem érkeznek. Június elején a Szövetség már közölte, hogy az Ukrajnából származó ipari szamóca miatt árnyomás észlelhető a piacon, és hasonló helyzet kialakulásától tart a frisspiaci szamóca esetében is. Emlékeztetőül, az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben jóváhagyta a búzatermesztési ágazatot támogató lengyel programot, mintegy 435,4 millió euró (2 milliárd zloty, csaknem 170 milliárd Ft) értékben - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság megállapította, hogy a lengyel mechanizmus megfelel az ideiglenes válságellenes programban meghatározott feltételeknek. Különösen, hogy a támogatás nem haladja meg a 250 ezer eurót kedvezményezettenként, és legkésőbb 2023. december 31-ig fogják csak nyújtani. Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese már korábban kijelentette, hogy a Lengyelország által az ukrajnai gabonaexport növekedésére válaszul a lengyel gazdáknak nyújtott támogatások nem felelnek meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak.

Az Európai Bizottság négy ukrán mezőgazdasági termék (búza, kukorica, repcemag és napraforgómag) behozatalát tiltotta meg öt uniós országba - Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába. Az intézkedés indoklása a következő volt: “hogy kiküszöbölje az e termékekkel kapcsolatos logisztikai problémákat” az említett országokban. Az intézkedések május 2-án léptek hatályba, és 2023. szeptember 15-ig tartanak. Ezen időszak alatt az árukat a fent említett öt ország kivételével minden uniós országba be lehet szállítani, illetve az ukrán termékek átutazhatnak a tilalmat bevezető országokon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?