Fontos hírek érkeztek a magyar szamócáról: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

Fontos hírek érkeztek a magyar szamócáról: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

agrarszektor.hu
A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon. Az utóbbi időszakban több új szamócaültetvény is létesült, bár ezek főleg ipari feldolgozásra termelnek majd, nem a frisspiacra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai szamócaállományok fenológiai állapota pár napos késésben van a szokásosnál hűvösebb, de nem kifejezetten hideg tavaszi időjárás miatt. A nagybani piacon már számos termelő árulja portékáját, de összességében még lényegesen kevesebb áru van a piacon a megszokottnál - olvasható a FruitVeB oldalán. Az állományok állapota kifejezetten jó, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén. A fűtött termesztés a vége felé közeledik, de Magyarországon az üvegházi és a fűtött termesztés mindössze pár tíz hektárt jelent, ami a bőven 800 hektár feletti teljes területet tekintve nem meghatározó (ráadásul a gázfűtéses létesítmények jó részében idén nem is kezdték meg a termesztést a szokott időben, inkább hideghajtatásra álltak át). Bár a spanyol és görög tételek miatt jelentkezett némi importnyomás, összességében jó áron, nagy kereslet mellett értékesítették a fűtött termelésből származó szamócát a hazai termesztők.

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, ami azt jelenti, hogy nagy árutömeg még nincs a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca. Ennek ára a nagybani piacon jellemzően 3000 Ft/kg körül alakul, és érdekesség, hogy mivel idén a mediterrán térség “megfázott”, alig van importnyomás - átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 Ft/kg környékére drágult vissza a héten a korábbi 1200 Ft/kg környéki szintről. A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget, és erre a jó kondícióban lévő állományok miatt az idén vélhetően a továbbiakban sem lehet majd panasz.

A sikeres telepítési pályázatok miatt több új szamócaültetvény létesült, viszont ezek elsősorban ipari feldolgozásra termelnek majd, ami azt jelenti, hogy az innen származó termés nem fogja agyonnyomni a frisspiacot. A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, mivel a magyar szamócaexport volumene marginális (mindössze évi 50-80 tonna), ezért a fajtaválasztásnál nem a minél hosszabb hosszú pulton tarthatóság, hanem a zamat a fő szempont. A tavalyi szezon az átlagosnál valamivel kisebb, nagyságrendileg 5 ezer tonna körüli termést hozott kifejezetten alacsony értékesítési árak mellett. A nemzetközi piaci helyzet alakulása miatt remélhetőleg az évi 3500 tonna körüli import kevésbé lesz meghatározó, és ha az időjárás csak lassan melegszik fel, vagyis nem csúszik össze a hidegfóliás és a szabadföldi állományok szedése, a hazai termesztők jó idényt zárhatnak a jelenlegi, nagyon korai kilátások alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?