Zseniális: különleges módszert fejlesztettek ki a szőlő pusztító betegsége ellen a kutatók

Vegyszermentes megoldást talált a lisztharmat ellen egy amerikai mezőgazdasági-technológiai vállalat. A Cornell AgriTech szakemberei rájöttek, hogy egyszerű UV-lámpákkal és éjszakai kezelésekkel hatékonyan fel lehet venni a küzdelmet a szőlő - és más növények - gombabetegségei ellen. Már zajlik az ilyen éjszakai munkavégzésre alkalmas robotok fejlesztése, valamint a kész prototípusok tesztelése.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Már nincs messze az az idő, amikor robotok járőrözhetnek éjszakánként a szőlészetekben, hogy felvegyék a harcot a szőlő egyik legveszedelmesebb kórokozójával, a lisztharmattal. Ám ezek a gépek nem permetezőkkel és fúvókákkal lesznek felszerelve, hanem közönséges UV-lámpákkal, ugyanis az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint az ibolyántúli fény több haszonnövényen is képes elnyomni a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzéseket, írta meg a Future Farming.

Két év alatt, heti egyszeri kezeléssel hatékonyan megszüntettük a lisztharmat-problémát a chardonnay szőlőfajtánál

- mondta David Gadoury, a Cornell AgriTech projektvezetője.

Lance Cadle-Davidson, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatója szerint a legtöbb szőlész az év során 10-15 alkalommal megismételt, gombaölő szeres kezeléssel védekezik a lisztharmat ellen. A szakember szerint ahol szőlőtermesztés folyik, ott a gazdák aggódnak a lisztharmat-fertőzés miatt. Ez a gomba együtt fejlődött az általa megtámadott növényekkel az évmilliók során, arról nem is beszélve, hogy gyorsan válik ellenállóvá a vegyszeres kezelésekkel szemben.

De az evolúció során kialakult egy komoly gyengesége is: alkalmazkodott a nappal és az éjszaka természetes ciklusaihoz. Ezt használhatjuk ki azzal, hogy éjszakánként tesszük ki UV-fénynek, amikor a kórokozók számára nincs elegendő kék fény ahhoz, hogy a védekező mechanizmusaik aktiválódjanak

- mondta Lance Cadle-Davidson.

A Cornell AgriTech kutatói összeálltak a norvég Saga Robotics csapatával, akik a Thorwald nevű automata járművet létrehozták. A cél, hogy kifejlesszenek egy olyan, kereskedelmi forgalomba hozható robotot, ami képes éjszakánként a szőlészetekben mozogni, és minimális energiabefektetéssel alacsony szintű UV-fényes kezelést alkalmazni a növényeken. Idén tavasszal két ilyen robotot is teszteltek a Cornell AgriTech és az Anthony Road Wine Company szőlészeteiben, New York államban.

Jelenleg a robotok azonos dózisban alkalmaznak UV-fényt a szőlőkön. De Lance Cadle-Davidson a Carnegie Mellon University tudósaival együttműködve már dolgozik egy olyan képalkotó technológián, amellyel pontosan felmérhetővé válik a növényeken a lisztharmat-fertőzöttség mértéke, és ennek ismeretében, célzottan részesítené kezelésben a növényeket. A Saga Robotics számára sem ismeretlen a növények UV-fényes kezelése. A cég epren végzett kísérletei azt mutatták, hogy a heti rendszerességgel elvégzett, rövidhullámú UV-fényes kezelés nagyon hatékony a lisztharmat-fertőzés elfojtásában. Az Egyesült Államokban és Norvégiában elvégzett kísérletek mind azt mutatták, hogy az ultraibolya fény legalább olyan hatásos a lisztharmat ellen, mint a legjobb gombaölő szerek.

Lance Cadle-Davidson elmondta, hogy a Floridai Egyetemmel az utóbbi négy évben közösen végzett terepi tesztek azt mutatták, hogy az epernél sikeresnek bizonyult az eljárás alkalmazása. A Saga Robotics technológiáját már kipróbálták üvegházi termesztésű uborkán és paradicsomon is, illetve az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium más egyetemekkel együttműködve már tökön, sütőtökön, uborkán, malátán, bazsalikomon és ipari kenderen is végzett kísérleteket.

(Címlapkép forrása: Saga Robotics)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?