Takarmánykeverő

A takarmánykeverő berendezések megkerülhetetlenek a nagyüzemi állattartás során. Ezek feladata, hogy a különböző takarmánykomponensekből minél homogénebb állati tápot állítsanak elő.

A takarmánykeverő berendezések megkerülhetetlenek a nagyüzemi állattartást kiszolgáló modern takarmánytechnológiában. Ezek az eszközök az istálló rendszerű szarvasmarhatartás alapgépeinek tekinthetőek, és általában kocsi kialakításúak, hiszen az állatok megfelelő takarmányozása során a mobilitás kiemelten fontos. Alapvető feladatuk, hogy a különböző takarmányozási receptúrák szerinti változó összetételű, takarmánykomponensek felvegyék, majd belőlük minél inkább homogén összetételű takarmánykeveréket állítsanak elő, amelyet azután az állatok elfogyaszthatnak.

A takarmánykeverő kocsik műszaki megoldásaikat tekintve rendkívül sokféle kialakításúak lehetnek, a teljesítményt leginkább meghatározó tartálytérfogatuk igen széles tartományban mozoghat, az 1 m3-től az 50 m3-ig is terjedhet. Ennek megfelelően a működtetéshez szükséges teljesítményigényük hasonlóan széles skálán mozog. A takarmánykeverő gépek silótakarmányokkal való feltöltése homlokrakodókkal, vagy önrakodó markolókkal történhet. A takarmánykeverő gépek gyakran egy egységet alkotnak a kiosztókkal. Általánosságban elmondható, hogy a takarmánykezelést kiszolgáló gépek gyártásával specializált gyártók foglalkoznak.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon