A svédek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

A svédek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

agrarszektor.hu
Egy holland szántóföldi bemutatón demonstrálta képességeit a svéd Ekobot WEAI nevű gyomirtó robot egy hagymaültetvényen. A robotba számos új fejlesztést építettek be, miközben a cég már a 2025-ben megjelenő, teljesen új modellt tervezi.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Ekobot WEAI új modellje elöl két (sárga) radarérzékelőt tartalmaz, amelyek embereket, állatokat és egyéb akadályokat keresve pásztázzák a környezetet. Az érzékelési tartomány a bemutató során 1,5 méterre volt beállítva. Egy másik újdonság a jármű tetején elhelyezett kamera, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról megfigyeljék a robot haladási irányát, betekintést nyújtva a gyomosodás és a termés fejlődésének mértékébe - olvasható a Future Farming oldalán.

A "motorháztető alatt" is történtek előrelépések. A gyomok eltávolítására szolgáló, cserélhető szerszámokkal felszerelt mozgó karok mellett a robot mostantól saját kapálóelemekkel is rendelkezik. Ezek az elemek egy párhuzamosra vannak felfüggesztve, és a hagymasorok közötti gyomirtásra használhatók. A karokkal végzett gyomirtás maximális sebessége 0,54 km/h, míg a kapaelemek akár 1,8 km/h sebességet is elérhetnek. A művelethez legalább 2,5 méteres elővetemény szükséges.

Az Ekobot WEAI jelenleg két cserélhető szabványos akkumulátorral működik, amelyek általában traktorokban, teherautókban és hasonló berendezésekben találhatók. A jármű egésze 1 kW teljesítményt igényel, és a gyártó szerint egyetlen akkumulátortöltéssel körülbelül 9-10 órányi munkát lehet végezni. Ha lemerült, mindkét akkumulátor kicserélhető a mellékelt második készlettel.

Egyre nagyobb az érdeklődés a vásárlók körében

Az Ekobot eddig öt robotot épített, amelyek közül hármat Svédországban, kettőt pedig Hollandiában bérelnek. A jelenlegi eladási ár 90 ezer euró, de a robotot hektáronként és évente 3 ezer euróért bérbe is lehet venni. Egy ilyen egység akár 10 hektáron is képes biztosítani a gyommentességet. Az Ekobot ugyanakkor 2024-ben 25-30 darabra kívánja növelni a termelést, ugynakkor a vállalatnak már most is egyre növekvő várólistája van az érdeklődőkből.

A hollandiai Lelystadban bemutatott változat még mindig a norvég Saga Robotics robotgyártó vázát használja. Az Ekobot azonban saját új alváz kifejlesztését tervezi, amely akár 50-60 cm-es változtatható hasmagassággal rendelkezik. A jelenlegi, 25 cm-es hasmagasságú konstrukció korlátokba ütközik a mélyebb pályákon való közlekedés során. A készülő új modell napelemekkel is rendelkezik majd. Az Ekobot tervei szerint a WEAI 2025-től kezdődően a hagyma mellett olyan kultúrákban is bevethető lesz, mint például a sárgarépa és a cukorrépa.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?