A svédek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

A svédek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

agrarszektor.hu
Egy holland szántóföldi bemutatón demonstrálta képességeit a svéd Ekobot WEAI nevű gyomirtó robot egy hagymaültetvényen. A robotba számos új fejlesztést építettek be, miközben a cég már a 2025-ben megjelenő, teljesen új modellt tervezi.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Ekobot WEAI új modellje elöl két (sárga) radarérzékelőt tartalmaz, amelyek embereket, állatokat és egyéb akadályokat keresve pásztázzák a környezetet. Az érzékelési tartomány a bemutató során 1,5 méterre volt beállítva. Egy másik újdonság a jármű tetején elhelyezett kamera, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról megfigyeljék a robot haladási irányát, betekintést nyújtva a gyomosodás és a termés fejlődésének mértékébe - olvasható a Future Farming oldalán.

A "motorháztető alatt" is történtek előrelépések. A gyomok eltávolítására szolgáló, cserélhető szerszámokkal felszerelt mozgó karok mellett a robot mostantól saját kapálóelemekkel is rendelkezik. Ezek az elemek egy párhuzamosra vannak felfüggesztve, és a hagymasorok közötti gyomirtásra használhatók. A karokkal végzett gyomirtás maximális sebessége 0,54 km/h, míg a kapaelemek akár 1,8 km/h sebességet is elérhetnek. A művelethez legalább 2,5 méteres elővetemény szükséges.

Az Ekobot WEAI jelenleg két cserélhető szabványos akkumulátorral működik, amelyek általában traktorokban, teherautókban és hasonló berendezésekben találhatók. A jármű egésze 1 kW teljesítményt igényel, és a gyártó szerint egyetlen akkumulátortöltéssel körülbelül 9-10 órányi munkát lehet végezni. Ha lemerült, mindkét akkumulátor kicserélhető a mellékelt második készlettel.

Egyre nagyobb az érdeklődés a vásárlók körében

Az Ekobot eddig öt robotot épített, amelyek közül hármat Svédországban, kettőt pedig Hollandiában bérelnek. A jelenlegi eladási ár 90 ezer euró, de a robotot hektáronként és évente 3 ezer euróért bérbe is lehet venni. Egy ilyen egység akár 10 hektáron is képes biztosítani a gyommentességet. Az Ekobot ugyanakkor 2024-ben 25-30 darabra kívánja növelni a termelést, ugynakkor a vállalatnak már most is egyre növekvő várólistája van az érdeklődőkből.

A hollandiai Lelystadban bemutatott változat még mindig a norvég Saga Robotics robotgyártó vázát használja. Az Ekobot azonban saját új alváz kifejlesztését tervezi, amely akár 50-60 cm-es változtatható hasmagassággal rendelkezik. A jelenlegi, 25 cm-es hasmagasságú konstrukció korlátokba ütközik a mélyebb pályákon való közlekedés során. A készülő új modell napelemekkel is rendelkezik majd. Az Ekobot tervei szerint a WEAI 2025-től kezdődően a hagyma mellett olyan kultúrákban is bevethető lesz, mint például a sárgarépa és a cukorrépa.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?