Itt a franciák legújabb dobása: ez forradalmasíthatja a zöldségtermesztést

Itt a franciák legújabb dobása: ez forradalmasíthatja a zöldségtermesztést

agrarszektor.hu
Piacra dobta a francia SIZA Robotics nevű vállalat piacra egy zöldség- és répatermesztésre szánt autonóm robot kereskedelmi előszériáját. A TOOGO névre keresztelt gép már megrendelhető, és 2025-ben lesz elérhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A TOOGO-t a mezőgazdaság mindennapi kihívásaira válaszul fejlesztették ki, és egy mérnökcsapat projektjének eredménye, akik több mint 3 évig dolgoztak a roboton. A csapat Franciaország-szerte együttműködött a gazdálkodókkal, akik társtervezői voltak a robotnak - írta meg a Future Farming. Amint azt Thibault Boutonnet, a SIZA Robotics alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági gépek üzemeltetési és karbantartási költségeinek folyamatos növekedése tapasztalható. A szakember szerint ez fokozatosan erodálja a mezőgazdasági üzemek árréseit. Az új technológiák megjelenésével egy teljesen elektromos, autonóm megoldás csökkentheti és ellenőrizheti ezeket a költségeket. Az innovációra szükség van a hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakításához - tette hozzá Thibault Boutonnet.

Teljesen autonóm és képes megvédeni magát

A gép teljesen autonóm, és képes felügyelet nélkül dolgozni a terepen. A TOOGO emellett védelmi rendszerrel is rendelkezik, amely segít elkerülni a gép részeinek ellopását. A cég közleménye szerint az alváz lengőkarjai lehetővé teszik a talaj egyenetlenségeihez való alkalmazkodást, így a súly minden körülmények között kiegyensúlyozottan oszlik el a 4 kerék között. A SIZA Robotics szerint a robot becsült élettartama több mint 8 év, és az elektromos működésnek köszönhetően kevesebb karbantartásra van szükség a gép működtetése közben.

Ezzel a robottal a gazdaságokban jelenleg fennálló munkaerő-probléma megoldásához is hozzá akartunk járulni. Jelenleg a gazdák nem találnak elég embert a földjeiken való munkára. Már sok robot áll rendelkezésre, de úgy tűnt, hogy a zöldségtermesztésben még sok megoldandó probléma van

- mondta Thibault Boutonnet.

Változtatható művelési szélesség

A robotikai csapat fejlesztésének köszönhetően a robot művelési szélessége elektromosan változtatható, amely 1,50 m és 2,20 m közötti tartományban állítható, hogy a gép a különböző ültetési és ágyásszélességekhez alkalmazkodni tudjon. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a robot szállításának megkönnyítése érdekében a rakodás során a szélességet minimálisra csökkentsék, a legszélesebb állás pedig megkönnyíti a szerszámok rögzítését, mivel hátul több hely marad a vázon belül.

A robot elején elhelyezett kamera figyeli a palántákat vagy növényeket, és lehetővé teszi a szerszámok pontos oldalirányú beállítását a soron. A nyomtáv-állító mechanizmusok lehetővé teszik a szerszám oldalirányú áthelyezését a soron. Ez az újrapozícionálás - az elöl elhelyezett kamera által szolgáltatott információk alapján - kiküszöböli a vezetési interfész szükségességét a kapálási műveletek során.

Kompatibilis a már meglevő munkaeszközökkel is

A SIZA Robotics szabványos, 2-es kategóriájú hárompontos vonószerkezetet kínál, így a gazdálkodók a már meglévő eszközeiket is használhatják a talajmunkákhoz, a vetéshez és az ültetéshez. A teherbírás meghaladja az 1400 kilogrammot, a szerszámok működtetéséhez pedig elektromos mellékhajtás van beépítve. A robot 2 akkumulátort használ, amelyek összesen 40 kWh energiát biztosítanak a működéshez. A gyártó szerint az akkumulátorok 7 év elteltével még mindig képesek arra, hogy a névleges kapacitásuk 80%-át tárolják. A gyorstöltés 3 óra alatt 80%-ra tölti fel az akkumulátorokat. A SIZA szerint a TOOGO akár 12 órányi munkavégzésre is képes enyhén lejtős talajon (8%), 3,8 km/órás munkasebességgel.

A SIZA Robotics arra számít, hogy a következő három évben saját talajművelő eszközöket fog kifejleszteni. Thibault Boutonnet szerint ezek

kifejezetten a TOOGO-hoz lesznek tervezve, olyan érzékelőkkel, amelyek információkat küldenek a gépnek. De egyelőre a robotra összpontosítunk. Csak egy kis cég vagyunk, de mindannyian gazdák fiai vagyunk, és együtt dolgoztunk a zöldségtermesztőkkel, hogy létrehozhassuk azt a gépet, amire szükségük van.

A zöldségültetvényekre szánták, de a szőlészetek is érdeklődnek iránta

A gépet zöldségnövények, például cukorrépa, sárgarépa, hagyma, articsóka vagy fokhagyma termesztésére lehet használni. De a szőlőültetvények is érdeklődnek iránta, mondja Boutonnet, főként a franciaországi Cognac régióban. A TOOGO prototípusai már működnek is néhány gazdaságban.

Az újonnan legyártott gépek 5 év garanciát kapnak. A gazdálkodóknak az akkumulátorok töltésének költségein kívül más kiadásuk nem lesz, mivel az árban a szerviz és a karbantartás is benne van, és a garancia a gép minden alkatrészére kiterjed, beleértve az olyan alkatrészeket is, mint a gumiabroncsok és a csapágyak - tette hozzá a SIZA Robotics vezérigazgatója.

Praktikus és megbízható lesz

Thibault Boutonnet szerint a SIZA csapata keményen dolgozott azon, hogy egy praktikus és megbízható gépet kínáljon a gazdálkodóknak. A cég vezérigazgatója szerint a robot kompakt méreteivel - 3,80 m hosszú, 75 cm-es hasmagassággal - és 1800 kg-os tömegével optimális manőverezhetőséggel rendelkezik a szántóföldön. A precíz munkavégzés garantálása érdekében pedig egy RTK pozicionáló rendszer biztosítja a centiméteres magasságú vezetést.

Már most nagy az érdeklődés a gépünk iránt. Az emberek láthatják, hogy a robotot egy olyan csapat építette, amely ért a mezőgazdasághoz. Erősnek tűnik és nagyon funkcionális

- tette hozzá Thibault Boutonnet.

A SIZA Robotics most indította el az előszériát. A vállalat azt mondja, hogy amikor csak szükséges, ezekkel az első kereskedelmi gépekkel támogatni fogja a gazdákat. A gép ára 130 ezer euró (51,24 millió forint), ami tartalmazza az 5 év garanciát is. A TOOGO 2026-ban lesz kapható a márkakereskedésekben. A SIZA Robotics jelenleg Európára összpontosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?