Ez a módszer működik: így védekeznek a szőlő pusztító betegsége ellen a profik

Ez a módszer működik: így védekeznek a szőlő pusztító betegsége ellen a profik

agrarszektor.hu
A Thorwald autonóm mezőgazdasági robotot kifejlesztő norvég Saga Robotics agrotechnológiai vállalat 8,5 millió fontot gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa a növekedését az Egyesült Királyság eperágazatában, illetve hogy előremozdítsa a cég további nemzetközi terjeszkedését, valamint erősítse a pozícióját az Egyesült Államokban, Olaszországban és Norvégiában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A norvég Saga Robotics 2014 óta fejleszti a Thorwald nevű mezőgazdasági robotot, amelynek fő funkciója, hogy UV-C kezeléssel lépjen fel a szőlőkben és gyümölcsösökben a lisztharmat ellen. Most egy új részvényes, a norvég Aker ipari befektetési társaság 4,3 millió fontot fektetett be, amiért cserébe 13,5%-os részesedést kapott a vállalatban - írta meg a Future Farming. Ezzel a lépésével az Aker csatlakozott a többi nagy részvényeshez, akik közé tartozik a Nysnø Climate Investment, a Rabo Food and Ag Innovation Fund és a Hatteland, akik további 3,4 millió fontot fektettek be, és együttesen a Saga Robotics 31,2%-át birtokolják. További érdekeltek közé tartozik a londoni Cibus Enterprise Fund.

Az Aker Norvégia vezető ipari vállalata, így természetesen nagyon örülünk, hogy csatlakoztak a tulajdonosi körünkhöz. Partnerként hatalmas szakértelemmel járulnak hozzá a Saga Roboticshoz, és együtt tovább fejleszthetjük a vállalatot, és hozzájárulhatunk a fenntartható, modernizált és hatékony mezőgazdaság létrehozásához

- nyilatkozta Anne Dingstad, a Saga Robotics újonnan kinevezett vezérigazgatója.

A Saga Robotics jelenleg az Egyesült Királyságban történő bővítésre összpontosít. A vállalat közleményéből kiderült, hogy miközben egyre növekszik a termékük iránti érdeklődés és a kereslet, azt is vizsgálják, hogy a jövőben milyen más piacokra lehet érdemes belépniük. A Saga Robotics ugyanis a szolgáltatásként történő gazdálkodás modelljének keretén belül kínálja a Thorwald robotokat. A norvég vállalat szerint ez azt jelenti, hogy a termelőknek csak nagyon korlátozott tőkebefektetésre van szükségük a szolgáltatás bérbevételéhez, ami alacsony kockázatot és nagy rugalmasságot biztosít számukra.

Ami a szervizelést és karbantartást illeti, a Saga Robotics szerint minden országban, ahol a vállalat működik, több robot is van. Ezeket cég működés közben folyamatosan felügyeli távolról, ami azt jelenti, hogy a kezelés biztonságosan és következetesen, a gazdaságban dolgozó minimális munkaerő-felhasználással is elvégezhető. A Saga Robotics jelenleg több mint 50 autonóm Thorwald robotot üzemeltet, mintegy 5 országban. Az Egyesült Királyságban a tavalyi szezonban a Thorwaldok több mint 30 hektárnyi eperföldet fedtek le a Clock House Farm műanyag alagútjaiban, nagy érdeklődést váltva ki számos más brit epertermesztő részéről. Az új finanszírozás lehetővé teszi a további növekedést az Egyesült Királyságban, hogy ezekre az eredményekre építhessünk.

Az Egyesült Királyságon kívül a Thorwald platformját a szőlőtermesztésben is használják. Ebben az ágazatban a szamócakezelő robot kissé magasabb változata képes hasonló feladatokat elvégezni a szőlőtőkéken és a szőlőültetvényeken. A Saga Robotics robotjairól és az általuk alkalmazott újszerű növényvédelmi kezelésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06