Ez a módszer működik: így védekeznek a szőlő pusztító betegsége ellen a profik

Ez a módszer működik: így védekeznek a szőlő pusztító betegsége ellen a profik

agrarszektor.hu
A Thorwald autonóm mezőgazdasági robotot kifejlesztő norvég Saga Robotics agrotechnológiai vállalat 8,5 millió fontot gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa a növekedését az Egyesült Királyság eperágazatában, illetve hogy előremozdítsa a cég további nemzetközi terjeszkedését, valamint erősítse a pozícióját az Egyesült Államokban, Olaszországban és Norvégiában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A norvég Saga Robotics 2014 óta fejleszti a Thorwald nevű mezőgazdasági robotot, amelynek fő funkciója, hogy UV-C kezeléssel lépjen fel a szőlőkben és gyümölcsösökben a lisztharmat ellen. Most egy új részvényes, a norvég Aker ipari befektetési társaság 4,3 millió fontot fektetett be, amiért cserébe 13,5%-os részesedést kapott a vállalatban - írta meg a Future Farming. Ezzel a lépésével az Aker csatlakozott a többi nagy részvényeshez, akik közé tartozik a Nysnø Climate Investment, a Rabo Food and Ag Innovation Fund és a Hatteland, akik további 3,4 millió fontot fektettek be, és együttesen a Saga Robotics 31,2%-át birtokolják. További érdekeltek közé tartozik a londoni Cibus Enterprise Fund.

Az Aker Norvégia vezető ipari vállalata, így természetesen nagyon örülünk, hogy csatlakoztak a tulajdonosi körünkhöz. Partnerként hatalmas szakértelemmel járulnak hozzá a Saga Roboticshoz, és együtt tovább fejleszthetjük a vállalatot, és hozzájárulhatunk a fenntartható, modernizált és hatékony mezőgazdaság létrehozásához

- nyilatkozta Anne Dingstad, a Saga Robotics újonnan kinevezett vezérigazgatója.

A Saga Robotics jelenleg az Egyesült Királyságban történő bővítésre összpontosít. A vállalat közleményéből kiderült, hogy miközben egyre növekszik a termékük iránti érdeklődés és a kereslet, azt is vizsgálják, hogy a jövőben milyen más piacokra lehet érdemes belépniük. A Saga Robotics ugyanis a szolgáltatásként történő gazdálkodás modelljének keretén belül kínálja a Thorwald robotokat. A norvég vállalat szerint ez azt jelenti, hogy a termelőknek csak nagyon korlátozott tőkebefektetésre van szükségük a szolgáltatás bérbevételéhez, ami alacsony kockázatot és nagy rugalmasságot biztosít számukra.

Ami a szervizelést és karbantartást illeti, a Saga Robotics szerint minden országban, ahol a vállalat működik, több robot is van. Ezeket cég működés közben folyamatosan felügyeli távolról, ami azt jelenti, hogy a kezelés biztonságosan és következetesen, a gazdaságban dolgozó minimális munkaerő-felhasználással is elvégezhető. A Saga Robotics jelenleg több mint 50 autonóm Thorwald robotot üzemeltet, mintegy 5 országban. Az Egyesült Királyságban a tavalyi szezonban a Thorwaldok több mint 30 hektárnyi eperföldet fedtek le a Clock House Farm műanyag alagútjaiban, nagy érdeklődést váltva ki számos más brit epertermesztő részéről. Az új finanszírozás lehetővé teszi a további növekedést az Egyesült Királyságban, hogy ezekre az eredményekre építhessünk.

Az Egyesült Királyságon kívül a Thorwald platformját a szőlőtermesztésben is használják. Ebben az ágazatban a szamócakezelő robot kissé magasabb változata képes hasonló feladatokat elvégezni a szőlőtőkéken és a szőlőültetvényeken. A Saga Robotics robotjairól és az általuk alkalmazott újszerű növényvédelmi kezelésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03