A hollandok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
Válaszút előtt áll a hagyományos mezőgazdaság: egyrészt ugyanis a fogyasztók egyre jobban megismerik a fenntartható gazdálkodási módszereket, másrészt egyre nagyobb figyelmet kap az, hogy a növényvédő szerek és műtrágyák használata súlyos talajtani következményekkel járhat. De hogyan lehet összeegyeztetni a terméshozamokat és az ökológiai gazdálkodási módszereket? Erre a kérdésre ígéretes megoldásnak tűnnek az autonóm mezőgazdasági robotok. Az olyan feltörekvő vállalatok, mint a holland Pixelfarming Robotics, olyan rendszereket fejlesztenek, amelyekben megvan a lehetőség, hogy hosszú távon megváltoztassák a mezőgazdaságot.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A túlzott műtrágyázás és a növényvédő szerek nagymértékű használata egyre komolyabb hatással van a termőföldekre. Ezek az eljárások számtalan mikroorganizmus, rovar és kisállat életét követeli, aminek egyre drasztikusabb hatásai vannak a talaj termőképességére és a növények növekedésére - írta meg az AgriTech Tomorrow. A probléma pedig lassan kezd olyan méreteket ölteni, hogy arra sürgősen választ kell találni. A holland Pixelfarming Robotics például arra törekszik, hogy kiküszöbölje a rovar- és gyomirtó szerek, így például a glifozát felhasználásának szükségességét. A cég kifejlesztett egy olyan, teljesen elektromos meghajtású mezőgazdasági robotot, amely képes az autonóm munkavégzésre. A Robot One névre keresztelt masina a gépi érzékelés segítségével vegyszerhasználat nélküli gyomirtást tesz lehetővé a földeken.

A feladattól függően az autonóm okos gyomláló robot különféle eszközökkel, így például horgokkal vagy tüskékkel, valamint kifinomult érzékelőkkel szerelhetők fel a gyomok vegyszerek használata nélküli, mechanikai úton történő eltávolítására. Egy egységben összesen tíz robotkar áll rendelkezésre, amelyek öt pár kezet helyettesíthetnek. Ezek mindegyike többfunkciós, sorszélességük és munkamélységük egyedileg állítható. Ezáltal nemcsak az emberi munkaerő váltható ki velük, de a talaj összetömörítő nehéz traktorok is.

A mezőgazdasági robotok képesek radikálisan megváltoztatni a mezőgazdaságot, és előrevetíteni az ökológiai, egyszersmind magas hozamú termesztés irányába történő átalakulást

- mondta Arend Koekkoek, a Pixelfarming Robotics vezérigazgatója és alapítója.

A vegyszermentes, pusztán csak mechanikai gyomirtás különösen vonzóvá teheti a robotot az ökológiai gazdálkodást folytató termelők számára, akik jelenleg meglehetősen kevés eszközzel rendelkeznek a gyomok és kártevők ellen. Ám ha a holland gyártó megoldása beválik, az nemcsak a mezőgazdasági robotok népszerűségén és elterjedésén lendíthet nagyot, de a vegyszermentes, ökológiai termelés ügyét is előrébb mozdíthatja.

Bár a teljesen elektromos mezőgazdasági robotok hatékonyságát és elterjedését egyelőre még meghatározza a rendelkezésre álló akkumulátor- és töltési kapacitás, a gyártók meglehetősen biztosak benne, hogy a jövőben ez a probléma is meg fog oldódni. A VARTA a speciális, könnyen cserélhető lítium-ion akkumulátorokban látja a megoldást, a freiburgi székhelyű Wiferion pedig a drótnélküli töltés lehetőségeit vizsgálja.

(Címlapkép forrása: Pixelfarming Robotics)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?