2022. október 2. vasárnap Petra

A hollandok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
Válaszút előtt áll a hagyományos mezőgazdaság: egyrészt ugyanis a fogyasztók egyre jobban megismerik a fenntartható gazdálkodási módszereket, másrészt egyre nagyobb figyelmet kap az, hogy a növényvédő szerek és műtrágyák használata súlyos talajtani következményekkel járhat. De hogyan lehet összeegyeztetni a terméshozamokat és az ökológiai gazdálkodási módszereket? Erre a kérdésre ígéretes megoldásnak tűnnek az autonóm mezőgazdasági robotok. Az olyan feltörekvő vállalatok, mint a holland Pixelfarming Robotics, olyan rendszereket fejlesztenek, amelyekben megvan a lehetőség, hogy hosszú távon megváltoztassák a mezőgazdaságot.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A túlzott műtrágyázás és a növényvédő szerek nagymértékű használata egyre komolyabb hatással van a termőföldekre. Ezek az eljárások számtalan mikroorganizmus, rovar és kisállat életét követeli, aminek egyre drasztikusabb hatásai vannak a talaj termőképességére és a növények növekedésére - írta meg az AgriTech Tomorrow. A probléma pedig lassan kezd olyan méreteket ölteni, hogy arra sürgősen választ kell találni. A holland Pixelfarming Robotics például arra törekszik, hogy kiküszöbölje a rovar- és gyomirtó szerek, így például a glifozát felhasználásának szükségességét. A cég kifejlesztett egy olyan, teljesen elektromos meghajtású mezőgazdasági robotot, amely képes az autonóm munkavégzésre. A Robot One névre keresztelt masina a gépi érzékelés segítségével vegyszerhasználat nélküli gyomirtást tesz lehetővé a földeken.

A feladattól függően az autonóm okos gyomláló robot különféle eszközökkel, így például horgokkal vagy tüskékkel, valamint kifinomult érzékelőkkel szerelhetők fel a gyomok vegyszerek használata nélküli, mechanikai úton történő eltávolítására. Egy egységben összesen tíz robotkar áll rendelkezésre, amelyek öt pár kezet helyettesíthetnek. Ezek mindegyike többfunkciós, sorszélességük és munkamélységük egyedileg állítható. Ezáltal nemcsak az emberi munkaerő váltható ki velük, de a talaj összetömörítő nehéz traktorok is.

A mezőgazdasági robotok képesek radikálisan megváltoztatni a mezőgazdaságot, és előrevetíteni az ökológiai, egyszersmind magas hozamú termesztés irányába történő átalakulást

- mondta Arend Koekkoek, a Pixelfarming Robotics vezérigazgatója és alapítója.

A vegyszermentes, pusztán csak mechanikai gyomirtás különösen vonzóvá teheti a robotot az ökológiai gazdálkodást folytató termelők számára, akik jelenleg meglehetősen kevés eszközzel rendelkeznek a gyomok és kártevők ellen. Ám ha a holland gyártó megoldása beválik, az nemcsak a mezőgazdasági robotok népszerűségén és elterjedésén lendíthet nagyot, de a vegyszermentes, ökológiai termelés ügyét is előrébb mozdíthatja.

Bár a teljesen elektromos mezőgazdasági robotok hatékonyságát és elterjedését egyelőre még meghatározza a rendelkezésre álló akkumulátor- és töltési kapacitás, a gyártók meglehetősen biztosak benne, hogy a jövőben ez a probléma is meg fog oldódni. A VARTA a speciális, könnyen cserélhető lítium-ion akkumulátorokban látja a megoldást, a freiburgi székhelyű Wiferion pedig a drótnélküli töltés lehetőségeit vizsgálja.

(Címlapkép forrása: Pixelfarming Robotics)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34