Elképesztő hatékonyság: ez a robot alapjaiban forgatja fel a növényvédelmet!

agrarszektor.hu
A legújabb, automata, gyomirtó robot tesztjei azt mutatják, hogy a használatával akár 95%-kal kevesebb herbicidre lehet szükség a növénytermesztés során. A Readingi Egyetem kutatói nemrég egy tanulmányban publikálták a precíziós növénytermesztés területén elért legújabb eredményüket. Az eyeSpot névre keresztelt robot kameráival képes a zöldségek között felismerni a gyomnövényeket, egyesével célba venni őket és a fúvókájával pontosan annyi gyomirtót juttatni a levelekre, amennyire szükség van.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A projektet, amely a környezet védelme és a gyomirtószerek használatának csökkentése miatt indult el, részben a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) finanszírozta.

Ez maga a precíziós mezőgazdaság működés közben, a robot ugyanis úgy csökkentette jelentősen a gyomirtószer-használatot, hogy közben más növénynek nem ártott"

- mondta Joe Martin, az AHDB növényvédelmi tudósa.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Nikolaos Koukiasas, a Readingi Egyetem PhD-s kutatója elmondta, azzal, hogy pontosan a megfelelő mennyiségű szert juttatja közvetlenül a levelekre, az eyeSpot paradigmaváltást jelent a gyomirtásban. Az első tesztek eredményei azt mutatják, hogy a robot a gyomirtó cseppenkénti kijuttatásával kiváló eredményt ért el a gyomtalanítás területén, káposztára alkalmazva 95%-kal, póréhagyma esetében pedig 74%-kal kevesebb gyomirtót használt fel, mint amennyit a hagyományos permetezés során szoktak.

Ahogy a big data technológiák egyre fontosabbak lesznek a mezőgazdaságban, úgy az eyeSpot képalkotó rendszerében is benne van a lehetőség, hogy a gyomirtáson kívül a növekedés megfigyelésére, korai hozambecslésre és a növényzet állapotának felmérésére is alkalmassá váljon, ezáltal valódi multifunkcionális géppé váljon.

A hozamok és jövedelmezőség terén valószínűleg azonos, vagy még jobb eredményt fogunk elérni, mint azok, akik kapálással, talajműveléssel írtják a gyomokat"

- mondta Alistair Murdoch, a Readingi Egyetem egyik oktatója. A környezeten is sokat segít, ha visszaszorítjuk a talaj gépekkekl való bolygatását, ugyankkor megszüntetjük a célterületen túli permetezést és csökkentjük annak az esélyét, hogy vegyszerek elsodródjanak - tette hozzá Murdoch professzor.

Az eyeSpot robot további fejlesztéséhez új partnerek is csatlakoztak, mint például az amerikai Concurrent Solutions LLC. A robot kereskedelmi forgalomba hozatalát már vizsgálják, és ha a további tesztek is sikeresek lesznek, az eyeSpot nemsokára meghódíthatja Nagy-Britannia, és később talán az egész világ piacait.

A cikk eredeti nyelven az Agriland oldalán olvasható. A címlapkép az AHDB tulajdonát képzi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?