Hamarosan dönt az EU a glifozát sorsáról: még 10 évig maradhat a kétes szer

Hamarosan dönt az EU a glifozát sorsáról: még 10 évig maradhat a kétes szer

agrarszektor.hu
Az EU Bizottsága 2033-ig szeretné meghosszabbítani a glifozát engedélyezését, a javaslatról október 13-án szavaz majd az Európai Unió 27 tagállama. A javaslat támogatásához vagy blokkolásához úgynevezett minősített többségre, a tagállamok lakosságának 65%-át képviselő 15 állam szavazatára lesz szükség. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dolgok jelenlegi állása szerint a glifozát napjai meg vannak számlálva, az engedélye ugyanis 2023. december 15-én lejár. A Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (SCoPAFF) a 2023. október 13-i ülésén szavaz a glifozát engedélyének tíz évvel történő meghosszabbítására vonatkozó bizottsági javaslatról - írja az agrarheute.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az állandó bizottságban az EU tagállamai képviseltetik magukat, és a szavazás során minősített többséget kell elérniük. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok 55 százalékának - a 27-ből legalább 15-nek - a jóváhagyás meghosszabbítása mellett vagy ellen kell szavaznia, vagyis az EU lakosságának 65 százalékának képviseltetnie kell véleményét. Ha a szavazás eredménye alapján a fellebbviteli bizottság elfogadja a bizottság javaslatát, a glifozát december 15-e után is használható lesz. Azonban ebben a testületben is szükséges a minősített többség, ami, ha nnincs meg, akkor az Európai Bizottság maga dönt a hosszabbításról.

Mi lesz veled glifozát?

2017-ben a glifozát engedélyezését öt évvel meghosszabbították. A szakmai bizottságnak tehát hat éve kellett döntést hoznia, és a 28 uniós tagállamból 18 egyetértett akkor a Bizottság javaslatával. Kilenc ország ellenezte - nevezetesen Ausztria, Franciaország, Olaszország, Belgium, Horvátország, Görögország, Luxemburg, Málta és Ciprus. Portugália tartózkodott. A Christian Schmidt CSU-miniszter által képviselt Németország igen szavazatának köszönhetően végül megszületett a minősített többség. Az egy évvel 2023. december 15-ig tartó meghosszabbításra tavaly októberben került sor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Euractiv információi szerint az EU Bizottsága jelenleg újragondolja a javaslatát, szeretnék ugyanis megszerezni a tagországok támogatását .Franciaország és Szlovénia például bizonyos feltételek mellett kész megváltoztatni negatív hozzáállását. A Bayer CropScience nem kívánta kommentálni a jelenlegi helyzetet, a Roundup gyártója annyit mondott, nem akarnak találgatni arról, hogy 2017-hez képest mely tagországok szavazata, hogyan változik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?