Fogy az idő: nem sikerült dönteni a glifozátról

Fogy az idő: nem sikerült dönteni a glifozátról

agrarszektor.hu
Brüsszelben egyelőre nem dőlt el a glifozát engedélyének további tíz évre való meghosszabbításának ügye, pedig decemberben lejár a glifozát felhasználási engedélye. Összességében 27 uniós tagállam közül 18 szavazott igennel a jóváhagyás meghosszabbítására, három nemmel, hat ország pedig, élükön Németországgal és Franciaországgal, tartózkodott. Ausztria a további jóváhagyás ellen szavazott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ebből az uniós célból végül tíz százalék hiányzott. A brüsszeli Bizottság általában nem hozza nyilvánosságra az ilyen szavazások részleteit, az agrarheute.de azonban hozzáférést kapott az egyes EU-államok szavazatához.

A Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó (SCoPAFF) Bizottságában a következők szavaztak pozitívan a glifozát jóváhagyásának meghosszabbításáról: Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Csehország, Magyarország és Ciprus.

Németország nem foglalt egyértelmű álláspontot a glifozáttal szemben, Franciaország pedig a közelmúltban jelezte Marc Fesneau mezőgazdasági miniszterén keresztül a korábbi negatív állásponttól való esetleges eltérést, de az EU legnagyobb mezőgazdasági országának jóváhagyása a glifozát további felhasználására, amire már sokan számítottak, végül nem valósult meg.

Hogyan tovább?

Kérdés tehát 2024-től a glifozát jóváhagyása marad az Unióban vagy sem. Legkésőbb november közepéig újabb szavazásra fog sor kerülni egy fellebbviteli bizottságban. Ha nem sikerül a minősített többséget elérni, akkor magának az EU Bizottságnak kell döntenie. Ebben az esetben a szakértők azt feltételezik, hogy nem döntenek a saját ajánlásuk ellen a további jóváhagyás érdekében. Az AGES és a BOKU által készített „National Glyposate Feasibility Study” szerint a hatóanyag helyes használatának pozitív ökológiai hatásai vannak. A teljes tilalom különösen a talajtakarás és a direktvetés talajmegőrző módszereit érintené.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?