Az Európai Bizottság további 10 évet adna a glifozátnak

Az Európai Bizottság további 10 évet adna a glifozátnak

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság szerdán javaslatott tett a glifozát engedélyének 10 éves meghosszabbítására. A Bayer AG (BAYGn.DE) Roundup gyomirtójának hatóanyaga komoly vitákat váltott ki, miután 2015-ben az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége bejelentette, hogy a glifozát potenciálisan rákkeltő lehet az emberre nézve. A Bizottság mostani javaslatára reagálva a Bayer közölte, az unió döntésének az illetékes hatóságok tudományos következtetésein kell alapulnia, amelyek a glifozát engedélyének jóváhagyásához vezetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége 2015-ben jelentette be, miszerint a glifozát valószínűsíthetőleg rákkeltő az emberre nézve, ugyanakkor például az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség nem minősítette annak - írja a Reuters. A német Bayer a Roundupot a Monsanto amerikai agrárkémiai konszern 2018-as, 63 milliárd dolláros felvásárlásával szerezte meg, és azóta is több milliárd dollárt költött arra, hogy rendezze a glifozáttal kapcsolatos amerikai pereket. A Bayer szerint egyébként több évtizedes vizsgálatok bizonyítják azt, hogy a glifozát biztonságos. A növényvédő szert a mezőgazdasági termelők hosszú évek óta széles körben használták, ám az uniós jóváhagyása az év végén lejárna. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság javaslatáról október 13-án szavaz majd az Európai Unió 27 tagállama. A javaslat támogatásához vagy blokkolásához úgynevezett minősített többségre, a tagállamok lakosságának 65%-át képviselő 15 állam szavazatára lesz szükség.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) júliusban kiadott jelentésében azt állította, hogy nem talált olyan "kritikus aggodalomra okot adó területeket", amelyek megakadályoznák az újbóli engedélyezést. Ugyanakkor a Pesticide Action Network Europe kampánycsoport szerint komoly aggályok merültek fel a glifozát biztonsági értékeléseivel kapcsolatban, és hat uniós országban végzett felmérések szerint a polgárok nem támogatják a jóváhagyásának meghosszabbítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?