Az Európai Bizottság további 10 évet adna a glifozátnak

Az Európai Bizottság további 10 évet adna a glifozátnak

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság szerdán javaslatott tett a glifozát engedélyének 10 éves meghosszabbítására. A Bayer AG (BAYGn.DE) Roundup gyomirtójának hatóanyaga komoly vitákat váltott ki, miután 2015-ben az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége bejelentette, hogy a glifozát potenciálisan rákkeltő lehet az emberre nézve. A Bizottság mostani javaslatára reagálva a Bayer közölte, az unió döntésének az illetékes hatóságok tudományos következtetésein kell alapulnia, amelyek a glifozát engedélyének jóváhagyásához vezetnek.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége 2015-ben jelentette be, miszerint a glifozát valószínűsíthetőleg rákkeltő az emberre nézve, ugyanakkor például az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség nem minősítette annak - írja a Reuters. A német Bayer a Roundupot a Monsanto amerikai agrárkémiai konszern 2018-as, 63 milliárd dolláros felvásárlásával szerezte meg, és azóta is több milliárd dollárt költött arra, hogy rendezze a glifozáttal kapcsolatos amerikai pereket. A Bayer szerint egyébként több évtizedes vizsgálatok bizonyítják azt, hogy a glifozát biztonságos. A növényvédő szert a mezőgazdasági termelők hosszú évek óta széles körben használták, ám az uniós jóváhagyása az év végén lejárna. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság javaslatáról október 13-án szavaz majd az Európai Unió 27 tagállama. A javaslat támogatásához vagy blokkolásához úgynevezett minősített többségre, a tagállamok lakosságának 65%-át képviselő 15 állam szavazatára lesz szükség.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) júliusban kiadott jelentésében azt állította, hogy nem talált olyan "kritikus aggodalomra okot adó területeket", amelyek megakadályoznák az újbóli engedélyezést. Ugyanakkor a Pesticide Action Network Europe kampánycsoport szerint komoly aggályok merültek fel a glifozát biztonsági értékeléseivel kapcsolatban, és hat uniós országban végzett felmérések szerint a polgárok nem támogatják a jóváhagyásának meghosszabbítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?