Váratlan döntést hozott az EU a vitatott glifozát engedélyéről

Váratlan döntést hozott az EU a vitatott glifozát engedélyéről

agrarszektor.hu
Franciaország ismét tartózkodni fog a csütörtöki második szavazáson az Európai Bizottság javaslatáról, amely a vitatott gyomirtószer, a glifozát engedélyének a következő évtizedre történő megújítására vonatkozik. Ezt Marc Fesneau, a francia mezőgazdasági miniszter egy nappal a szavazás előtt jelentette be. A kijelentés alaposan felkavarta a kedélyeket. Az Európai Bizottság azonban november 16-án bejelentette, hogy a második szavazáson már megszületett a szükséges minősített többség a glifozát engedélyezésének jóváhagyása mellett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023. október 13-án az Európai Unió tagállamai a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának (PAFF-bizottság) zárt ajtók mögött tartott szavazásán nem érték el a szükséges minősített többséget a glifozát használatának további 10 évre történő jóváhagyásához. Ugyanekkor egy megállapodás született arról, hogy november első felében újabb szavazást tartanak - olvasható az Euractiv oldalán. A történésekről az Agrárszektor is beszámolt.

A napokban a francia mezőgazdasági miniszter olyan nyilatkozatot tett, ami heves reakciókat váltott ki az ügy résztvevőiből. Marc Fesneau ugyanis a Frace Info portálnak azt nyilatkozta november 15-én, hogy

ha nem lesz változás, akkor nincs ok a szavazatunk megváltoztatására.

Az októberi első szavazáson Franciaország azzal indokolta tartózkodását, hogy a teljes tilalom bevezetése nélkül akarja csökkenteni a glifozát használatát. A miniszter szerint Franciaország az egyetlen ország a világon, amely 30%-kal csökkentette a glifozát használatát. Marc Fesneau azt is hozzátette, hogy egyetlen európai ország sem nélkülözi a glifozátot, mert nincsenek alternatívák. Franciaország az elmúlt években fokozatosan csökkentette a glifozát használatát, a minisztérium adatai szerint a közelmúltban 27%-kal csökkentette a felhasznált mennyiséget a 2015-2017 közötti időszakhoz képest, noha 2019 és 2020 között 42%-os növekedés volt tapasztalható.

Mi lesz a csütörtöki szavazáson?

A megújítást csütörtökön várhatóan ismét le fogja szavazni Németország, Ausztria és Luxemburg, amely az egyetlen ország, amely teljes mértékben betiltotta a gyomirtót. Ez a három ország már az első alkalommal is a bizottsági javaslat ellen szavazott. Christophe Clergeau, az Európai Parlament szocialista képviselője elítélte Franciaország gyávaságát és képmutatását az ügyben. Mint fogalmazott,

a tartózkodás anélkül, hogy alternatívát javasolnának, azt jelenti, hogy hagyják, hogy az Európai Bizottság egyedül döntsön, és ezzel lehetővé teszik, hogy elfogadhatatlan javaslata átmenjen.

Stéphanie Yon-Courtin, a Renew európai parlamenti képviselője azonban megvédte a francia álláspontot, elfogadhatatlannak nevezve a Bizottság javaslatát. Elmondása szerint a francia korlátozó megközelítés harmonizációját akarják, de mit ajánlanak fel a gazdáknak? A képviselő szerint szükség van egy biztonsági hálóra.

A nem kormányzati szervezetek, a mezőgazdasági termelők szakszervezetei és a fogyasztói szervezetek napok óta nyomást gyakorolnak Fesneau-ra, hogy vizsgálja felül álláspontját. A WHO 2015-ös tanulmánya mellett, amely a glifozátot valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak minősíti, valamint a legutóbbi olasz tanulmány, amely a glifozát-expozíciót leukémiával hozza összefüggésbe, a csoport Emmanuel Macron francia elnök 2017-es ígéretét emlegette fel, miszerint három éven belül betiltják a gyomirtót Franciaországban. A francia mezőgazdasági miniszter ugyanakkor elismerte, hogy hatékony alternatíva nélkül a teljes betiltás nem lehetséges. A betiltás ellenzői, arra a tucatnyi szabályozó ügynökségre (köztük az EFSA-ra) hivatkoznak, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát rákkeltő kockázata valószínűtlen.

A második szavazás már eredményes volt

A glifozát ügyében 2023. november 16-án tartott második szavazáson azonban már megszületett a döntéshez szükséges minősített többség. Az Európai Bizottság ugyanis bejelentette, hogy további egy évtizedre meghosszabbítja a hatóanyag engedélyét - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján. Ez a lépés annak ellenére történt, hogy az uniós kormányok nem foglaltak határozottan állást az engedély meghosszabbításáról.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32