Szervestrágyaszóró

A szervestrágyaszóró gépek az organikus állati trágyák szántóföldre való kijuttatására szolgálnak. Lényegében vontatott, pótkocsi jellegű szerelvények, szórófejjel felszerelve.

A szervestrágyaszóró gépek az organikus állati trágyák szántóföldre való kijuttatására szolgálnak. Ezek felépítésüket tekintve vontatott, pótkocsi jellegű szerelvényeknek minősülnek, hiszen a kiszórandó szerves trágyát a tárolniuk és szállítaniuk kell, annak a földre való kijuttatásáért egy speciális szóróberendezés a felelős. A kiszórás során törekedni kell a szervestrágya mielőbbi bedolgozására, mivel a kiszórt istállótrágya hatásfoka az idő függvényében folyamatosan csökken.

A szervestrágyaszórókkal kapcsolatban alapvető elvárás, hogy az anyag megfelelően felaprítva, egyenletesen terítve kerüljön ki a földekre. A trágyaszórók átlagos befogadóképessége típustól függően általában egy és tíz tonna között mozog, ám érdemes észben tartani, hogy az egy pótkocsival egy menetben beszórható terület nagysága még a nagyobb kapacitású trágyaszóróknál is általában fél hektár alatt van. Mivel a kiszórási idő és a szállítási távolság lényegesen nem változtatható, a teljesítmény növelését csak a rakodás ütemének fokozásával lehet befolyásolni lényegesen.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon