Meglepő dolog derült ki a glifozátról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a glifozátról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerdán tette közzé a glifozát hatóanyag szakértői felülvizsgálatáról szóló jelentését. Az EFSA nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozátot illetően.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédőszer használatának jelenlegi engedélye az EU-ban 2023 decemberének közepén jár le, ezt követően a tagállamoknak kell dönteniük a további engedélyezéséről. Ami Ausztriát illeti, ott már 2019-ben betiltották a glifozát használatát - olvasható az Infostart oldalán.

2022-ben az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elvégezte a glifozát kockázati értékelését, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként besorolás tudományos kritériumainak. Az EFSA a glifozátra vonatkozó uniós kockázatértékeléshez az ECHA veszélyességi besorolását használta fel. A hivatal tanulmánya szerint a vizsgált kockázatok nem olyan nagyok, hogy továbbiakban meg kellene tiltani a glifozát használatát, viszont felhívta a figyelmet: bizonyos területeken adathiány észlehető. Például nem sikerült teljes mértekben felmérni a glifozátnak a fogyasztók táplálkozására és a vízinövényekre gyakorolt hatásának kockázatait.

A rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a glifozát biológiai sokféleségre gyakorolt hatásáról sem. A hatóanyag felhasználása során több alkalommal megállapították, hogy a vegyi anyag használata hosszú távon magas kockázatot jelent az emlősökre nézve. Az értékelés pontosításához azonban nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?