Győztek a tüntető gazdák: visszalépett Brüsszel két ügyben is

Győztek a tüntető gazdák: visszalépett Brüsszel két ügyben is

agrarszektor.hu
Visszavonta az Európai Bizottság az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési célkitűzéseit. Emellett a gazdatüntetések hatására a Bizottság a növényvédőszerek felhasználásának csökkentésére vonatkozó javaslatát is törölték.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az Európában egyre inkább elharapódzó gazdatüntetések nyomásának engedve az Európai Bizottság törölte az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos, 2040-ig elérendő célkitűzésekre vonatkozó javaslatának egyes fontos elemeit. Emellett a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek csökkentésére irányuló uniós tervet is véglegesen félretették. A korábbi tervezetekből törölték a mezőgazdasági szennyezőanyag-kibocsátás 2015 és 2040 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó előírást. A polgárok életmódjának megváltoztatására irányuló ajánlások - például kevesebb hús fogyasztása - és a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetésére tett ajánlás is törlésre került - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Wopke Hoekstra európai biztos kedden mutatja be az EU éghajlatvédelmi tervét. A tervezet az EU teljes kibocsátásának 90 százalékos csökkentését javasolja 2040-re az 1990-es szinthez képest. Ez az ajánlás összhangban van a tudományos körökből származó tanácsokkal. A tervezet aktualizált változata a mezőgazdaságot pozitívabb fényben tünteti fel, mint korábban, és hangsúlyozza a mezőgazdaságnak az EU élelmiszer-szuverenitásában betöltött szerepét is. Ez a módosítás az Európai Néppárt (EPP) követelésének felel meg. Peter Liese, a néppárti frakció környezetvédelmi szóvivője elmondta, hogy az Európai Bizottság 2040-re kitűzött 90 százalékos célkitűzését a Néppárt azzal a feltétellel hajlandó támogatni ha az Unió vezetése nagyobb hangsúlyt fektet „a gazdák számára kedvező lehetőségek” megteremtésére, és kevesebb olyan eszköz bevezetését fontolja meg, amelyek a gazdákat az éghajlat-politika ellenségének tekintik. A kibocsátási célok törlése mellett az Európai Bizottság véglegesen visszavonja a növényvédő szerek felhasználásának csökkentésére vonatkozó tervet is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint azért, mert a javaslat túl nagy ellenállást vált ki.

Az új uniós szabályok már akkor kudarcra ítéltnek tűntek, amikor az Európai Parlament tavaly ősszel leszavazta őket. Von der Leyen saját pártja, az Európai Néppárt (EPP) annyira felhígította a törvényjavaslatot, hogy az a zöld és baloldali képviselők számára már elfogadhatatlanná vált, mivel ők szigorúbb előírásokat követeltek. Számos uniós tagállamnak is voltak fenntartásai, de továbbra is hajlandók voltak elfogadható kompromisszumot keresni, amelyet a Tanács soros elnöke, Belgium még a júniusi választások előtt szavazásra bocsátott volna.

Az Európai Bizottság azonban nem akar tovább menni ezen az úton, mondta Von der Leyen kedden az Európai Parlamentben, mivel “a javaslat a polarizáció, a megosztottság szimbólumává vált.” Szerinte az Európai Bizottságnak egy új javaslat készítésekor “több párbeszédet és más megközelítést” kellene alkalmaznia az érintett felekkel. Az Európai Bizottság elnökeként második ciklusára készülő Von der Leyen szerint “nagyobb bizalmat kellene tanúsítanunk a gazdáink iránt”, ezért az elmúlt hónapokban nagyobb figyelmet fordított a gazdáknak az európai éghajlatvédelmi szabályokkal kapcsolatos panaszaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?