Győztek a tüntető gazdák: visszalépett Brüsszel két ügyben is

Győztek a tüntető gazdák: visszalépett Brüsszel két ügyben is

agrarszektor.hu
Visszavonta az Európai Bizottság az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési célkitűzéseit. Emellett a gazdatüntetések hatására a Bizottság a növényvédőszerek felhasználásának csökkentésére vonatkozó javaslatát is törölték.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európában egyre inkább elharapódzó gazdatüntetések nyomásának engedve az Európai Bizottság törölte az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos, 2040-ig elérendő célkitűzésekre vonatkozó javaslatának egyes fontos elemeit. Emellett a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek csökkentésére irányuló uniós tervet is véglegesen félretették. A korábbi tervezetekből törölték a mezőgazdasági szennyezőanyag-kibocsátás 2015 és 2040 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó előírást. A polgárok életmódjának megváltoztatására irányuló ajánlások - például kevesebb hús fogyasztása - és a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetésére tett ajánlás is törlésre került - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Wopke Hoekstra európai biztos kedden mutatja be az EU éghajlatvédelmi tervét. A tervezet az EU teljes kibocsátásának 90 százalékos csökkentését javasolja 2040-re az 1990-es szinthez képest. Ez az ajánlás összhangban van a tudományos körökből származó tanácsokkal. A tervezet aktualizált változata a mezőgazdaságot pozitívabb fényben tünteti fel, mint korábban, és hangsúlyozza a mezőgazdaságnak az EU élelmiszer-szuverenitásában betöltött szerepét is. Ez a módosítás az Európai Néppárt (EPP) követelésének felel meg. Peter Liese, a néppárti frakció környezetvédelmi szóvivője elmondta, hogy az Európai Bizottság 2040-re kitűzött 90 százalékos célkitűzését a Néppárt azzal a feltétellel hajlandó támogatni ha az Unió vezetése nagyobb hangsúlyt fektet „a gazdák számára kedvező lehetőségek” megteremtésére, és kevesebb olyan eszköz bevezetését fontolja meg, amelyek a gazdákat az éghajlat-politika ellenségének tekintik. A kibocsátási célok törlése mellett az Európai Bizottság véglegesen visszavonja a növényvédő szerek felhasználásának csökkentésére vonatkozó tervet is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint azért, mert a javaslat túl nagy ellenállást vált ki.

Az új uniós szabályok már akkor kudarcra ítéltnek tűntek, amikor az Európai Parlament tavaly ősszel leszavazta őket. Von der Leyen saját pártja, az Európai Néppárt (EPP) annyira felhígította a törvényjavaslatot, hogy az a zöld és baloldali képviselők számára már elfogadhatatlanná vált, mivel ők szigorúbb előírásokat követeltek. Számos uniós tagállamnak is voltak fenntartásai, de továbbra is hajlandók voltak elfogadható kompromisszumot keresni, amelyet a Tanács soros elnöke, Belgium még a júniusi választások előtt szavazásra bocsátott volna.

Az Európai Bizottság azonban nem akar tovább menni ezen az úton, mondta Von der Leyen kedden az Európai Parlamentben, mivel “a javaslat a polarizáció, a megosztottság szimbólumává vált.” Szerinte az Európai Bizottságnak egy új javaslat készítésekor “több párbeszédet és más megközelítést” kellene alkalmaznia az érintett felekkel. Az Európai Bizottság elnökeként második ciklusára készülő Von der Leyen szerint “nagyobb bizalmat kellene tanúsítanunk a gazdáink iránt”, ezért az elmúlt hónapokban nagyobb figyelmet fordított a gazdáknak az európai éghajlatvédelmi szabályokkal kapcsolatos panaszaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?