Gyermekláncfű

A gyermekláncfű az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. Sokan csak pitypangnak nevezik.

A gyermekláncfű jellemzői

A gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű. A földre fekvő levelei hasadtak, a hasábok fogazottak. A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és fejdíszként vagy nyakláncként hordják.

A gyermekláncfű jótékony hatása

A gyermekláncfű már évszázadok óta jól ismert gyógynövény, elsősorban a vesének, a gyomornak és a májnak tesz jót, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például A-, B-, C- és D-vitaminokkal, cinkkel, vassal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Minden része ehető. A gyökere, a levele, sőt még sárga virága is ehető. Emellett a kesernyés leveleket keverhetjük például salátákba, szárított gyökere pedig alap hozzávalója a vízhajtó, vesetisztító-májtisztító teáknak. A gyermekláncfüvet használhatjuk a májműködés segítésére és az epetermelés fokozására.

Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint, tonizáló, étvágyjavító, emésztést serkentő és erős vizelethajtó hatása is van. A gyermekláncfű gyökere inulintartalma miatt cukorbetegek diétájában alkalmazható. A levél ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, saláták részeként nyersen egyaránt fogyasztható. A gyermekláncfűnek magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól, és segít megelőzni bizonyos krónikus problémákat, daganatos betegségeket.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon