Zseniális: itt a profik válasza a gyümölcságazatban uralkodó munkaerőhiányra

Zseniális: itt a profik válasza a gyümölcságazatban uralkodó munkaerőhiányra

agrarszektor.hu
A gyümölcsösökben bevethető puttonyozó robotokat tervez egy új-zélandi startup. A YieldTec által tervezett robotok véget vethetnének a gyümölcságazatban tapasztalható munkaerőhiánynak. A cég szerint a robotjukkal a termelők nemcsak az idénymunkások hiányából fakadó problémákat tudhatnák maguk mögött, hanem akár 60%-os megtakarítást is érhetnének el a költségeik tekintetében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A YieldTec elképzelése szerint ez a technológia automatizálni fogja az irányítást és a logisztikát a betakarítás során. A cég azt tervezi, hogy a munkások “okoszsákokba" szednék a gyümölcsöket, amelyek automatikus üzenetet küldenének a puttonyozó robotoknak, amint megteltek. A rendszer az IoT (Internet of Things, vagyis a dolgok internetje) elve alapján egymással kapcsolatban levő eszközökból és egy, a gyümölcsöket monitorozó technológiai platformból állna, írta meg a Future Farming.

A cég által fejlesztett puttonyozó robot magától odamegy a szüretelő munkáshoz, amint annak a zsákja elküldte a “megtelt" jelzést. A munkás a robot tárolóegységébe ürítheti a zsákját, ami azt az előre meghatározott, válogató vagy csomagoló helyre szállítja. A YieldTec alapítója, Khalid Salah elmondta, hogy a mezőgazdasági robotika terén végzett PhD-s kutatása adta az ötletet ehhez a rendszerhez. Khalid Salah elmondta, hogy a mezőgazdasági munkaerőhiány globális szinten probléma, Új-Zéland gazdaságában pedig elég komoly szeletet képvisel a mezőgazdasági termékek exportja, ezért is döntöttek úgy a cégével, hogy megvizsgálják, egy több robotból álló rendszerrel automatizálható-e a logisztika a gyümölcsösökben.

A YieldTec alapítója először a gyümölcsszedést próbálta meg automatizálni, de nagyon hamar rájött, hogy az túl bonyolult feladat lenne. Ekkor másfelé kezdett gondolkodni.

Az elmúlt hetven évben több száz prototípus született erre a feladatra, de mindegyik kudarcot vallott. A kutatásaim azt mutatták, hogy az emberek még mindig alapvető fontosságúak a betakarítási folyamatokban. Ugyanakkor feltűnt, hogy vannak olyan feladatok is, amelyek automatizálhatóak

- mondta Khalid Salah.

A cég a gyümölcsök növényektől a válogató állomáshoz történő szállításában találta meg azt a szegmenst, ahol helye lehet a robotoknak. Ez ugyanis a munkának az a része, ami sok időt vesz igénybe, ellenben nagyon fárasztó is. Ha viszont ezt a munkát átveszik a robotok, a gyümölcsszedőknek kevesebbet kell gyalogolniuk, amivel viszont nőni fog a teljesítményük.

Az új technológia a logisztika megkönnyítésén túl hozamtérkép készítésére is képes lesz. Ilyen módon a termelők pontosan tudhatják majd, hogy az egyes fák, sorok és gyümölcsösök mennyi gyümölcsöt termeltek ténylegesen. A rendszer emellett arról is adatokat fog szolgáltatni a termelőknek, hogy az egyes munkások milyen teljesítményt nyújtottak. Ez pedig meg fogja könnyíteni a következő szezon megtervezését. Khalid Salah arra is rámutatott, hogy a gyümölcsszedő idénymunkásokból hatalmas hiány van Új-Zélandon. A kormánynak minden évben 16 ezer rövidtávú tartózkodásra feljogosító vízumot kell kibocsátania az idénymunkásoknak, és még így is évente átlagosan 5 ezer munkással kevesebb van a gyümölcsösökben és az ültetvényeken, mint amennyire szükség lenne.

Khalid Salah szerint az általuk fejlesztett technológia segítségével a gazdák a betakarítási költségeik akár 60%-át is megspórolhatják majd. A termelőknek nem lesz szüksége felügyelőkre és traktorvezetőkre sem, ezek a feladatok automatizálva lesznek. A YieldTec számításai szerint az munkások hatékonysága pedig mintegy 20%-kal nőhet a technológia által.

A YieldTec találmánya jelenleg a piaci hitelesítés stádiumában van. A startup egy prototípussal már előállt, ez lett az a minimális működésképes termék, amire a kapott visszajelzések alapján a elkezdődhetnek majd a további fejlesztések, és ami felkeltheti a befektetők érdeklődését is. A YieldTec elkezdte megkeresni a közepes- és nagyméretű telephelyekkel rendelkező termelőket is, hogy megnézze, van-e érdeklődés a technológia iránt. És van. Khalid Salah elmondta, hogy több olyan vállalkozás is megkereste őket, akiknél gyakran okoz problémát a munkaerőhiány. A cég alapítója elmondta, hogy szeretnék már idén júniusban megkezdeni a rendszer tesztelését a meglevő minimumkonstrukcióval.

A tesztelések első fázisában a YieldTec egy nagy, statikusan rögzített gyümölcskosárral fogják tesztelni a technológiát, a második lépésben pedig fürge elektromos robotok egész flottáját fogják tesztelni. Khalid Salah elmondta, hogy a “mobil puttonyok", ahogy ők nevezik a robotokat, könnyű szerkezetű, 100-200 kilogrammos robotok lesznek, amelyek mintegy 400 kilogrammnyi tárolókapacitással fognak rendelkezni. Jelenleg a gazdák nehéz, körülbelül 2 tonnás traktorokat használnak a gyümölcsösökben, amelyek roncsolják a talajt, szén-dioxidot bocsátanak ki és károsítják a környezetet. Ezzel szemben a YieldTec megoldása számos könnyebb és környezetbarátabb robot egyidejű alkalmazása lenne, ahol fejlett szoftverek és algoritmusok gondoskodnának róla, hogy egyetlen gyümölcsszedőnek se kelljen sokáig várakoznia a robotokra.

A YieldTec tervei szerint a tesztelés második fázisa 2020 októberében kezdődne, és hat hónapig tartana. Ezek után szeretné a cég megvásárolhatóvá és bérelhetővé tenni a robotokból és okoszsákokból álló rendszerét

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?