Merész ötlettel álltak elő a britek: ez sok zöldségtermesztő életét megváltoztathatja

Merész ötlettel álltak elő a britek: ez sok zöldségtermesztő életét megváltoztathatja

agrarszektor.hu
Nagyszabású együttműködésbe kezdtek a brit mezőgazdasági, technológiai és gépipari szakértők az Imaging Development Systems (IDS) ipari kamerafejlesztővel. A cél az, hogy egy új, robotizált megoldást dolgozzanak ki a saláta betakarításának automatizálására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy új robottal automatizálnák a saláta betakarítását a britek. A projektben - amelyet az Innovate UK finanszíroz - a Grimme mezőgazdasági gépgyár, az Agri-EPI Center (Edinburgh), a Harper Adams Egyetem (Newport), valamint a Nyugat-Anglia Egyetem bristoli Machine Vision Központja szakértői vesznek részt (Bristol) és az Egyesült Királyság két legnagyobb salátagyártója, a G's Fresh és a PDM Produce - írta meg a Future Farming. A projekt keretén belül egy már meglevő póréhagyma betakarító gépet úgy alakítottak át, hogy az képesek legyen kiemelni a salátát a talajból, és befogni azt a szorítószalagok közé. A gép saláta külső, vagy "takaró" leveleit mechanikusan eltávolítja, hogy feltárja a szárat. A projekt során gépi látást és mesterséges intelligenciát fognak alkalmazni arra, hogy beazonosítják azt a vágási pontot, amellyel aztán szépen elválaszthatják a saláta fejét a szártól.

A készülő betakarítórobot prototípusa egy GigE Vision kamerát fog tartalmazni a uEye FA családból. Különösen robusztusnak tekinthető, ezért ideálisan megfelel az igényes környezetekhez. Mivel kültéri alkalmazásról van szó, ehhez speciális védelemmel ellátott ház lesz szükséges

- magyarázza Rob Webb, az IDS termékértékesítési szakértője.

A salátaszedő robot prototípusa (Forrás: IDS)

A választás a GV-5280FA-C-HQ modellre esett a Sony kompakt, 2/3"-os IMX264 globális redőny CMOS érzékelőjével. Rob Webb elmondta, hogy az érzékelőre elsősorban annak sokoldalúsága miatt esett a választás. Az AI-feldolgozáshoz nincs szükségünk teljes felbontásra, így az érzékenység binning segítségével növelhető. A nagyobb szenzorformátum azt jelenti, hogy nem lesz szükség nagylátószögű optikákra sem - tette hozzá a szakember. Az alkalmazásban az IDS szerint a CMOS-érzékelő kiváló képminőséggel, fényérzékenységgel és kivételesen nagy dinamikatartománnyal győz, és szinte zajmentes, nagyon kontrasztos, 5 megapixeles képeket biztosít 5:4 formátumban 22 képkocka/mp sebességgel - még ingadozó fényviszonyok mellett is. További előny lesz az IDS szerint, hogy a kamera belső funkciói minimálisra fogják csökkenteni a számítógép szükséges teljesítményét.

A betakarító prototípusát a 2021-es szezon végén Angliában már elkezdték a terepen használni. Ahogy Jan Hartmann, az IDS ügyvezető igazgatója fogalmazott, a vállalatnál meg vannak győződve arról, hogy ez a robot képes lesz automatizálni és növelni a saláta betakarításának hatékonyságát, méghozzá nem csak az idénymunkások hiányának kompenzálásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?