Merész ötlettel álltak elő a britek: ez sok zöldségtermesztő életét megváltoztathatja

Merész ötlettel álltak elő a britek: ez sok zöldségtermesztő életét megváltoztathatja

agrarszektor.hu
Nagyszabású együttműködésbe kezdtek a brit mezőgazdasági, technológiai és gépipari szakértők az Imaging Development Systems (IDS) ipari kamerafejlesztővel. A cél az, hogy egy új, robotizált megoldást dolgozzanak ki a saláta betakarításának automatizálására.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy új robottal automatizálnák a saláta betakarítását a britek. A projektben - amelyet az Innovate UK finanszíroz - a Grimme mezőgazdasági gépgyár, az Agri-EPI Center (Edinburgh), a Harper Adams Egyetem (Newport), valamint a Nyugat-Anglia Egyetem bristoli Machine Vision Központja szakértői vesznek részt (Bristol) és az Egyesült Királyság két legnagyobb salátagyártója, a G's Fresh és a PDM Produce - írta meg a Future Farming. A projekt keretén belül egy már meglevő póréhagyma betakarító gépet úgy alakítottak át, hogy az képesek legyen kiemelni a salátát a talajból, és befogni azt a szorítószalagok közé. A gép saláta külső, vagy "takaró" leveleit mechanikusan eltávolítja, hogy feltárja a szárat. A projekt során gépi látást és mesterséges intelligenciát fognak alkalmazni arra, hogy beazonosítják azt a vágási pontot, amellyel aztán szépen elválaszthatják a saláta fejét a szártól.

A készülő betakarítórobot prototípusa egy GigE Vision kamerát fog tartalmazni a uEye FA családból. Különösen robusztusnak tekinthető, ezért ideálisan megfelel az igényes környezetekhez. Mivel kültéri alkalmazásról van szó, ehhez speciális védelemmel ellátott ház lesz szükséges

- magyarázza Rob Webb, az IDS termékértékesítési szakértője.

A salátaszedő robot prototípusa (Forrás: IDS)

A választás a GV-5280FA-C-HQ modellre esett a Sony kompakt, 2/3"-os IMX264 globális redőny CMOS érzékelőjével. Rob Webb elmondta, hogy az érzékelőre elsősorban annak sokoldalúsága miatt esett a választás. Az AI-feldolgozáshoz nincs szükségünk teljes felbontásra, így az érzékenység binning segítségével növelhető. A nagyobb szenzorformátum azt jelenti, hogy nem lesz szükség nagylátószögű optikákra sem - tette hozzá a szakember. Az alkalmazásban az IDS szerint a CMOS-érzékelő kiváló képminőséggel, fényérzékenységgel és kivételesen nagy dinamikatartománnyal győz, és szinte zajmentes, nagyon kontrasztos, 5 megapixeles képeket biztosít 5:4 formátumban 22 képkocka/mp sebességgel - még ingadozó fényviszonyok mellett is. További előny lesz az IDS szerint, hogy a kamera belső funkciói minimálisra fogják csökkenteni a számítógép szükséges teljesítményét.

A betakarító prototípusát a 2021-es szezon végén Angliában már elkezdték a terepen használni. Ahogy Jan Hartmann, az IDS ügyvezető igazgatója fogalmazott, a vállalatnál meg vannak győződve arról, hogy ez a robot képes lesz automatizálni és növelni a saláta betakarításának hatékonyságát, méghozzá nem csak az idénymunkások hiányának kompenzálásában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?