Ilyet még nem láttál: őrület, mit művel ez a robot a paradicsommal

Ilyet még nem láttál: őrület, mit művel ez a robot a paradicsommal

agrarszektor.hu
A világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotját ismerhette meg a nagyközönség 2022 júniusában az amszterdami GreenTech - kertészeti csúcstechnológiákat felsorakoztató - kiállításon. Az innovatív GRoW szüretelő robot debütálása elsöprő sikerű volt, ugyanis a kiállítás robotversenyén való részvételével egyből az első helyezést is magáévá tette a Ridder és a MetoMotion vállalat közös fejlesztése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A GRoW (Greenhouse Robotic Worker) egy olyan forradalmi és többfunkciós kétkarú paradicsombetakarító robot, amely a szedési költségek csökkentésére, a szedés minőségének javítására és a rendelkezésre álló munkaerőtől való függőség csökkentésére jött létre - írja a FruitVeB. A GRoW szüretelő robot az újabb ékes példája annak, hogy jelentős sikereket és eredményeket lehet elérni a technológiai fejlesztések terén (is) a vállalatok közötti kooperációval és az újra való nyitottsággal. Az együttműködés, az intelligens robotrendszerek fejlesztésében és gyártásában úttörő izraeli MetoMotion, valamint a kertészeti technológiák globális vezetőjének számító, és kiterjedt szolgáltatási hálózattal rendelkező, holland Ridder vállalat között született meg. 

A kooperáció lényege és sikere itt is abban rejlik, hogy mindkét fél a saját területéről és tudásából tette bele a legjobbat a közös cél érdekében. Joep van den Bosch, a Ridder informatikai igazgatója azt mondta, hogy a MetoMotion a fejlesztésre és a gyártásra fog összpontosítani, a Ridder pedig a GRoW marketingjével, értékesítésével és szervizelésével foglalkozik majd. Adi Nir, a MetoMotion alapítója és vezérigazgatója a következőket nyilatkozta a GRoW-al kapcsolatban: A technológiai fejlődés gyorsasága lehetővé teszi, hogy a robotika már rövid távon is jelentősen hozzájáruljon a kertészethez. Ennek köszönhetően született meg a paradicsomszüretelő robot ötlete, amely a betakarítás mellett a paradicsom fürt kezelését is automatizálja. 

Fokozatosan arra a következtetésre jutottunk, hogy a GRoW-ot két karral kell felszerelni, hogy még gyorsabban tudjon szedni és gyűjteni. Ezáltal a termelő képes 80%-át is megtakarítani a kézi szüreteléssel töltött munkaóráknak, miközben a robot által továbbra is biztosított betakarítás folytonossága. A paradicsom leszedése mellett a GRoW fedélzeti dobozoló rendszere a paradicsomokat ládákba rakja és a megfelelő kocsikra helyezi.  

EZ IS ÉRDEKELHET

A GRoW vezetői rendszere fejlett LiDAR biztonsági szenzorokkal (lézeres távérzékelővel) van ellátva és képes precízen, a termelő igénye szerinti érettségi fokra beállítva szüretelni a fürtöket. Nagy előnye, hogy az éjjellátó szenzoroknak köszönhetően alkalmas az állandó munkavégzésre. Az éjszakai szüreteléssel reggelre már készen is állhatnak a fürtök a szállításra, ugyanis a robot autonóm módon dobozolja és továbbítja is a stószokat a kihordó kocsinak. Mesterséges intelligencián nyugvó szoftvere képes önmagát is tanítani, hogy a szüretelés közben folyamatosan fejlődve, egyre nagyobb hatékonyságot tudjon elérni fürtről-fürtre, ezzel végső soron pedig pénzt és időt megtakarítva a termelőnek.

Címlapkép forrása: Ridder YouTube-csatorna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?