Óriási pusztítást végezhet ez a kártevő a kertekben: erre jó lesz odafigyelni

Óriási pusztítást végezhet ez a kártevő a kertekben: erre jó lesz odafigyelni

agrarszektor.hu
A rozsdagombáknak különösen kedveznek a meleg, esős napok. Csipkebogyótermésen, orbáncfüvön, rózsán, mahónián, körtén és már a szedren is számolni kell velük. A szőlőben induló peronoszpóra fertőzésről elmondható, hogy tovább nőtt a „fertőzési nyomás”, de a megfelelő szerkínálatnak köszönhetően sok kertben eddig sikerült kordában tartani a gombát. A „profik” a harmadik-negyedik permetezésnél tartanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha itt van a peronoszpóra, akkor a fitoftórával is számolni kell, mert egészen közeli rokonok. A gomba nagy károkat okozhat a paradicsomban, ahol paradicsomvész lett a neve és a krumpliban, ahol burgonyavészként emlegetik. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt leszáradnak a bokrok levelei. A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a propamokarb, a metiram, a ciazofamid hatóanyagokból készült egyes növényvédő szerek mindkét növényre engedélyezettek, míg az egyik azoxistrobin tartalmú a paradicsomban használható. Több permetezést is „megúszhatunk”, ha ellenálló fajtát választunk, szellős állományt alakítunk ki és nem öntözzük felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika, de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Kalciumtartalmú lombtrágyákkal lehet pótolni a hiányát. A szüretig többször ismételhetik a permetezést pl. az almában is, a tároláskori foltosság megelőzésére. A baktériumok terjedéséhez mindig a cseppfolyós víz jelenléte is szükséges. Származhat ez a csapadékból vagy a helytelenül elvégzett, a leveleket is elérő öntözővízből. Az aszályos, száraz időjárásban elszoktunk a baktériumos fertőzésektől. A leanderen az idén feléledtek és máris fertőztek. Bármelyik rézkészítmény és bármelyik tapadásfokozó együttes permetezésével védekezhetünk ellenük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?