Paradicsomot ültettél a kertbe? Mutatjuk, hogy lesz rengeteg termésed

Paradicsomot ültettél a kertbe? Mutatjuk, hogy lesz rengeteg termésed

agrarszektor.hu
Akár ládában az erkélyen, vagy a saját kis kertben nevelgeted, egyaránt igaz, hogy a saját termesztésű paradicsom és paprika ízéhez semmi nem fogható. Most, hogy kiültettük a palántáinkat, hogyan tudjuk elérni, hogy a lehető legnagyobb termést érjék el? Kósa Dániel kertészmérnök szerint, ha a betartjuk ezt az 5 fontos szabályt, páratlanul gazdag termés lesz a jutalmunk.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A júniusi hónap kritikus időszak a paradicsom és a paprika szempontjából. Ahogy a növények egyre inkább virágzanak és gyümölcsöt hoznak, a különböző kártevők és betegségek is egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Többek között az öntözés, a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a mechanikai ápolás, azaz a kacsolás a legjelentősebb, amit tehetünk azért, hogy bőségesebb legyen a paradicsomtermésünk

 - árulta el a HelloVidéknek Kósa Dániel. Íme hát néhány fontos lépés és tanács a paradicsom és a paprika júniusi növényvédelméhez:

1. Öntözés

Kósa Dániel szerint az öntözés az egyik fontos teendőnk, de a mennyiséget is jól kell tudni meghatározni. A túlöntözés ugyanis hatása lehet a gyökérrothadásra, amely következtében elpusztulhat a növény:

Mint azt el lehet mondani minden növényről, virágzás és terméshozás időszakában van csúcson a vízigénye, ez igaz a paradicsomra és a paprikára is. A paradicsom esetében kisebb dózisokat kell alkalmazni, enyhült időben este vagy reggel öntözzünk inkább. A betegségek elkerülése érdekében kétnaponta vagy akkor szükséges az öntözés, ha a talaj felszíne megszárad. Paprikánál több kijuttatásra van szükség, ugyanis a növény életében összesen körülbelül 700 mm vízre van szüksége. Szintén igaz, hogy esti vagy reggeli órákban kell öntöznünk. A dózisok lehetnek nagyobbak, akár ritkábban is, mint a paradicsomnál, illetve nem kell megvárni, hogy felszáradjon a talaj alatta. A legjobb megoldás a csepegtető öntözés, mert így tudjuk a leghatékonyabban kijuttatni a megfelelő mennyiséget.

- tanácsolta a szakember.

2. Növényvédelem

Hetente legalább egyszer vizsgáljuk át a növényeket, keresve a betegségek és kártevők korai jeleit. A levél alsó részeire, a szárakra és a gyümölcsökre különös figyelmet fordítsunk. Június elején kezdjük el a megelőző permetezést. Használjunk széles spektrumú gombaölő szereket, például réz- vagy kénalapú készítményeket. Ezek segítenek megelőzni a leggyakoribb gombás betegségeket, mint például a fitoftórát (Phytophthora infestans). Kósa Dániel szerint is a megelőző kezelés a legjobb:

2-3 hetente rovarölővel és gombaölővel kezeljük a növekedő palántáinkat. A gyomirtás is nagy munkaigényű feladat, ezt inkább vegyszermentesen, kapálással célszerű elvégezni. Paprika esetében fogadjuk meg, hogy mindig máshová ültetjük, mert a vetésforgóval minimalizálható a kártevők fertőzése. Paradicsomnál és paprikánál is szedjük le az alsóbb elhalt leveleket, hogy azok ne szolgáljanak tápanyagul a kártevőknek és tápközeget a kórokozóknak. A legjellemzőbb betegségek a paprika esetében: virágtripsz, atkák, liszteskék, gyökérgubacs-fonalférgek, molytetű, pattanóbogarak, gyapottok-bagolylepke és levéltetvek.

- emelte ki a szakember. Másrészt engedjük, hogy természetes ellenségek, például katicabogarak és fürkészdarazsak betelepedjenek a kertbe. Ezek a hasznos rovarok segítenek a levéltetvek és más kártevők természetes szabályozásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

3.Kacsolás

Az említett növények esetében nagyon fontos kézi ápolási munka a kacsolás. Fontos lépés ez a növény gondozásában, amely segít a friss és egészséges termés elérésében. De mi is az a “kacs”? A kacs a paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál előtörő hajtás, amiből új szár képződik. Ha nem távolítjuk el a felesleges kacsokat, a növény túl sűrű és levegőtlen lesz. A kacsolás során érdemes a növényt egy vagy két, legfeljebb három szárra nevelni, így megakadályozhatjuk a burjánzást és javíthatjuk a termés minőségét. A paradicsom kacsolása különösen fontos a folyton növő paradicsomfajták esetében. Hetente érdemes végig nézni a növényt és eltávolítani a fölösleges hajtásokat. Így a paradicsomok jobban érik a napot, és kevésbé veszélyeztetik őket a kártevők.

Alapvetően azért szükséges ez, mert az oldalhajtások elszívják a tápanyagot és energiát a növénytől, valamint könnyebben fertőződik meg gombákkal a sűrű hajtásrendszer. A paradicsomnál a folyamatos kacsolás célja, hogy a növények leveleinél kifejlődő hónaljhajtásokat letörjük vagy lemetsszük. Ennek egyszerű szabályai vannak: addig végezzük el, amíg kicsik a hónaljhajtások, és a virágokat ne távolítsuk el. Mindig lehetőleg reggel végezzük a kacsolást, és mindig hagyjunk egy főhajtást. Azért inkább reggeli órákban végezzük el ezt a hetente-másfél hetente esedékes feladatot, mert ilyenkor könnyebben törik a hajtás. A virágoktól kinövő hajtásokat ne távolítsuk el, mert ekkor visszamarad a fejlődés üteme.

- tanácsolta a kertészmérnök. A paprikánál a kacsolás a levelek hónaljhajtásainak eltávolítása, és egyszerűbb, mint a paradicsomnál. Paprika esetében szükség van metszésre, melyeket a következő szempontok alapján végezzünk:

Az első virágnál célszerű 2 hajtást meghagyni, amelyet tovább fogunk nevelni. A következő virágnál lévő elágazásnál csak egy ágat hagyjunk meg, és azt neveljük. Ügyeljünk, hogy ekkor két hajtást nevel, melyből az egyik egy rövid hajtás, melyet meg kell keresnünk, ugyanis az a virágrügy után nem nő tovább. Így ameddig szeretnénk nevelni, mindig a hosszú hajtást válasszuk. A nevelés folyamatában figyeljünk arra, hogy laza lombja legyen, melyet könnyen átjár a fény és a levegő, valamint a kacsolást végezzük el hetente.

- tette hozzá a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Tápanyag utánpótlás

Júniusban hetente vagy kéthetente alkalmazzunk tápoldatot, hogy biztosítsuk a növények megfelelő tápanyagellátását. Használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát, amely tartalmazza az összes szükséges makro- és mikroelemet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?