Fehér akác

A fehér akácnak Magyarország a második hazája, hiszen több akácerdő található hazánkban, mint rajta kívül egész Európában. Területaránya mintegy 22%.

A fehér akác elterjedése és jellemzői

Az első világháború után az ország erdőterülete 7,4 millió hektárról 1,1 millió hektárra csökkent, majd nagyarányú telepítések kezdődtek. 2018-ban már az erdőterületeink 24%-a fehér akác volt. A legtöbb akácos Bács-Kiskun, SzabolcsSzatmár-Bereg és Pest megyében van. Idegenhonos fajként is hazánk leggyakoribb fafaja. Gyors növekedése, könnyű termeszthetősége, széleskörűen felhasználható faanyaga van, emellett kiváló mézelő, ami ráadásul hungarikumnak számít. A fehér akác nagy területeket foglal el homokvidékeinken, de dombvidékeken is előfordul, főleg tölgyesek helyén. Mivel fája rendkívül tartós és kemény, jó épületfa, szerszámfa és tűzifa is.

A fehér akác melegkedvelő, korai fagyokra érzékeny, valamint száraz helyen is megél, de a legjobb növekedést a gyertyános-tölgyes övben mutatja, továbbá nagyon fényigényes. A fehér akác tápanyagigénye is alacsony, de a talaj szellőzöttségére érzékeny, a levegőtlenséget nem viseli el, ezért kötött, agyagos talajok és magas talajvizű területe nem alkalmasak a termesztésére. 20-25 méter magasra is megnőhet, a törzs alakja nagyon változatos, lehet egyenes, de meglehetősen görbe is, illetve villásodásra is hajlamos, koronája pedig laza. A fehér akác gyökerein gümők vannak, azokon Rhizobium baktériumok, melyek a levegő nitrogénjének megkötésével az akác nitrogénellátását segítik, közben pedig a talajt is N-el dúsítják.

A fehér akác gyógyhatása

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezenkívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre. Korábban kérgének kivonatát is hasznosították gyomorproblémák, fekély kezelésére. Ma ez a toxikus hatás miatt nem javasolt! 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!