Ez a növény lehet a 2024-es év nagy nyertese: jól járt, aki ezt ültette

Ez a növény lehet a 2024-es év nagy nyertese: jól járt, aki ezt ültette

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szója vetésterülete Magyarországon, 2024-ben egészen rendkívüli, 26 százalékos növekedést lehetett megfigyelni ennél a kultúránál, amellyel idén mintegy 72 ezer hektáron foglalkoznak a magyar termelők. Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője szerint ez annak köszönhető, hogy egyre többen látják be a szója előnyeit tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából. De vajon hogyan látják a helyzetüket a gazdák? Milyen képet mutatnak az állományok, milyen kilátásokkal bírnak azok, akik ebbe a növénybe helyezték a bizalmukat? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Magyarországon a szója termesztése a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklusban érte el a csúcspontját, amikor 2015-ben, a termeléshez kötött szemesfehérje támogatást bevezetve, 77,5 ezer hektáron vetették a gazdák ezt a növényt. 2022-re ez lecsökkent 67,6 ezer hektárra, 2023-ban pedig a végleges vetésterület ennél – a 2022-es rendkívüli aszály ellenére sikeresnek mondható országos teljesítményét látva szinte érthetetlen módon - jóval szerényebb, 58 ezer hektár lett, mondta el az Agrárszektornak Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. A szakember ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a 2023-as év sikere után Európában, de Magyarországon is ismét emelkedést mutat a szója vetésterülete: idén 73,8 ezer hektáron foglalkoznak fővetésben ezzel a növénnyel itthon a gazdák. Ez a 25%-ot meghaladó növekedés pedig azt jelenti, hogy a szója lehet a 2024-es év nyertese a hazai szántóföldi növénytermesztésben, a tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából is.

Bene Zoltán beszélt arról is, hogy a szója jól bírja a fejlődésének kezdeti szakaszában jelentkező aszályos időjárást, így nem is a mostani, hanem majd az augusztusi időjárás fogja meghatározni a jövőjét. A szakember szerint most még korai lenne bármit is mondani, de az kijelenthető, hogy az ország legnagyobb részében a talajok vízellátottsága megfelelő, és ahol nem voltak árvizek, ott nincs jelentős probléma az állományokkal. A dél-keleti régióban van egyedül jelenleg közepes mértékű aszály, de a tavaszi vetésűeknél még ott sincs veszve semmi. A Karintia Kft. cégvezetője beszélt arról is, hogy az elmúlt napok, hetek csapadékos időjárását követően sok helyről lehet hallani jégkárokról, ám a szója egyik nagy előnye, hogy kiválóan tudja kompenzálni a jég okozta kárt. Az egyre kedvezőbb csapadék viszonyok pedig felkeltették a másodvetésű szója iránt is az érdeklődést.

A terményárakat illetően Bene Zoltán rámutatott, hogy a szója ára kevésbé volatilis, a piaci árak egyelőre stabilnak mutatkoznak, az új termés ára 150-165 ezer forint körül van tonnánként. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint a szójabab áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 180 ezer forint/tonna volt május utolsó hetében. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab júliusi jegyzése tonnánként 433-452 dollár (157-164 ezer forint) körül mozgott május 28-a és június 7-e között. A szakember szerint, bár korai erről még nyilatkozni, ha csak az előző évek átlagtermésével számolunk, már akkor is jövedelmező lehet idén ismét a termesztés. A Karintia Kft. cégvezetője jelezte, a termeléshez kötött szemes fehérjetakarmány-növény támogatás a 2023-as termesztési év vonatkozásában hektáronként 94300 forintot is meghaladta, ami a termelési költség több mint negyedét képes fedezni.

A Karintia Kft. fontosnak tartja a termelők edukációját és a tudás átadását, ezért az elmúlt időszakban több platformot működtetünk a gazdák mind gyakorlati, mind pedig elméleti tájékoztatása érdekében. Jelenleg sok első éves szójatermesztő van, így fontos, hogy ők is megkapjanak minden szükséges segítséget

- tette hozzá Bene Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Látható tehát, hogy mind Magyarországon, mind Európában van helye a szójának. De vajon hogy látják a szójatermesztés helyzetét a termelők? Milyennek ítélik ők az idei évet, az állományok helyzetét és a kilátásokat? Erről kérdeztük a termelőket.

Pusztavámi Márton, a sárvári székhelyű Karyon Kft. tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy idén 1500 hektáron vetettek szóját. A szakember beszélt arról is, hogy a vetéssel nem volt semmi gond, minden rendben ment. A növények állapotát illetően a Vas vármegyei vállalkozás tulajdonosa kifejtette, hogy mostanáig 30 hektárt kellett csak újravetni, 20 hektárt pedig elvert a jég, de úgy összességében megfelelő képet mutatnak az állományok, mostanáig csak gyomirtásra volt szükség a táblákon. Pusztavámi Márton nem bocsátkozott becslésbe a termést illetően, de az várhatóan átlagos lesz.

A Baranya vármegyei Papp és Papp Kft. idén is 200 hektáron vetett szóját. Ez nagyjából állandó elem a vetésforgóban - tudtuk meg a vállalat ügyvezetőjétől, Baranyi Attilától. A szakember elmondta, hogy a vetéssel minden rendben volt, de kicsit későn, április utolsó hetében tudták csak megkezdeni a munkálatokat, ugyanis megvárták, hogy megfelelő legyen a talaj hőmérséklete. Az állományok kinézetre ígéretesnek tűnnek, jó ütemben kapták a csapadékot is, és gyommentesek. Baranyi Attila elmondta, hogy most kezdődik a virágzás, és nem látni tápanyaghiányra utaló jeleket. A növényvédelmi beavatkozásokat illetően a cég ügyvezetője kifejtette, hogy ők általában három kezelést szoktak végrehajtani: egy alapkezelést, egy posztemergens kezelést, valamint az egyszikűek - különösen a fenyércirok - ellen egy harmadik beavatkozást. A kilátásokat illetően Baranyi Attila úgy fogalmazott, hogy egyelőre bizakodóak, mivel mostanáig mind a csapadékhelyzet, mind pedig az időjárás kedvező volt. A szója a fenológiáját tekintve azonban most kerül a legkritikusabb időszakába, ugyanis a virágzáson és a terméskötődésen múlik a későbbi termés sorsa.

Németh Zoltán, a Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője arról számolt be az Agrárszektornak, hogy náluk a duplájára nőtt a szója vetésterülete idén, a 2023-as 200 hektár után idén 400 hektáron foglalkoznak ezzel a növénnyel. Általában időben tudtak végezni a munkálatokkal, noha 24 hektárt azonban újra kellett vetni a fésűslábú viráglégy kártétele miatt. Szerencsére azonban elés sok eső esett mostanáig, csak a talajok szellőztetését kellett megoldaniuk. A szakember beszélt arról is, hogy az állományok szép képet mutatnak, de most már melegre lenne szükségük ahhoz, hogy el tudjanak indulni a fejlődésben. A növényvédelem kapcsán Németh Zoltán elmondta, hogy minden állományban végrehajtottak egy alapkezelést, ez egy vetés utáni gyomirtás volt, azon kívül a terület 25%-ában volt már egy felülkezelés is. A kilátásokat illetően a zalai vállalkozás növénytermesztési ágazatvezetője kifejtette, hogy a beállt tőszámok és a növények jól néznek ki, így, ha nem lesz nagy aszály, akkor a termés 3-5 tonna között lehet. Németh Zoltán azt is hozzátette, hogy jövő héten kezdődik náluk az árpa aratása, utána 50 hektáron lesz másodvetés is szójából.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szólunk: szója!
Növény

Szólunk: szója!

A magyar agrárium egy felbolydult méhkashoz hasonlít. Az elmúlt két-három évben olyan szinten változtak meg a gazdálkodási körülmények, amilyenre már évtizedek óta nem volt példa.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?