Csúnyán ráfázhatnak ezek a termelők: sokaknak indul rosszul a szezon

Csúnyán ráfázhatnak ezek a termelők: sokaknak indul rosszul a szezon

agrarszektor.hu
10-15 százalékkal a tavalyi szint alatt alakul a paradicsom ára Hollandiában. Fényszegény és hűvös idővel kezdődött az idény a tavalyinál alacsonyabb hozamokkal, és az import is nehezíti a termelők helyzetét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hollandiában a fényszegény téli és kora tavaszi időszak miatt csak lassan futott fel a paradicsomtermesztés Hollandiában, és az árak is alacsonyabbak maradtak, mint az előző években - írja a FruitVeB. A cherry paradicsom szezonjának kezdete a 2024-es szezonban a 9. hétre esett, és az idén igen rosszul indult a termelők számára.

Az árak kifejezetten alacsonyak voltak, különösen a marokkói és tunéziai konkurencia miatt. Még ha ezek minősége nem is túl jó, a piacot akkor is erősen befolyásolják. A holland termék pulton tarthatósága jobb volt, és a szezon közben tovább javult

- nyilatkozta Ruud den Boer, az Oxin Growers értékesítési igazgatója. Az értékesítési igazgató arra számít, hogy az importált termékek hamarosan eltűnhetnek a piacokról:

Ha ez valóban így történik, az jó hatással lesz az árakra. Erre szükségünk is lenne, mert a kilónkénti 70-90 cent körüli ár május elején még mindig nem elfogadható - mindezt úgy, hogy közben a tavalyinál 8-10%-kal kisebb a kínálat.

Maarten Verhaegen, a BelOrta zöldség divíziójának vezetője kifejtette, két évvel ezelőtt még a korábban jól ismert fürtös cherry paradicsom fajtákat termesztették. Most azonban az itteni termelők is áttértek a vírusrezisztens fajtákra. Más paradicsom szegmensekkel ellentétben ezek a vírusrezisztens cherry paradicsomfajták gyakran ugyanolyan termőképesek, vagy már akár valamivel jobb hozamokra is képesek, mint a nem rezisztens fajták. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a termés, ami a nagyobb felülettel együtt nyomást gyakorol a piacra, emiatt az árak sokkal alacsonyabbak, mint tavaly, és ez egyértelműen kedvezőtlen a termelők számára.

Hollandiában is a tavalyinál nagyobb felületen telepítettek cherry paradicsomot, mind a mesterséges megvilágítással, mind a pótvilágítás nélküli termesztő létesítményekben, ráadásul Tunéziából is érkezik áru. Den Boer szerint a nagyobb termőterület és a nagyobb volumenben érkező import árnyomást okoz, ami tartósan jelentkezik a piacokon. A holland áru a minőséget tekintve nagyon jó, de nem látom, merre alakul a piac az következő időszakban. Az biztos, hogy az ár egyelőre igen alacsony, legalább 10-15%-kal marad el a 2023-as szinttől.

A pótmegvilágításos termelés mellett a hagyományos, megvilágítás nélküli kultúrák is termesztésben vannak. Verhaegen szerint azonban a relatíve fényhiányos, ráadásul kedvezőtlenül hideg időjárás miatt a szezon idáig csalódást okozott. Eleve lassan indult be a termelés, de a hideg időjárás miatt a fogyasztás is alacsony, és továbbra is sok paradicsomot importálnak Spanyolországból és Marokkóból. Ezek minősége gyakran gyengébb, mint a helyi terméké, ennek ellenére számos kereskedőház, különösen Hollandiában, még mindig olcsó import terméket kínál. Május elején az import termékek eladási ára kilónként 50 cent körül alakult a lédig paradicsomnál. Ennek oka, hogy egyelőre sehol sincsenek termelési problémák – a tavalyi szezon ebben a tekintetben is más volt.

Maarten Verhaegen, a BelOrta zöldség divíziójának vezetője szerint a belga paradicsom minősége jó, még akkor is, ha most viszonylag új fajtákat termesztenek. Mivel az időjárás eddig nem volt túlságosan meleg, ez a vírus fejlődésének sem kedvezett, de a kisebb összkínálat ellenére mégsem lehetnek elégedettek a paradicsom árának alakulásával. A 19. héten a BelOrta árverési csarnokban 65 cent/kg körül mozgott az átlagár a lédig paradicsomnál. Ennek fő oka, hogy a kedvezőtlenül hűvös időjárás miatt visszaesett a kereslet, és még mindig bent van az import is a belga piacon. Verhaegen azt reméli, hogy hamarosan szép nyári idő lesz, remélhetőleg minél hamarabb. Emellett abban bízik, hogy a belga piac hamarosan talpra áll. Ezt a változást a jobb időjárás és a nagy szupermarketek sikeres promóciós kampányai hozhatják meg. 

Den Boer szerint Hollandiában igen nyugtalan, ideges a paradicsompiac, és egyelőre nem nagyon látszik, hogy javulhatnak a helyzet. Hollandiában a szezon első hetében még jó árakat lehetett elérni, de utána bezuhantak az árszint: az első héten a lédig paradicsomért kilónként 1,70-1,80 eurót, a fürtös paradicsomért pedig 1,90-2,00 eurót fizettek. Az eddigi hozamok a fürtös és a lédig paradicsom esetében is négyzetméterenként 2-2,5 kg-mal maradnak el a 2023-ban realizált hozamoktól. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38