Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

agrarszektor.hu
Egyre súlyosabb probléma az Egyesült Államokban a nagyértékű mezőgazdasági berendezések eltulajdonítása. A tolvajok a forgalmazókat és az eszközöket üzemeltető gazdákat is meglopják, a háttérben pedig a gyanú szerint szervezett csoportok állnak, amelyek gyorsan külföldre menekítik a zsákmányt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mostanában a tolvajok az Egyesült Államokban a precíziós mezőgazdasági eszközöket, köztük a termésmonitorokat és a különböző navigációs rendszereket veszik célba – közöl elemzést a témában az AgWeb.

Senki sincs biztonságban

Mostanában eléggé elterjedt, hogy a tolvajok permetezőberendezéseket visznek el a kiskereskedelmi telepekről. A műholdas eszközök, a monitor és a kapcsolódó berendezések között nemritkán 6 ezer dolláros rendszerekről van szó

– mondta el a lapnak Rock Katschnig, aki az Illinois állambeli Prophetstown közelében gazdálkodik. "Volt egy kiskereskedő itt a környéken, ahol a tolvajok hat eszközt loptak el a permetezőberendezéseikből." A tolvajok vélhetően nem tudták, hogy mit zsákmányoltak."

"Az egyik iowai forgalmazó ügyfelétől több mint 20 berendezést loptak el" - mondta Katschnig Chip Flory-nak, az AgriTalk műsorvezetőjének egy nemrégiben folytatott beszélgetés során. "Nagyon ébernek kell lennünk, hogy elzárjuk ezeket a dolgokat, és ne hagyjuk az eszközöket a mezőn, a nyílt terepen állni".

Ha elvitték, ritkán kerül elő

Flory megjegyezte, hogy ha egyszer ellopták a berendezéseket, azok nem mindig követhetők nyomon. Katschnig hozzátette, nem hiszi, hogy az FS1 képességgel rendelkező vevőkészülékek feltétlenül nyomon követhetők, hacsak nem a gazdálkodó gépkereskedőjénél voltak regisztrálva. "Az újabb FS-rendszerek és az RTK-rendszerek esetében viszont már működik a helymeghatározás" - mondta.

"Valaki azt mondta, hogy szerinte itt olyan szervezett csoporttal állunk szemben, amely mindent nagyon gyorsan elszállíthat az országból, és az ellopott eszközöket soha többé nem látják tulajdonosaik" - mondja Katschnig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?