Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

agrarszektor.hu
Egyre súlyosabb probléma az Egyesült Államokban a nagyértékű mezőgazdasági berendezések eltulajdonítása. A tolvajok a forgalmazókat és az eszközöket üzemeltető gazdákat is meglopják, a háttérben pedig a gyanú szerint szervezett csoportok állnak, amelyek gyorsan külföldre menekítik a zsákmányt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mostanában a tolvajok az Egyesült Államokban a precíziós mezőgazdasági eszközöket, köztük a termésmonitorokat és a különböző navigációs rendszereket veszik célba – közöl elemzést a témában az AgWeb.

Senki sincs biztonságban

Mostanában eléggé elterjedt, hogy a tolvajok permetezőberendezéseket visznek el a kiskereskedelmi telepekről. A műholdas eszközök, a monitor és a kapcsolódó berendezések között nemritkán 6 ezer dolláros rendszerekről van szó

– mondta el a lapnak Rock Katschnig, aki az Illinois állambeli Prophetstown közelében gazdálkodik. "Volt egy kiskereskedő itt a környéken, ahol a tolvajok hat eszközt loptak el a permetezőberendezéseikből." A tolvajok vélhetően nem tudták, hogy mit zsákmányoltak."

"Az egyik iowai forgalmazó ügyfelétől több mint 20 berendezést loptak el" - mondta Katschnig Chip Flory-nak, az AgriTalk műsorvezetőjének egy nemrégiben folytatott beszélgetés során. "Nagyon ébernek kell lennünk, hogy elzárjuk ezeket a dolgokat, és ne hagyjuk az eszközöket a mezőn, a nyílt terepen állni".

Ha elvitték, ritkán kerül elő

Flory megjegyezte, hogy ha egyszer ellopták a berendezéseket, azok nem mindig követhetők nyomon. Katschnig hozzátette, nem hiszi, hogy az FS1 képességgel rendelkező vevőkészülékek feltétlenül nyomon követhetők, hacsak nem a gazdálkodó gépkereskedőjénél voltak regisztrálva. "Az újabb FS-rendszerek és az RTK-rendszerek esetében viszont már működik a helymeghatározás" - mondta.

"Valaki azt mondta, hogy szerinte itt olyan szervezett csoporttal állunk szemben, amely mindent nagyon gyorsan elszállíthat az országból, és az ellopott eszközöket soha többé nem látják tulajdonosaik" - mondja Katschnig.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?