Csak semmi sallang: a mezőgazdasági robotok igáslovát fejlesztette ki egy brit startup

Csak semmi sallang: a mezőgazdasági robotok igáslovát fejlesztette ki egy brit startup

Olcsó, szinte bármilyen mezőgazdasági eszkösszel felszerelhető robotplatformot fejlesztett ki egy brit cég. A Robotiks Traction Unit (RTU) névre keresztelt gép gyártója azt reméli, hogy a találmány enyhíthet az ágazatban egyre nagyobb gondot jelentő munkaerőhiányon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mindössze 7 ezer fontba (alig több mint 2,8 millió forintba) kerülő RTU-t egy brit startup, a Robotriks fejlesztette ki. A robot a piacon található más termékek árának alig egytizedébe kerül, írta meg a FarmingUK. A 24 órás üzemidővel rendelkező akkumulátorokkal meghajtott RTU-t néhány óra alatt össze lehet szerelni, és a növények megfigyelésétől kezdve a betakarításig mindenféle munkára alkalmassá lehet tenni.

A mezőgazdasági robotok nagy népszerűségnek örvendenek a gazdák között, akik egyre nagyobb számban veszik igénybe a modern technológiák által kínált megoldásokat, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék a munkálatokat. Jake Shaw-Sutton, a Robotriks igazgatója elmondta, hogy az RTU megalkotásakor a fő céljuk az volt, hogy egy olyan rendszert fejlesszenek ki, amelyik egyszerre megfizethető és megbízható. Az egyik legnagyobb kihívás pedig, amelyre a gép válasz lehet, az a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány.

Nem arról van szó, hogy el akarjuk venni az emberek munkáját. Épp ellenkezőleg, olyan pozíciókat akarunk betölteni, amikre jelenleg nincs elég ember

- mondta Jake Shaw-Sutton.

A szakember elmondta, hogy jó ideje már egyre kevesebb ember hajlandó kimenni a földekre, és zöldség- és gyümölcsbetakarítással, ezért automatizált megoldásra van szükség ezen feladatok elvégzéséhez. És persze ott vannak még a költségek is. Jake Shaw-Sutton szerint az általuk kifejlesztett robot már most kevesebbe kerül, mint minimálbéren foglalkoztatni egy emberi munkavállalót, ugyanis a robot többet képes dolgozni, és nincs szüksége se ételre, se alvásra. Ettől függetlenül a Robotriks megpróbálja tovább csökkenteni az RTU árát.

A Robotriks mindkét alapítója, Jake Shaw-Sutton és Khaian Marsh is egy gazdaságban nőtt fel, ezért magától értetődő volt számukra, hogy az RTU-t ilyen körülmények között teszteljék, és egyebek mellett a talaj tömörödését is vizsgálják a robottal. A robot két oldalára egy-egy apró, szenzorokkal megpakolt modult erősítettek, és amikor ezek a talajba nyomódnak, akkor azonnal rögzítik, mekkora erőhatásra volt szükség ehhez, valamint - ha már ott vannak - akkor a talaj nedvességtartalmának adatait is felveszik. Az adatok feldolgozását ott és akkor a robot végzi el.

Az RTU egy nagyméretű hajtott kerékből, felfüggesztésből és egy számítógépes rendszerből áll, amelyeket galvanizált csőváz tart össze, amelyre a gazdák felszerelhetik az eszközöket. Ezek lehetnek olyan megszokott elemek, mint például a vonóhorog, a talicska vagy a fűnyíró, de a talajszondákat, betakarító robotkarokat, vagy a környezetet felmérni képes sztereó képalkotó kamerarendszert és más hi-tech felszereléseket is lehet rögzíteni a vázra. Egyetlen felszerelés sem egyedi, mindegyik tömeggyártott, ami tovább csökkenti a költségeket. A kereket meghajtó kommutátor nélküli motor például egy elektromos bicikliből van.

A robot magassága és szélessége teljesen állítható, így a szűkebb ösvényekkel rendelkező és a magasabb növényeket termesztő gazdaságokban is használható

- jelentette ki Jake Shaw-Sutton.

A robotot távirányítóval is lehet működtetni, de képes az önálló munkavégzésre. A Robotriks igazgatója elmondta, hogy az irányítást igyekeznek olyan egyszerűre szabni, amennyire csak lehetséges. A robot irányítására három módszer fog a felhasználók rendelkezésére állni. Az első módszerrel a kezelő a távirányítóval vezeti a robotot a kívánt helyre, megjelöli azt a pontot, átmegy a következő helyszínre, megjelöl azt is, a végén pedig a robot önállóan fogja navigálni magát a felvett pontok által kirajzolt pályán. A második módszernél a kezelő egy online térképen jelöli ki azt a pontot, ahová aztán a gép elnavigálja magát. A harmadik, jelenleg még fejlesztés alatt álló módszernél a robot teljesen önállóan, drónok által megtámogatva közlekedne. Az RTU fedélzetén egy RTK-rendszer is helyt kapott, ami centiméteres pontosságú pozicionálást tesz lehetővé a műholdak segítségével, mondta el Jake Shaw-Sutton.

A szakember rámutatott, hogy a DJI drónjai ugyanilyen rendszert használnak, így az azokon levő kamerák madártávlatból mutatják meg a munkaterületet. A drón kamerája képes a multispektrális érzékelésre, látható és infravörös tartományban is lát. Így például az adott táblát zöldnek látja, a gyomfoltokat pedig sárgának. A drónok ezeket az adatokat juttatják el a robothoz, ami aztán oda tud menni a gyomnövényekhez, hogy ott a megfelelő kezelést alkalmazza.

A biztonságos működés érdekében a roboton vannak vészleállító és távoli megszakító funkciók is. Automata módban, amikor minden szenzor és kamera egyszerre működik, a robot azonnal megáll, amint túl közel kerül valami akadályhoz. Ugyancsak a biztonságot szolgálja az a funkció is, hogy a robot dolgoz fel minden beérkező adatot. Jake Shaw-Sutton ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a gazdák külön kérték, hogy csak ők férhessenek hozzá a robot adataihoz, azok ne kerüljenek fel semmiféle felhőbe.

Az RTU több száz kilogrammnyi terhet képes szállítani, és legfeljebb 16 km/h-s sebességre képes. Emellett vontatásra is alkalmas, valamint szinte bármiféle felszerelést lehet csatlakoztatni hozzá, ami páratlanul sokoldalúvá és költséghatékonnyá teszi. Noha a robot még csak a tesztelési fázisban van, a kutatók már hozzájuthatnak. A Robotriks azt reméli, hogy jövőre kereskedelmi forgalomba is hozhatják majd az RTU-t.

(Címlapkép forrása: Robotriks)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?