Már látszik egy korszak vége: így alakulhatnak át teljesen az aratás utáni munkák

agrarszektor.hu
Bálaszállító robotot fejleszt a Vermeer. A három körbála méretű gép hatalmas segítséget jelenthet a gazdáknak a bálák összegyűjtésében és rendezésében.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A takarmánynövényekre specializálódott amerikai mezőgazdasági gépgyártó cég, a Vermeer nemrég leleplezett négy új koncepciót, köztük az automatizált bálaszállító robotét. A bemutató videóban fel is teszik a kérdést, hogy mi lenne, ha a bálázás után az ember azt csinálhatna a fennmaradó idejében, amit csak akarna, ugyanis valaki vagy valami más elvégezné helyette a bálák begyűjtését - írta meg a Future Farming.

Az egyelőre csak "Bálasólyom" néven futó önálló bálaszállító robot koncepcióját úgy tervezték, hogy képes legyen a mezőről összegyűjteni a bálákat, és azokat a föld szélére vagy egy raktárhelyiségbe szállítani. Miután a kezelő beprogramozta a robotba, hogy hol van a munkaterület, a gép szenzorai, köztük egy Velodyne és egy Sick LiDAR (lézerlokátoros) szenzorrendszer segítenek a robotnak a bálák lokalizálásában a földeken. Ezek a lézerlokátorok, amelyek általában az önvezető és automatizált járműveknél az akadályok felismerésében segítenek, most a bálák azonosítását végzik el ezzel a funkciójukkal.

A hernyótalpakon közlekedő robot megközelítőleg 3 tonnát nyom, és jelenleg egy dízelmotor hajtja. A bálákat két szállítószalag veszi fel, azután pedig két másik szállítószalag pakolja fel a gépre. A jelenlegi prototípus legfeljebb három darab 1,2-1,5 méter átmérőjű bálát képes felvenni és elszállítani. A robot ezek után önállóan elviszi a bálákat az előre meghatározott lerakó pontra, és ott sorokba rendezi őket.

A Veermer közleménye szerint a robot nemcsak időt és munkát takarít meg a gazdáknak, de csökkenti a talaj tömörödését is. A gépgyártó ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a bálaszállító robot egyelőre még csak egy koncepció, és jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható.

(A cikkben szereplő képek és videók a Vermeer tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?