Már látszik egy korszak vége: így alakulhatnak át teljesen az aratás utáni munkák

Már látszik egy korszak vége: így alakulhatnak át teljesen az aratás utáni munkák

agrarszektor.hu
Bálaszállító robotot fejleszt a Vermeer. A három körbála méretű gép hatalmas segítséget jelenthet a gazdáknak a bálák összegyűjtésében és rendezésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A takarmánynövényekre specializálódott amerikai mezőgazdasági gépgyártó cég, a Vermeer nemrég leleplezett négy új koncepciót, köztük az automatizált bálaszállító robotét. A bemutató videóban fel is teszik a kérdést, hogy mi lenne, ha a bálázás után az ember azt csinálhatna a fennmaradó idejében, amit csak akarna, ugyanis valaki vagy valami más elvégezné helyette a bálák begyűjtését - írta meg a Future Farming.

Az egyelőre csak "Bálasólyom" néven futó önálló bálaszállító robot koncepcióját úgy tervezték, hogy képes legyen a mezőről összegyűjteni a bálákat, és azokat a föld szélére vagy egy raktárhelyiségbe szállítani. Miután a kezelő beprogramozta a robotba, hogy hol van a munkaterület, a gép szenzorai, köztük egy Velodyne és egy Sick LiDAR (lézerlokátoros) szenzorrendszer segítenek a robotnak a bálák lokalizálásában a földeken. Ezek a lézerlokátorok, amelyek általában az önvezető és automatizált járműveknél az akadályok felismerésében segítenek, most a bálák azonosítását végzik el ezzel a funkciójukkal.

A hernyótalpakon közlekedő robot megközelítőleg 3 tonnát nyom, és jelenleg egy dízelmotor hajtja. A bálákat két szállítószalag veszi fel, azután pedig két másik szállítószalag pakolja fel a gépre. A jelenlegi prototípus legfeljebb három darab 1,2-1,5 méter átmérőjű bálát képes felvenni és elszállítani. A robot ezek után önállóan elviszi a bálákat az előre meghatározott lerakó pontra, és ott sorokba rendezi őket.

A Veermer közleménye szerint a robot nemcsak időt és munkát takarít meg a gazdáknak, de csökkenti a talaj tömörödését is. A gépgyártó ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a bálaszállító robot egyelőre még csak egy koncepció, és jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható.

(A cikkben szereplő képek és videók a Vermeer tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?