Csodafegyver a gyümölcsösökben: a legprofibb gazdák már ezt használják

agrarszektor.hu
A kínai dróngyártó, a XAG 2021 júniusában dobta piacra Japánban az R150-es névre keresztelt, pilóta nélküli és teljesen elektromos mezőgazdasági robotját. Azóta pedig folyamatosan zajlanak a permetezési és öntözési tesztek az alma-, szőlő és citrusültetvényeken, valamint a dinnyeföldeken.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Jamataga Prefektúrában, amely egyike annak a négy régiónak, ahol a prémium minőségű Shine Muscat szőlőt termelik, számos gazda tett próbát a XAG új robotjával, az R150-essel a szőlészetekben. Az autonóm robot ugyanis képes arra, hogy alulról fölfelé permetezze le a szőlőtőkéket - írta meg a Future Farming. A nagy, magnélküli Shine Muscat szőlőt Japán 2007 óta exportálja más ázsiai országokba. Noha 1200 hektáron termelik ezt a prémium szőlőfajtát, a vidéki területeken tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány miatt egyre nehezebb kielégíteni a Shine Muscat iránti keresletet.

Ezt a problémát enyhítheti a mobilapplikációval irányított R150-es robot, ami a XAG elmondása szerint képes precíz növényvédelmi kezeléseket alkalmazni a növényeken. A gyártó szerint a robot önmagában nem fogja megoldani a munkaerőhiány kérdését, de abban mindenképp hasznos lesz, hogy a meglevő munkásoknak nem kell majd folyamatosan hajlonganiuk a szőlőtőkék között.

Az ugyancsak a Jamagata Prefektúrában található Obanazavában, egy bemutatón a dinnyék öntözésére használták az R150-est. Ahogy a robot haladt előre, a JetSprayer rendszerével minden növénynek épp csak annyi vizet adott, amennyire szüksége volt. A robot képes arra, hogy egy előre meghatározott útvonalat járjon be a gazdaságban, és hogy hatékonyan segítse a termelőket a növényvédelem és az öntözés területein, ezáltal csökkentve a víz- és növényvédőszer-felhasználást. A görögdinnyének fejlődése során precíziós öntözésre van szüksége, amit általában szalagcsepegtető rendszerekkel oldanak meg. Sajnos azonban a legtöbb dinnyeföld göröngyös, egyenetlen talajú, ami megnehezíti és időigényessé teszi a gazdáknak a szalagok lehelyezését és felszedését. Az R150-es ezeken a területeken remek alternatívája lehet a hagyományos öntözési megoldásoknak.

(Címlapkép forrása: XAG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?