2023. október 5. csütörtök Aurél
Csodafegyver a gyümölcsösökben: a legprofibb gazdák már ezt használják

Csodafegyver a gyümölcsösökben: a legprofibb gazdák már ezt használják

agrarszektor.hu
A kínai dróngyártó, a XAG 2021 júniusában dobta piacra Japánban az R150-es névre keresztelt, pilóta nélküli és teljesen elektromos mezőgazdasági robotját. Azóta pedig folyamatosan zajlanak a permetezési és öntözési tesztek az alma-, szőlő és citrusültetvényeken, valamint a dinnyeföldeken.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Jamataga Prefektúrában, amely egyike annak a négy régiónak, ahol a prémium minőségű Shine Muscat szőlőt termelik, számos gazda tett próbát a XAG új robotjával, az R150-essel a szőlészetekben. Az autonóm robot ugyanis képes arra, hogy alulról fölfelé permetezze le a szőlőtőkéket - írta meg a Future Farming. A nagy, magnélküli Shine Muscat szőlőt Japán 2007 óta exportálja más ázsiai országokba. Noha 1200 hektáron termelik ezt a prémium szőlőfajtát, a vidéki területeken tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány miatt egyre nehezebb kielégíteni a Shine Muscat iránti keresletet.

Ezt a problémát enyhítheti a mobilapplikációval irányított R150-es robot, ami a XAG elmondása szerint képes precíz növényvédelmi kezeléseket alkalmazni a növényeken. A gyártó szerint a robot önmagában nem fogja megoldani a munkaerőhiány kérdését, de abban mindenképp hasznos lesz, hogy a meglevő munkásoknak nem kell majd folyamatosan hajlonganiuk a szőlőtőkék között.

Az ugyancsak a Jamagata Prefektúrában található Obanazavában, egy bemutatón a dinnyék öntözésére használták az R150-est. Ahogy a robot haladt előre, a JetSprayer rendszerével minden növénynek épp csak annyi vizet adott, amennyire szüksége volt. A robot képes arra, hogy egy előre meghatározott útvonalat járjon be a gazdaságban, és hogy hatékonyan segítse a termelőket a növényvédelem és az öntözés területein, ezáltal csökkentve a víz- és növényvédőszer-felhasználást. A görögdinnyének fejlődése során precíziós öntözésre van szüksége, amit általában szalagcsepegtető rendszerekkel oldanak meg. Sajnos azonban a legtöbb dinnyeföld göröngyös, egyenetlen talajú, ami megnehezíti és időigényessé teszi a gazdáknak a szalagok lehelyezését és felszedését. Az R150-es ezeken a területeken remek alternatívája lehet a hagyományos öntözési megoldásoknak.

(Címlapkép forrása: XAG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?