Áttörés jöhet a földeken: teljesen új gépekkel rukkolnának elő a nagy gyártók

Áttörés jöhet a földeken: teljesen új gépekkel rukkolnának elő a nagy gyártók

agrarszektor.hu
Bármely permetezőgépgyártó mostantól képes PWM és spot permetezési technológiát szállítani. A SIMA 2022 szakvásáron a spot permetezési technológia minden permetezőgépgyártó standján látható volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt évek egyik trendje, amely a 2022-es párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron (SIMA) határozott megerősítést nyert, hogy a jövő helyspecifikus és növényenkénti permetezésé. A korábbi szakvásárokon elsősorban a szántóföldi permetezőgépekre szakosodott gyártók mutatták be az ehhez szükséges technológiákatt, a kamerákat és érzékelőket a növényfelismeréshez, valamint a pulzáló fúvókákat (Pulse Width Modulation - PWM) a pontos kijuttatáshoz. A mostani kiállításon ezek a technológiák már minden szántóföldi permetezőgépgyártó standján láthatóak voltak - olvasható a Future Farming oldalán.

A PWM-et a fúvókák ki- és bekapcsolási idejének változtatására használják egy ciklusidőn belül. Ezen a cikluson belül, a fúvóka működési ideje szabadon változtatható. Van egy második fontos tényező is, ez pedig az egy ciklushoz szükséges idő. A piacon lévő első PWM-rendszerek 100 ms fix ciklusidőt használtak, és így másodpercenként 10 ciklust, azaz 10 Hz-es frekvenciát tudtak lefuttatni. A ma kapható PWM-rendszerek a gyakorlatban 10-50 Hz közötti frekvenciát használnak, míg a 20 Hz a ma leggyakrabban használt frekvencia. Az 50 Hz-nél magasabb frekvenciák is készíthetők, de a gyakorlatban nem jelentenek előnyt, mivel (sokkal) több energiát igényelnek, és nem befolyásolják tovább a szórás minőségét.

A helyspecifikus permetezési technológia megoldás lehet a vegyszerhasználat csökkentésére

Az Európai Unió egyre erősebben lép fel a növényvédő szerek használatának csökkentése érdekében, a mezőgazdasági gépgyártók pedig előre is meg akarnak felelni ezeknek az előírásoknak. Jelzésértékű volt az a hír, hogy a John Deere jövő tavasztól Európában és az általa Hollandiában gyártott permetezőgépeken is forgalmazni fogja a meglehetősen nemrégiben bemutatott See & Spray spot permetezési technológiát. Ezt a Blue River Technology, a John Deere leányvállalata tervezte. A technológia lényege, hogy a permetező gémjére szerelt kamerák és processzorok számítógépes látást és gépi tanulást használnak a gyomnövények felismerésére és megkülönböztetésére a kultúrnövényekről. A gém szélességében egy méterenként egy kamera van felszerelve, ami azt jelenti, hogy egy 36 méter széles gémen ugyanennyi kamera pásztázza a szántóföldet, egyszerre több mint 195 négyzetmétert vizsgálva át. A célzott permetezés pontosságát a BoomTrac Ultimate, a John Deere új gémmagasság-szabályozó rendszere fogja fokozni.

Az amerikai Trimble gyártó nemrégiben felvásárolta a francia Bilberry céget, amely az egyik első gyártók egyike volt a gyom- és növényfelismerő kamerarendszerrel. A Trimble mostantól a WeedSeeker technológiát a szántóföldeken történő gyomfelismeréshez (amelyet gyakran "zöld a barnán" vizsgálatnak neveznek), mind a Bilberry technológiáját pedig a növények közötti gyomfelismeréshez (amely a "zöld a zöldön" nevet viseli) fogja használni. A gyártó szerint az új intelligens érzékelők időt takarítanak meg a terepen, mivel nem szükséges a rendszer újraindítása. A bekapcsoláskor elvégzett gyors kalibrálás után a technológia menet közben automatikusan alkalmazkodik a változó hőmérséklethez, a környezeti fényhez és az olyan változó háttérhez, mint például a talaj vagy a bozót, minden körülmények között biztosítva az érzékelő pontosságát. Az intelligens érzékelők ismerik a sebességet és a permetezőgép gémjén elfoglalt helyzetüket is. A Trimble szerint ez azt jelenti, hogy nem permetezik le a szántóföld azon részeit, amelyeket már lefedtek, és automatikusan beállítják a permetezés időzítését, amikor fordulót tesznek, hogy biztosítsák a terület minél teljesebb lefedését. A gyártó szerint ez az új szenzormegoldás és rendszer akár 90%-os megtakarítást biztosíthat a termelőknek a ráfordítási költségekben, amikor a herbicideknek ellenálló gyomokat célozzák meg és kezelik.

Vannak, akik hiperspektrális kamerákat használnak

Egy másik francia vállalkozás, a Carbon Bee nevű startup hiperspektrális kamerákat használ erre a célra. Ezeket a kamerákat korábban a Kuhnnál I-Spray néven és az Exel csoportnál lehetett látni. Mostanra azonban ez a technológia is fejlődött, így az új kamerák már jóval kisebb méretűek. Az Exel csoport a permetezőgép márkájától függően a Bilberry, a WEED-IT és hamarosan megjelenő, saját fejlesztésű 3S Spot Spray Sensor nevű megoldást is forgalmazni fogja, amely - a tervek szerint - később a műtrágyák, a gomba- és rovarölő szerek növényenkénti kijuttatására is képes lesz. A Raven PWM-technológiával ellátott permetező gémje a Horsch standján volt látható. A gyártó jelezte, hogy több kameragyártóval is terepi teszteket végeznek a "zöld a barnán" és a "zöld a zöldön" alkalmazásokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?